Ταυτόχρονη μεταμόσχευση 7 οργάνων σώζει 33χρονο από τον σπάνιο καρκίνο της σκωληκοειδούς απόφυσης

Ο Andy Voge, μόλις 33 ετών διαγνώστηκε με έναν σπάνιο καρκίνο, τον καρκίνο της σκωληκοειδούς απόφυσης και η κατάστασή του ήταν σε τέτοιο σημείο που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην τυπική θεραπεία. Οι γιατροί του είπαν ότι είχε 6 μήνες. Ένας γιατρός όμως του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία ζωής.

Ο σπάνιος καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης

Ο 33χρονος είχε έναν σπάνιο τύπο καρκίνου που ονομάζεται ψευδομύξωμα περιτοναίου (PMP) που μπορεί να περιβάλλει τα όργανα στην κοιλιά. Επέζησε χάρη σε μια πρωτοποριακή διαδικασία ταυτόχρονης μεταμόσχευσης πολλών οργάνων.

Ο Andy Voge, ήξερε ότι είχε έξι μήνες ζωής πριν γνωρίσει έναν γιατρό από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος αφαίρεσε και αντικατέστησε επιτυχώς όλα τα προσβεβλημένα όργανά του σε μια πρώτη του είδους επέμβαση στις ΗΠΑ.

“Ο αστείος μου αφαλός”

Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2019, όταν ο Voge και η σύζυγός του, Rachel, που ζούσαν τότε στη Μινεσότα, παρατήρησαν ένα εξόγκωμα στην κοιλιά του Voge. «Πραγματικά δεν το σκέφτηκα τίποτα. … Το αποκάλεσε ο αστείος μου αφαλός», είπε ο Andy Voge στο NBC News σε ένα απόσπασμα που μεταδόθηκε στο Today.

Πήγε στον γιατρό για να το ελέγξει για κάθε ενδεχόμενο. “Είναι απλώς μια ομφαλοκήλη, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα γι ‘αυτό”, του είπε, αλλά μία εξέταση αίματος αποκάλυψε ότι τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων του ήταν μειωμένα.

«Έτσι κάναμε υπερηχογράφημα την επόμενη μέρα και βρήκαν μάζες στο συκώτι μου», είπε ο Voge. Μια αξονική τομογραφία την επόμενη μέρα θα αποκάλυπτε ότι είχε καρκίνο της σκωληκοειδούς απόφυσης. Μόνο λίγες μέρες αφότου πήγε στο γιατρό για τον «αστείο του αφαλό», διαγνώστηκε με μια σπάνια μορφή καρκίνου της σκωληκοειδούς απόφυσης, ψευδομύξωμα περιτοναίου ή PMP.

Ήταν ένα απόλυτο σοκ για το ζευγάρι. «Μερικές μέρες πριν πήγαινα για τρέξιμο. Όλα ήταν μια χαρά. Όλα ήταν φυσιολογικά», είπε ο Voge.

Τι είναι ο σπάνιος καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης

Ο σπάνιος καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης, το PMP, γνωστό και ως jelly belly, συνήθως ξεκινά με έναν αργά αναπτυσσόμενο όγκο στην σκωληκοειδή απόφυση που σκάει και αρχίζει να συμπιέζει τη βλέννα, είπε ο Δρ. Anil Vaidya, χειρουργός στην κλινική Cleveland και γιατρός του Voges.

Αυτό προκαλεί συσσώρευση καρκινικών κυττάρων που εκκρίνουν βλέννα, τα οποία γεμίζουν αργά την κοιλιακή κοιλότητα. «Δεν υπάρχει έλεγχος στην ποσότητα της βλέννας που εκκρίνει. Δημιουργεί ένα στρώμα και προκαλεί συμπίεση των οργάνων μέσα στην κοιλιά», εξήγησε ο Vaidya. Η επεκτατική ουσία που μοιάζει με ζελέ μπορεί τελικά να σκληρύνει όπως το τσιμέντο και να τυλίξει ή να στραγγαλίσει τα υπόλοιπα όργανα. Μπορεί να συμπιέζει τα έντερα, τους χοληφόρους πόρους ή τα αιμοφόρα αγγεία σε σημείο όπου «οι ασθενείς εμποδίζονται ώστε να μην μπορούν να φάνε ή να πιουν», εξήγησε ο Vaidya.

