Τρισδιάστατο αυτί μεταμοσχεύθηκε σε 20χρονη με μικρωτία

Μια 20χρονη γυναίκα που γεννήθηκε με μικρωτία και είχε ένα μικρό και δύσμορφο δεξί αυτί έλαβε ένα τρισδιάστατο εκτυπωμένο εμφύτευμα αυτιού φτιαγμένο από τα δικά της κύτταρα:

Το νέο αυτί τυπώθηκε σε σχήμα που ταίριαζε ακριβώς με το αριστερό αυτί της γυναίκας, σύμφωνα με την 3DBio Therapeutics, μια εταιρεία αναγεννητικής ιατρικής με έδρα το Κουίνς. Το νέο αυτί, που μεταμοσχεύτηκε τον Μάρτιο, θα συνεχίσει να αναγεννά τον ιστό του χόνδρου, δίνοντάς του την όψη και την αίσθηση ενός φυσικού αυτιού, ανέφερε η εταιρεία.

Τρισδιάστατο αυτί μεταμοσχεύθηκε σε 20χρονη με μικρωτία

Η ασθενής, η Alexa, η οποία ζήτησε να ταυτοποιηθεί μόνο με το μικρό της όνομα λόγω ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, είπε ότι ήταν ενθουσιασμένη με το νέο αυτί, παρόλο που ήταν ακόμα καλυμμένο από έναν επίδεσμο. Αν και πολλά παιδιά με μικρωτία δέχονται πειράγματα από τους συνομηλίκους τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη και εχθρική συμπεριφορά, η Alexa είπε ότι δεν την ενόχλησε ποτέ πολύ μέχρι τα εφηβικά της χρόνια, όταν συνειδητοποίησε περισσότερα για την εμφάνισή της.

«Νοιάζεσαι λίγο περισσότερο για την εικόνα σου όταν είσαι έφηβος», είπε. «Κάποιοι είπαν πράγματα που δεν ήταν ευγενικά και άρχισε να με ενοχλεί».

Η Alexa είπε ότι είχε τελειοποιήσει την τέχνη του να καλύπτει το δεξί της αυτί αφήνοντας τα μαλλιά της μακριά και λυτά, και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούσαν καν να καταλάβουν ότι της έλειπε ένα αυτί. Αλλά τώρα, είπε, να κάνει κοτσιδάκια ή κότσο.

«Νομίζω ότι η αυτοεκτίμησή μου θα ανέβει», είπε.

Η κλινική δοκιμή σε 11 ασθενείς με μικρωτία

«Είναι σίγουρα μεγάλη υπόθεση», δήλωσε ο Adam Feinberg, καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής και επιστήμης και μηχανικής υλικών στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon. «Δείχνει ότι αυτή η τεχνολογία δεν είναι πλέον ένα «αν», αλλά ένα «πότε», είπε.

Η κλινική δοκιμή, η οποία περιλαμβάνει 11 ασθενείς, είναι ακόμη σε εξέλιξη και είναι πιθανό οι μεταμοσχεύσεις να αποτύχουν ή να προκαλέσουν απρόβλεπτες επιπλοκές στην υγεία. Όμως, δεδομένου ότι τα κύτταρα προέρχονται από τον ιστό του ίδιου του ασθενούς, το νέο αυτί δεν είναι πιθανό να απορριφθεί από το σώμα, είπαν γιατροί και στελέχη της εταιρείας.

Το μέλλον των μεταμοσχεύσεων

Η επιτυχία αυτή, είναι μία από τις πολλές πρόσφατες ανακαλύψεις στην προσπάθεια βελτίωσης των μεταμοσχεύσεων οργάνων και ιστών. Τον Ιανουάριο, χειρούργοι στο Μέριλαντ μεταμόσχευσαν την καρδιά ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε έναν 57χρονο άνδρα με καρδιακή νόσο, παρατείνοντας τη ζωή του κατά δύο μήνες.

Οι επιστήμονες αναπτύσσουν επίσης τεχνικές για να παρατείνουν τη ζωή των οργάνων δωρητών, ώστε να μην πάνε χαμένα. Ελβετοί γιατροί ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι ένας ασθενής έλαβε ένα ανθρώπινο συκώτι που είχε διατηρηθεί για τρεις ημέρες.

Η United Therapeutics Corp., η εταιρεία που παρείχε τον γενετικά τροποποιημένο χοίρο για την επέμβαση της καρδιάς, πειραματίζεται επίσης με τρισδιάστατη εκτύπωση για την παραγωγή πνευμόνων για μεταμοσχεύσεις. Και επιστήμονες από το Ισραηλινό Ινστιτούτο Τεχνολογίας ανέφεραν τον Σεπτέμβριο ότι είχαν εκτυπώσει ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων, τα οποία θα ήταν απαραίτητα για την παροχή αίματος στους εμφυτευμένους ιστούς.

Ο Δρ. Arturo Bonilla, παιδοχειρουργός αποκατάστασης αυτιών στο Σαν Αντόνιο που πραγματοποίησε τη χειρουργική επέμβαση, είπε ότι «εάν όλα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί, αυτό θα φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αυτό», σύμφωνα με τους New York Times.

