Ο μαγικός αριθμός της δίαιτας: 1.200 θερμίδες και πώς να τις χωρίσετε μέσα στην ημέρα

Όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, μπορεί να φαίνεται ότι οι 1.200 θερμίδες είναι ο μαγικός αριθμός. Πρακτικά κάθε ιστότοπος απώλειας βάρους έχει τουλάχιστον μία (ή δεκάδες) επιλογή διατροφής 1.200 θερμίδων την ημέρα.

Τι το ιδιαίτερο έχει η κατανάλωση 1.200 θερμίδων; Λοιπόν, για τον μέσο άνθρωπο, οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους, λέει η Laura Ligos, διαιτολόγος στη Νέα Υόρκη και συγγραφέας του «The Busy Person’s Meal Planner».

Πώς λειτουργεί μία δίαιτα με 1.200 θερμίδες και τα πιθανά μειονεκτήματα

Για να χάσετε βάρος, θα πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων για να δημιουργήσετε έλλειμμα θερμίδων. «Το έλλειμμα θερμίδων είναι ο τρόπος με τον οποίο χάνουμε βάρος», λέει η Ligos.

Αλλά η κατανάλωση μόνο 1.200 θερμίδων την ημέρα, δεν είναι αρκετή για πολλούς ενήλικες και μπορεί να οδηγήσει σε πιο αργό μεταβολισμό και διατροφικές ελλείψεις.

«Για τους περισσότερους ενήλικες, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός, (οι θερμίδες που χρειάζεται το σώμα), είναι στην πραγματικότητα υψηλότερος από 1.200 θερμίδες», λέει στο health.usnews.com.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν έλλειμμα θερμίδων σε πολύ υψηλότερο επίπεδο πρόσληψης. Και μπορεί να είναι πολύ πιο βιώσιμο και υγιές για τον μεταβολισμό και τις ορμόνες μας» να χάνουμε βάρος με πιο αργό ρυθμό με υψηλότερο επίπεδο θερμιδικής πρόσληψης.

Όταν δεν καταναλώνετε αρκετές θερμίδες, για να καλύψετε τις βασικές μεταβολικές σας ανάγκες, «αυτό που συμβαίνει είναι συνήθως ο μεταβολισμός μας βασικά επιβραδύνεται. Είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός» και ένας τρόπος για να σηματοδοτήσει το σώμα ότι δεν παίρνει όση τροφή χρειάζεται, εξηγεί.

Η επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τις θερμίδες που λαμβάνει βοηθά στη διατήρηση της σημαντικής εξελικτικής διαδικασίας της ζωής όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά αν ο μεταβολισμός σας επιβραδύνει πάρα πολύ, αυτό απλώς κάνει πιο δύσκολο να χάσετε βάρος.

Αν και ένα πρόγραμμα 1.200 θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη απώλεια βάρους αρχικά, η συνεχής απώλεια βάρους εξαρτάται από την τήρηση του σχεδίου. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να ακολουθήσουν δίαιτες 1.200 θερμίδων, επειδή καταλήγουν σε έναν κύκλο περιορισμού της υπερφαγίας».

Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι θα είναι πολύ αυστηροί όσον αφορά την τήρηση των ορίων θερμίδων τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά το Σαββατοκύριακο αυξάνουν τις θερμίδες τους.

Εάν είστε αποφασισμένοι να δοκιμάσετε ένα πρόγραμμα διατροφής των 1.200 θερμίδων την ημέρα, αυτή η προσέγγιση «θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε δίαιτα, αλλά ιδανικά θα πρέπει να έχει την ισορροπία των πέντε βασικών ομάδων τροφίμων – φρούτα, λαχανικά, δημητριακά/άμυλα, πρωτεΐνες – για βέλτιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών».

Μπορείτε να χωρίσετε τις 1.200 θερμίδες την ημέρα ως εξής:

  • Τρία γεύματα περίπου 400 θερμίδων το καθένα.
  • Δύο γεύματα 400 θερμίδων, συν δύο σνακ 200 θερμίδων.
  • Τρία γεύματα 300 θερμίδων, συν δύο σνακ των 100 έως 150 θερμίδων το καθένα.

Η εξάπλωση της πρόσληψης των 1200 θερμίδων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας διατηρεί μια τακτική εισροή θερμίδων στο σώμα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα.

Διαβάστε επίσης

14 Συμβουλές για να χάσετε λίπος στην κοιλιά χωρίς δίαιτα

Από τα Ρεκόρ Γκίνες στο Φεγγάρι, η ασπιρίνη κάνει τρελές πωλήσεις 120 χρόνια  

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.