H success healthstory ενός 73χρονου που ζούσε για 2 χρόνια με αφόρητους πόνους από τα κατάγματα της οστεοπόρωσης

-

Η οδύσσεια ενός 73χρονου συνταξιούχου με οστεοπόρωση που υπέφερε για 2 χρόνια από τους πόνους των καταγμάτων χωρίς να μπορεί να βρει καμία λύση, σε σημείο που είχε σκεφτεί να δώσει τέρμα στη ζωή του, έληξε με τον καλύτερο τρόπο χάρις σε μία νέα θεραπεία.

Η ιστορία του 73χρονου είναι πραγματικά μία νίκη της επιστήμης, αφού ο συγκεκριμένος ασθενής μπόρεσε να απαλλαγεί από τους αφόρητους πόνους, να σταθεί και πάλι στα πόδια του και να διώξει την κατάθλιψη που τον είχε κυριεύσει.

Tην ενδιαφέρουσα ιστορία περιγράφει ο δρ Γεώργιος Βασταρδής, MD, PhD, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Κλινικής Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης του Metropolitan General, ο οποίος άλλαξε στην κυριολεξία τη ζωή τους ασθενούς του.

Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση ασθενούς με πολλαπλά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από τον δρ Γεώργιο Βασταρδή, MD, PhD, Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντή Κλινικής Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης του Metropolitan General.

Οι πόνοι και η ταλαιπωρία

Ο 73χρονος άνδρας, έπασχε από έντονο άλγος στη μέση και τη ράχη λόγω πολλαπλών οστεοπορωτικών συμπιεστικών καταγμάτων της θωρακικής και οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Συγχρόνως, άρχισε να παρουσιάζει προοδευτικά σημαντική μείωση της καθημερινής του δραστηριότητας και της ποιότητας ζωής του.

Τα τελευταία δύο χρόνια λάμβανε αντικαταθλιπτική αγωγή, καθώς είχε τάσεις αυτοκαταστροφής και αυτοκτονικό ιδεασμό λόγω της κατάστασής του.

Ο ασθενής είχε επισκεφθεί νευροχειρουργούς και ορθοπεδικούς, οι οποίοι, βλέποντας τις απεικονιστικές εξετάσεις του (ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες), συνέστησαν χειρουργική επέμβαση σπονδυλοδεσίας πολλαπλών επιπέδων.

Επίσης, τα κατάγματα της σπονδυλικής του στήλης προκάλεσαν εκσεσημασμένη κυφωτική παραμόρφωση του κορμού του, εξαιτίας της οποίας προκλήθηκε σημαντική πρόσθια κλίση του σώματος του ασθενούς και αδυναμία βάδισης.

Ο ασθενής είχε επισκεφθεί πολλά ιατρεία πόνου, ενώ είχε κάνει αρκετές συνεδρίες φυσικοθεραπειών χωρίς αποτέλεσμα.

Xειρουργική Αντιμετώπιση

Ο δρ Γεώργιος Βασταρδής, MD, PhD, (φωτό) πρότεινε ως θεραπεία τη χειρουργική αντιμετώπιση με διαδερμική κυφοπλαστική πολλαπλών επιπέδων, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος του και να αναταχθεί έμμεσα η κύφωσή του.

Αν και τα οστεοπορωτικά συμπιεστικά σπονδυλικά κατάγματα είναι συχνότερα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, απαντώνται και σε άνδρες μετά την ηλικία των 70 ετών.

Στις περιπτώσεις αυτές προτιμάται η κυφοπλαστική έναντι της σπονδυλοδεσίας, διότι οι εκτεταμένες σπονδυλοδεσίες που συνήθως απαιτούνται αυξάνουν τον κίνδυνο αποτυχίας και επιπλοκών.

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργείο κυφοπλαστικής έντεκα επιπέδων, η οποία πέτυχε έμμεση ανάταξη των καταγματικών σπονδύλων και βελτίωση της κύφωσης.

Μία ώρα μετά το χειρουργείο ήταν περιπατητικός, μπορούσε να σταθεί και να κινηθεί με σχεδόν μηδενικό πόνο.

Μετεγχειρητικά, διέκοψε την αντικαταθλιπτική αγωγή και συνέχισε κανονικά τη ζωή του.

Τι είναι η κυφοπλαστική

Η κυφοπλαστική είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική αποκατάστασης και έμμεσης ανάταξης των συμπιεστικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης που συνήθως οφείλονται στην οστεοπόρωση.

Η τεχνική αυτή απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση και εμπειρία και πραγματοποιείται υπό ακτινοσκόπηση ή με την βοήθεια του χειρουργικού απεικονιστικού συστήματος O-arm -που διαθέτει το Metropolitan General-, ή και ρομποτική καθοδήγηση.

Όταν η κυφοπλαστική εφαρμόζεται σε πολλαπλά επίπεδα, όπως στην περίπτωση του εν λόγω ασθενούς, χρειάζεται τεχνογνωσία, καθώς και ιδιαίτερη εξοικείωση, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χειρουργικός χρόνος και να μη διατρέξει ο ασθενής διεγχειρητικά ή μετεγχειρητικά κάποιο κίνδυνο.

Η πρώτη δημοσίευση για τη δυνατότητα πολλαπλών επιπέδων κυφοπλαστικής έγινε από τον καθηγητή Χατζηπαύλου Αλέξανδρο και τους συνεργάτες του στο περιοδικό Eurospine το έτος 2012.

Είναι γεγονός πως επί σειρά ετών υπήρχε μία επιστημονική διαμάχη μεταξύ εκτενούς σπονδυλοδεσίας και πολλαπλών επιπέδων κυφοπλαστικής, με τη μέθοδο της κυφοπλαστικής να δικαιώνεται όλο και περισσότερο.

Τα τελευταία χρόνια, η Κλινική Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης του Metropolitan General έχει πραγματοποιήσει σειρά χειρουργικών επεμβάσεων πολλαπλών επιπέδων κυφοπλαστικής στο λιγότερο δυνατό χρόνο και με άριστα αποτελέσματα.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.