Πέθανε ο κάτοχος του Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του ιού του AIDS, Λικ Μοντανιέ

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, στο Αμερικανικό νοσοκομείο, Neuilly-sur-Seine της Γαλλίας, την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, ο διεθνούς φήμης επιστήμονας Λικ Μοντανιέ, που είχε ανακαλύψει τον ιό του AIDS το 1983 και είχε κερδίσει το Νόμπελ Ιατρικής το 2008.

Ο Λικ Μοντανιέ ήταν βιολόγος και ιολόγος. Εκτός από το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 2008 για την ανακάλυψη του ιού του AIDS, εργάστηκε  στα μεγαλύτερα επιστημονικά ιδρύματα στον κόσμο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Γεννήθηκε το 1932 στη Γαλλία και απέκτησε διδακτορικό στην ιολογία στο πανεπιστήμιο του Παρισιού. Αργότερα έγινε διευθυντής του Παγκόσμιου Ιδρύματος για την Έρευνα και την Πρόληψη του AIDS στο Παρίσι.

Προτού ξεσπάσει η επιδημία του AIDS, ο Μοντανιέ είχε κάνει σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με τη φύση των ιών και συνεισέφερε στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι ιοί μπορούν να αλλάξουν τις γενετικές πληροφορίες του οργανισμού των ξενιστών.

Η έρευνά του για την ιντερφερόνη, μίας ομάδας πρωτεϊνών που «δραστηριοποιεί» την προστατευτική άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στους ιούς, άνοιξε επίσης δρόμους για θεραπείες ιογενών ασθενειών.

Ομότιμος διευθυντής έρευνας στο CNRS, καθηγητής στο Ινστιτούτο Παστέρ, διευθυντής του Κέντρου Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στο Queens College του City University της Νέας Υόρκης, διευθυντής ερευνητικού ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο Jiao-tong της Σαγκάης.

Υποστήριξε την Ακαδημία Επιστημών καθώς και την Εθνική Ακαδημία Ιατρικής μέσω της έρευνάς του για πολλά χρόνια. Για αυτό, έχει λάβει αμέτρητα βραβεία και διακρίσεις.

Λυκ Μοντανιέ: Οι αμφιλεγόμενες θεωρίες για τον κορονοϊό

O διάσημος επιστήμονας τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε απασχολήσει την επικαιρότητα με τις αμφιλεγόμενες θεωρίες του, με χαρακτηριστική εκείνη που ήθελε τον κορονοϊό να είναι κατασκευασμένος σε εργαστήριο στην Κίνα.

«Ο κορονοϊός δεν προήλθε από την υπαίθρια αγορά της Γουχάν. Αυτό είναι ένας πολύ ωραίος μύθος. Ο κορονοϊός προήλθε από το βιοεργαστήριο της Γουχάν. Είναι έργο επαγγελματιών μοριακών βιολόγων» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, προκαλώντας σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μοντανιέ είχε ταχθεί επανειλημμένα κατά του τρόπου, με τον οποίο οι κυβερνήσεις και η επιστημονική κοινότητα διαχειρίζονται την πανδημία του κορονοϊού. Παρά την προχωρημένη ηλικία του, είχε εκφράσει, επίσης, την αντίθεσή του στον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19 αλλά δήλωνε και ανοιχτά τη διαφωνία του με τον εμβολιασμό των παιδιών για τον κορονοϊό.

Διαβάστε επίσης

Η συγκίνηση της Αντζελίνα Τζολί μιλώντας στο Κογκρέσο για την βία κατά των γυναικών 

Η διατροφή των αθλητών των Ολυμπιακών αγώνων και οι ανθυγιεινές συνήθειές τους, όπως οι ίδιοι τις περιγράφουν

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.