Εταιρείες είχαν χρησιμοποιήσει προηγουμένως την τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης για την παραγωγή προσθετικών άκρων κατά παραγγελία από πλαστικό και ελαφριά μέταλλα.

Αλλά το εμφύτευμα αυτιού, που κατασκευάστηκε από κύτταρα του αυτιού της γυναίκας, φαίνεται να είναι το πρώτο γνωστό παράδειγμα ενός τρισδιάστατου εκτυπωμένου εμφυτεύματος από ζωντανούς ιστούς.

Η 20χρονη γυναίκα από το Μεξικό, γεννήθηκε με μικρωτία, μια σπάνια συγγενή ανωμαλία η οποία εμποδίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη του αυτιού, ενώ μπορεί επίσης να επηρεάσει την ακοή. Με περισσότερη έρευνα, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας, η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πολλών άλλων ανταλλακτικών εξαρτημάτων του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των δίσκων της σπονδυλικής στήλης, της μύτης, των μηνίσκων του γόνατος, των περιστροφικών περιχειρίδων και του αναδομητικού ιστού για ογκεκτομές. Η τρισδιάστατη εκτύπωση θα μπορούσε ακόμη και να παράγει πολύ πιο πολύπλοκα ζωτικά όργανα, όπως το συκώτι, τα νεφρά και το πάγκρεας.


Το νέο εμφύτευμα αυτιού από την 3DBio Therapeutics ενσωματώνει πολλές καινοτόμες τεχνολογίες, είπαν στελέχη της εταιρείας, ξεκινώντας με μια μέθοδο για τη μετατροπή ενός μικρού δείγματος κυττάρων ενός ασθενούς σε δισεκατομμύρια κύτταρα. Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής της εταιρείας χρησιμοποιεί μια «βιομελάνη» με βάση το κολλαγόνο που είναι ασφαλής στο σώμα και διατηρεί όλα τα υλικά αποστειρωμένα.

Η ασθενής που έλαβε το νέο αυτί ήταν από τους πρώτους που υποβλήθηκαν σε επιτυχή μεταμόσχευση στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής με επικεφαλής τον Δρ. Bonilla.

Πώς έγινε η εμφύτευση του εκτυπωμένου αυτιού στην 20χρονη με μικρωτία

Ο χειρουργός ξεκίνησε αφαιρώντας μισό γραμμάριο χόνδρου από το κατάλοιπο του αυτιού της γυναίκας. Στη συνέχεια, το έστειλε, μαζί με μια τρισδιάστατη σάρωση του υγιούς αυτιού της, στα εργαστήρια της 3DBio, όπου τα χονδροκύτταρα της ασθενούς – κύτταρα που είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό χόνδρου – απομονώθηκαν από το δείγμα ιστού, αναπτύχθηκαν σε έναν “πολτό” θρεπτικών ουσιών, και πολλαπλασιάστηκαν σε δισεκατομμύρια κύτταρα.

Τα ζωντανά κύτταρα στη συνέχεια αναμίχθηκαν με τη βιομελάνη της εταιρείας με βάση το κολλαγόνο.

Το κολλαγόνο εισήχθη μέσω μιας σύριγγας στον εξειδικευμένο τρισδιάστατο βιο-εκτυπωτή, ο οποίος εκτύπωσε ένα αντίγραφο του υγιούς αυτιού του ασθενούς. Η όλη διαδικασία εκτύπωσης διήρκεσε λιγότερο από 10 λεπτά.

Το τυπωμένο σχήμα του αυτιού στη συνέχεια εγκλωβίστηκε σε ένα προστατευτικό βιοδιασπώμενο κέλυφος και στάλθηκε σε ψυχρή αποθήκευση στον Dr. Bonilla. Ο χειρουργός εμφύτευσε το αυτί κάτω από το δέρμα της ασθενούς, ακριβώς πάνω από το οστό της γνάθου της. Όταν το δέρμα τεντώθηκε γύρω από το εμφύτευμα, εμφανίστηκε το σχήμα ενός αυτιού.

Περίπου 1.500 μωρά γεννιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο με μικρωτία ή ανωτία, στην οποία λείπει ολόκληρο το εξωτερικό αυτί. Η κλινική δοκιμή μέχρι στιγμής έχει συμπεριλάβει 11 εθελοντές, ηλικίας 6 έως 25 ετών, οι οποίοι θα παρακολουθούνται για πέντε χρόνια για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και των αισθητικών αποτελεσμάτων.

Διαβάστε επίσης

Το πιθανό πλεονέκτημα των ατόμων με τροφικές αλλεργίες

Τα ορθογραφικά του Φιλίππου, το καυτό clawback και τα παράπονα της Σίσσυς για τα συνέδρια

Νέα αύξηση σε COVID-19 και ευλογιά των πιθήκων – Έρχονται νέα εμβόλια από Σεπτέμβριο, τι ζήτησε ο ΕΜΑ από τις φαρμακευτικές

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.