Η αύξηση στις νοσηλείες φέρνει άνοιγμα κλινικών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία – Το σχέδιο του Υπ. Υγείας

Οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 προκαλούν μεγάλη αύξηση στις λοιμώξεις κι αυτό προκαλεί μεγαλύτερο αριθμό σοβαρών περιστατικών, άρα και αύξηση στις νοσηλείες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει σχέδιο για το άνοιγμα δεκάδων κλινικών COVID-19 – και κατ’ επέκταση εκατοντάδων κλινών – σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα αυξημένα περιστατικά.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπ. Υγείας οι κλινικές, που θα ανοίξουν, θα λειτουργήσουν βάσει συγκεκριμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων και η αρχή θα γίνει από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), ήτοι από τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Άνοιγμα κλινικών COVID-19

Πιο συγκεκριμένα, όπως διέρρευσε χθες, το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ μετατρέπεται εξ’ ολοκλήρου σε νοσοκομείο COVID, στο πλαίσιο του ανοίγματος 480 κλινών COVID σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ. Το άνοιγμα θα γίνει σε φάσεις. Καταρχάς θα ανοίξουν 100 κλίνες και μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα άλλες 380.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επεσήμανε ότι οι απλές κλίνες δέχονται πίεση από το νέο επιδημικό κύμα και ότι θα υπάρξει ξανά συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. “Έχουμε μιλήσει πάλι με τις ιδιωτικές κλινικές”, ανέφερε ο Υπουργός χαρακτηριστικά. Οι ιδιωτικές κλινικές θα διαθέσουν κλίνες για περιστατικά non COVID, δηλαδή θα νοσηλεύουν ασθενείς με άλλα νοσήματα, προκειμένου να απελευθερωθούν κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητα, η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα πολλά άτομα, που απευθύνονται για άλλα νοσήματα στα νοσοκομεία, να βρίσκονται θετικά στον έλεγχο για κορωνοϊό κι έτσι απαιτείται επέκταση των κλινών.

Αύξηση σε ημερήσιες νοσηλείες

Επιπλέον σημαντική άνοδο της τάξης του 17% σε εβδομαδιαία βάση σημειώνουν και οι ημερήσιες νοσηλείες, οι οποίες ξεπερνούν τις 300 ημερησίως. Εκτιμάται ότι ήδη έχουν ξεπεράσει τις 2.000.

Το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), πάντως, δεν διαπιστώνει σοβαρή εξέλιξη της πορείας της νόσου, λόγω της ιδιαίτερα διαδεδομένης υποπαραλλαγής Όμικρον 5. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερη εξέλιξη ή ότι είναι πιο θανατηφόρα από τις προηγούμενες παραλλαγές, αναφέρει στην εβδομαδιαία του έκθεση για την COVID-19.

Ωστόσο αναφέρει ότι, αποκλειστικά και μόνο λόγω της μεγάλης αύξησης των λοιμώξεων, παρατηρείται αντίστοιχα μεγαλύτερος αριθμός σοβαρών περιστατικών, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο.

“Ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται σε σχέση με τον υψηλό αριθμό των λοιμώξεων ή των επακόλουθων αναφορών, αλλά μέχρι στιγμής ελαφρά”, αναφέρει μεταξύ άλλων.

Εν τω μεταξύ η φαρμακευτική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε πως αναπτύσσει για το φθινόπωρο δύο επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της παραλλαγής Όμικρον: ένα σχεδιασμένο κατά της υποπαραλλαγής 1 και ένα άλλο κατά των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5.

Διαβάστε επίσης

Εμβόλια COVID-19 και σωματικό βάρος: Οι επιστήμονες, αφού μελέτησαν όλα τα δεδομένα, κατέληξαν σε συμπέρασμα

Κινητοποιήσεις 18 – 20 Ιουλίου στα διαγνωστικά ιατρεία και πολυιατρεία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.