Επειδή αυτός ο τύπος καρκίνου αναπτύσσεται τόσο αργά, συχνά μένει απαρατήρητος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος και πρήξιμο, αλλά οι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί για χρόνια. Η PMP συνήθως παραλείπεται ή διαγιγνώσκεται λανθασμένα επειδή είναι τόσο σπάνια – δύο έως τέσσερις περιπτώσεις ανά ένα εκατομμύριο άτομα, σύμφωνα με τον Vaidya.

Ο Voge απευθύνθηκε στην κλινική Mayo κοντά στο σπίτι του για θεραπεία και έμαθε ότι ο καρκίνος του δεν θα ανταποκρινόταν στην τυπική χημειοθεραπεία.

Η PMP συνήθως αντιμετωπίζεται μέσω ενός συνδυασμού χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του όγκου και της βλέννας και θερμαινόμενης χημειοθεραπείας, εξήγησε ο Vaidya. Η απομάκρυνση του όγκου δεν θεραπεύει την PMP, αλλά η αφαίρεση του κακοήθους ζελέ και της σκληρής βλέννας μπορεί να ανακουφίσει την πίεση σε άλλα όργανα.

«Στην πρώτη μου επέμβαση, έβγαλε αμέσως περίπου τρία λίτρα βλέννας», είπε ο Voge. Η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσε επίσης τη χοληδόχο κύστη, τη σπλήνα, την σκωληκοειδίτιδα και το στόμιο, το οποίο κρέμεται από το στομάχι. Παρόλο που οι γιατροί του είπαν ότι υπήρχε ακόμη ένας όγκος γύρω από το συκώτι και το στομάχι του, η χειρουργική επέμβαση του Voge κατά τα άλλα πήγε καλά και επέστρεψε στην κανονική του ρουτίνα σε έξι εβδομάδες. «Ο δρόμος μετά από αυτό το χειρουργείο είναι η παρακολούθηση. Σε βάζουν σε μια ρουτίνα παρακολούθησης και αναμονής», είπε.

Στην εξάμηνη παρακολούθησή του τον Αύγουστο του 2019, όλα φαίνονταν καλά. «Δεν υπήρχε ένδειξη ανάπτυξης νέου όγκου. … Νιώσαμε πολύ καλά φεύγοντας», είπε ο Voge.

Σε ένα ραντεβού παρακολούθησης τον Φεβρουάριο του 2020, οι γιατροί του Voge του είπαν ότι ο όγκος μεγάλωνε ξανά. «Ξέραμε ότι θα επέστρεφε. Ξέραμε ότι θα έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε ξανά. Απλώς συνέβη πολύ πιο γρήγορα από ό,τι υποθέσαμε», θυμάται ο Voge.

Στο νοσοκομείο, ο Voge περίμενε να κάνει άλλη μια χειρουργική επέμβαση όπως την πρώτη για να αφαιρέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του όγκου και της βλέννας. «Είχαμε την εντύπωση ότι θα πηγαίναμε, θα κάναμε άλλη μια χειρουργική επέμβαση, θα το καθαρίζαμε και θα είχαμε μια πιο φυσιολογική διάρκεια ζωής», είπε.

Αντίθετα, ο Voge πήρε «καταστροφικά» νέα, όπως τα περιγράφει. Μια άλλη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου του ήταν αδύνατη. Στον Voge τοποθετήθηκε σωληνάκι σίτισης. Στα τέλη Ιανουαρίου 2021, ο Andy νοσηλεύτηκε λόγω μιας τρύπας στο έντερο του.

«Τότε ήταν που ο γιατρός μου μου είπε ότι είχα 50-50 πιθανότητες για να τα καταφέρω εκείνο το βράδυ».

Ο Voge πέρασε τις επόμενες ώρες καλώντας φίλους και συγγενείς για να αποχαιρετήσει.
Ο Voge επέζησε τη νύχτα, αλλά ο δρόμος μπροστά φαινόταν ζοφερός.

