Ζώντας με τη μετάλλαξη BRCA2 – Μία μητέρα 3 κοριτσιών έχει επιζήσει από τον καρκίνο μαστού και παγκρέατος

Μια μετάλλαξη του γονιδίου BRCA2 σχετίζεται συχνότερα με τον καρκίνο του μαστού, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων τύπων καρκίνου.

Δύο χρόνια αφότου η Michele Miller, 53, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, έπρεπε να αντιμετωπίσει πιο τρομακτικά νέα: έναν όγκο στο πάγκρεας. Η Miller, που ζει στο Windham του Maine, μοιράστηκε την ιστορία της με το today.com.

Άρχισα να κάνω μαστογραφίες σε ηλικία 30 ετών. Δεν ήξερα πολλά για το οικογενειακό μου ιστορικό, επειδή με υιοθέτησαν κατά τη γέννηση, αλλά είχα μια μικρή πληροφορία — ήξερα ότι η μητέρα μου είχε καρκίνο του μαστού σε νεαρή ηλικία. Με βάση αυτό, ο γιατρός μου είπε να ξεκινήσουμε νωρίς με μαστογραφία.

Όταν διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού το 2019, ο ακτινολόγος είδε ότι ήταν στην αρχή. Ήταν στο στάδιο 1Α.

Ανακάλυψα ότι είχα τη μετάλλαξη BRCA2

Έκανα γενετικό έλεγχο εκείνη την εποχή και ανακάλυψα ότι είχα τη μετάλλαξη BRCA2. Η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού θα μπορούσε να ήταν ογκεκτομή με ακτινοβολία, αλλά επειδή η μετάλλαξη BRCA2 μου έδινε υψηλό κίνδυνο υποτροπής, επέλεξα μια αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή.

Έκανα επίσης αφαίρεση των σαλπίγγων και των ωοθηκών. Ο γιατρός μου μίλησε για τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών και του μελανώματος, αλλά αυτό που με στοίχειωσε στη συζήτηση ήταν αυτός ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του παγκρέατος. Ο γιατρός είπε ότι δεν υπάρχει πραγματικά καλός τρόπος για τον έλεγχο του καρκίνου του παγκρέατος και δεν μου άρεσε αυτή η απάντηση. Με ανησύχησε. Δεν ένιωσα ότι τελείωσε. Ένιωσα σαν να υπήρχαν κάπου στο σώμα μου μικρές ωρολογιακές βόμβες.

Τον Απρίλιο του 2021, άρχισα να έχω στομαχικά συμπτώματα. Έτρωγα ένα γεύμα και ένιωθα τόσο γεμάτη. Επίσης είχα έναν σταθερό συνεχή πόνο στη μέση άνω κοιλιακή χώρα, ακριβώς στο στομάχι μου.

Επειδή ήμουν ήδη υπό τη φροντίδα ενός ογκολόγου για τον καρκίνο του μαστού μου, του τηλεφώνησα και κινηθήκαμε αρκετά γρήγορα για αξονική τομογραφία. Η διάγνωση: Στάδιο 1Β καρκίνος του παγκρέατος, που ουσιαστικά σημαίνει ότι ο όγκος ήταν μόνο  στο πάγκρεας και δεν είχε εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει συμπτώματα που μπορούν εύκολα να απορριφθούν ως άλλα πράγματα. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι άγχος ή δυσπεψία. Πρέπει να ακούς πραγματικά το σώμα σου. Δεν άφησα αυτά τα στομαχικά συμπτώματα να συνεχιστούν για πολύ. Ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Νομίζω ότι πολλοί γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης ίσως δεν θα είχαν προχωρήσει τόσο γρήγορα σε αυτήν την αξονική τομογραφία. Μπορείτε να χάσετε χρόνο εάν προσπαθείτε να το αντιμετωπίσετε ως διατροφικό ζήτημα ή κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, ήταν καταστροφικό. Όταν ακούτε ότι το έχετε, αυτόματα σκέφτεστε το ποσοστό επιβίωσης — το 11% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος θα είναι πέντε χρόνια .