«Πιθανότατα κατάλαβαν ότι μου έμειναν περίπου έξι μήνες», είπε.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Voge έλαβε ένα τηλεφώνημα που άλλαξε τα πάντα. Ο Vaidya είχε μετακομίσει πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο στην κλινική του Κλίβελαντ και έτυχε να επικοινωνήσει με τον γιατρό του Voge στην κλινική Mayo. Ο Vaidya είχε βοηθήσει μερικούς ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο με PMP πραγματοποιώντας μεταμόσχευση πολυοργάνων. Αλλά κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει ποτέ στις ΗΠΑ.

Μια μεταμόσχευση πολλαπλών οργάνων περιλαμβάνει την αφαίρεση όλων των νοσούντων κοιλιακών οργάνων, όπως τα έντερα, το στομάχι, το πάγκρεας και το ήπαρ, και την αντικατάστασή τους με υγιή όργανα ταυτόχρονα. Αυτό το είδος μεταμόσχευσης έχει πραγματοποιηθεί από τη δεκαετία του 1980, αλλά για τη θεραπεία της PMP είναι καινούργιο, είπε ο Vaidya.

“Αυτή η συμβατική διαδικασία είναι αρκετά επιτυχημένη, καθώς το 85% των ασθενών θα τα πάει καλά μετά από αυτό και δεν υπάρχουν υποτροπές ή μικρές υποτροπές που μπορούν να αφαιρεθούν», είπε ο Vaidya.

«Είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία. Το όλο concept είναι αρκετά τρομακτικό», θυμάται ο Voge.

Ο 33χρονος μπήκε στη λίστα μεταμοσχεύσεων οργάνων στα τέλη Ιουλίου 2020. «Σε αυτό το σημείο, ο μεγαλύτερος φόβος μου είχε μετατοπιστεί από την ίδια τη χειρουργική επέμβαση στο να μην μπορώ να πάρω όργανα αρκετά γρήγορα», είπε η Vogue.

Η κατάσταση του Voge επιδεινώθηκε, έπαθε ίκτερο και το συκώτι δεν μπορούσε να λειτουργήσει.

Ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο, ο Voge έμαθε ότι βρέθηκε δότης και για τα επτά όργανα για να σώσει τη ζωή του.

Η μεταμόσχευση 7 οργάνων κράτησε 17 ώρες

Το χειρουργείο κράτησε 17 ώρες. Αφού αφαίρεσε το συκώτι, το στομάχι, το πάγκρεας και τα έντερα του Voge, ο Vaidya καθάρισε όσο μεγαλύτερο μέρος του όγκου μπορούσε από την κοιλιακή κοιλότητα του Voge και μεταμόσχευσε τα υγιή όργανα του δότη.

Η πρώτη αξιολόγηση μεταμόσχευσης του Voge έγινε σχεδόν ένα χρόνο πριν. Σήμερα, μπορεί να φάει ξανά και μάλιστα πρόσφατα πήγε για ποδηλασία.

«Το ατυχές μέρος με τον καρκίνο της σκωληκοειδούς απόφυσης είναι ότι έχει πραγματικά υψηλό ποσοστό υποτροπής, επομένως το μέλλον είναι ακόμα αρκετά αβέβαιο. Αλλά είναι σίγουρα πολύ καλύτερο από ό,τι ήταν», είπε ο Voge.

Σύμφωνα με τον γιατρό του, οι πιθανότητες να έχει ακόμα αυτά τα όργανα σε 10 χρόνια είναι περίπου 70%.

Η μεταμόσχευση πολλών οργάνων δεν θα είναι η απάντηση για όλους τους καρκίνους της κοιλιάς. Αλλά για ασθενείς με αργά αναπτυσσόμενους όγκους όπως η PMP που δεν έχουν ανταποκριθεί σε συμβατικές θεραπείες, αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι μία λύση.

Ο Voge θέλει οι άλλοι ασθενείς με καρκίνο της σκωληκοειδούς απόφυσης να γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια επιλογή τώρα και να είναι αισιόδοξοι για νέες θεραπείες.

«Ακόμη και σε εκείνες τις πιο σκοτεινές στιγμές… πάντα υπάρχει κάτι για να παλέψεις», είπε ο Άντι.

Διαβάστε επίσης

Πώς μοιάζει ο πόνος στα νεφρά και σε ποια σημεία “χτυπάει”

Αύξηση 90% στις νοσηλείες και ο ΕΟΔΥ μας καθησυχάζει – Πότε θα κορυφωθεί το νέο κύμα της επιδημίας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.