Ήταν πολύ δύσκολο να σκεφτώ: Τι θα συμβεί σε μένα; Πόσο χρόνο έχω; Ξυπνούσα κάθε πρωί και άρχιζε ο εφιάλτης μου. Έτσι ένιωθε.

Πάντα είχα αυτό το υποκείμενο συναίσθημα, ωστόσο, ότι «απλώς θα το παλέψω». Νωρίς στη διαγνωστική φάση, ο χειρουργός μου είπε ότι θα μπορούσα να χειρουργηθώ. Εάν ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να θεραπευτεί, πραγματικά ο μόνος δρόμος είναι να μπορέσετε να κάνετε αυτή τη χειρουργική επέμβαση.

Η Miller έπρεπε να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία πριν και μετά την περίπλοκη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου στο πάγκρεας της.

Έκανα οκτώ γύρους χημειοθεραπείας πρώτα, ξεκινώντας τον Μάιο και ολοκληρώνοντας τον Αύγουστο. Η χειρουργική επέμβαση έγινε στις 4 Οκτωβρίου. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν κάνετε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός όγκου, απλά πηγαίνετε και τον βγάζετε. Αλλά το πάγκρεας είναι τόσο συνδεδεμένο με το στομάχι, το έντερο, τη χοληδόχο κύστη και όλους τους πόρους που βρίσκονται εκεί. Πολλά πρέπει να αφαιρεθούν για να αφαιρεθεί ο όγκος που βρίσκεται στο πάγκρεας.

Έπειτα, όλα πρέπει να επανεγκατασταθούν και το πεπτικό σύστημα να επανασυναρμολογηθεί εκ νέου – γι’ αυτό η χειρουργική επέμβαση είναι τόσο περίπλοκη .

Είχα ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ήμουν στο νοσοκομείο μόνο για τέσσερις μέρες μετά. Θα έλεγα ότι η επέμβαση μου ήταν πιο εύκολη από το να κάνω χημειοθεραπεία.

Ένα μέρος του στομάχου και του άνω εντέρου αφαιρέθηκαν, οπότε έπρεπε να ξεκινήσω με πολύ ήπια φαγητά, αλλά κατάφερα να προσθέσω διαφορετικά τρόφιμα όσο περνούσε ο καιρός. Πρέπει να τρώω μικρές ποσότητες λίγο πιο συχνά και να αποφεύγω τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

Ολοκλήρωσα άλλους τέσσερις γύρους χημειοθεραπείας μετά τη χειρουργική επέμβαση, ολοκληρώνοντας τον Δεκέμβριο. Μια αξονική τομογραφία λίγο μετά δεν έδειξε στοιχεία ασθένειας.

Μάλλον θα κάνω σαρωτικούς ελέγχους για το υπόλοιπο της ζωής μου με κάποιο τρόπο. Η εστίασή μου αυτή τη στιγμή είναι να ανακτήσω την αντοχή μου. Έχω χάσει περίπου 35 κιλά από τη χημειοθεραπεία και το χειρουργείο.

Έχω τρεις κόρες. Η μία έχει υποβληθεί σε γενετικό έλεγχο και είναι θετική στη μετάλλαξη BRCA2. Η άλλη μου κόρη κάνει τώρα αυτή τη διαδικασία. Η γνώση είναι δύναμη και για όποιον έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνων, είναι καλό να σκεφτεί γενετικές εξετάσεις .

Είναι πολύ τρομακτικό  να ανακαλύπτεις ότι έχεις μια μετάλλαξη, αλλά η λήψη αυτής της πληροφορίας το συντομότερο δυνατό βοηθά στο να κάνεις το σωστό σχέδιο με τους γιατρούς σου.

Μπορείτε να αρχίσετε να ανακτάτε λίγο τον έλεγχο αντί να νιώθετε ότι “είμαι θύμα αυτού του BRCA2”. Δεν ζω με τον φόβο του, αλλά προσπαθώ να είμαι σε εγρήγορση.

Διαβάστε επίσης

Πρήζονται τα δάχτυλα σας από το κρύο ; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Το συγκλονιστικό γράμμα της μητέρας σιαμαίων κοριτσιών πριν την επέμβαση διαχωρισμού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.