Σε πρώτο πρόσωπο: 8 πράγματα που δεν πρέπει να πείτε σε κάποια που έχει κάνει μαστεκτομή

Όταν η Brianna Majsiak ανάρρωνε από τη χειρουργική επέμβαση για την προληπτική μαστεκτομή, κάποιες ερωτήσεις την έφερναν σε δύσκολη θέση.

Η νεαρή δημοσιογράφος ξεδίπλωσε την εμπειρία της και συστήνει τι να αποφεύγουμε να πούμε σε κάποια που έχει κάνει μαστεκτομή.

Η διπλή προληπτική μαστεκτομή

«Για την ανάρρωσή μου από την προληπτική διπλή μαστεκτομή, ήμουν προετοιμασμένη για πολλά πράγματα. Είχα συσκευάσει δεκάδες αντικείμενα που περίμενα ότι θα χρειαζόμουν. Νοίκιασα ένα Airbnb κοντά στο νοσοκομείο για να νιώθω άνετα και ασφαλής κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Αλλά ήμουν απροετοίμαστη για τις ενοχλητικές ερωτήσεις και τα σχόλια από την οικογένεια και φίλους που είχαν εντελώς καλοπροαίρετη διάθεση», γράφει στο everydayhealth.com.

Τα αγαπημένα μου πρόσωπα πάλευαν να καταλάβουν τι περνούσα και δεν ήταν σίγουροι πώς να δείξουν την υποστήριξή τους, συνεχίζει και λέει:

«Ελπίζω να μοιραστώ μερικά από τα πράγματα που ήταν προκλητικά για μένα. Ορισμένα σχόλια μπορεί να είναι άσχημα, ακόμη και όταν λέγονται με τις καλύτερες προθέσεις.

Εάν κάποια προετοιμάζεται ή αναρρώνει από αυτήν τη χειρουργική επέμβαση, θα σας συνιστούσα να αποφύγετε να πείτε κάποια πράγματα που μπορεί να είναι ενοχλητικά».

Τι να μην πείτε και τι να πείτε σε κάποια που έκανε μαστεκτομή

1. Έκανα πρόσφατα αυξητική στήθους — Μπορώ σίγουρα να ταυτιστώ μαζί σου

Αυτό το σχόλιο μπορεί να έχει καλές προθέσεις πίσω του (το άτομο προσπαθεί να ταυτιστεί), αλλά από την εμπειρία μου, είναι καλύτερο να μην συγκρίνουμε μια αυξητική στήθους με μια μαστεκτομή. Είναι τελείως διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις με πολύ διαφορετική ανάρρωση.

Η αυξητική στήθους είναι μια αισθητική επέμβαση κατά την οποία τοποθετείται ένα εμφύτευμα στο στήθος. Η χειρουργική επέμβαση μαστεκτομής είναι μια πιο περίπλοκη και επεμβατική διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται όλος ο ιστός του μαστού από το στήθος για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού ή τη μείωση του κινδύνου ενός ατόμου .

Μετά τη μαστεκτομή, υπάρχουν μερικές επιλογές αναδόμησης για να διαλέξετε εάν το επιθυμείτε – αναδόμηση με εμφύτευμα (η οποία μερικές φορές μπορεί να γίνει αμέσως ή σε μια διαδοχική χειρουργική επέμβαση, μετά από διαδικασία επέκτασης του θώρακα) ή μεταφορά λίπους και ιστού από διάφορες μέρη του σώματος.

Δοκιμάστε να πείτε: Πώς αισθάνεστε για τη χειρουργική επέμβαση και (ή) την αποκατάσταση;

2. Συγχαρητήρια για το νέο σου στήθος! Ανέβηκες νούμερο;

Για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι καλύτερο να αποφύγετε την ορολογία που αντιμετωπίζει τη μαστεκτομή ή την επέμβαση αποκατάστασης μαστού ως αισθητική επέμβαση. Για μένα, προσωπικά, θρηνούσα την απώλεια ενός μέρους του σώματός μου και αντιμετώπιζα τον απόηχο μιας μεγάλης χειρουργικής επέμβασης ( ορμόνες , νευρικός πόνος, συνεχής ευαισθησία, σφίξιμο στο στήθος, νυχτερινές εφιδρώσεις και αύξηση βάρους). Ένιώθα άβολα με το σώμα μου. Η μαστεκτομή είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να κάνει, και η αναφορά σε αυτήν ως «απόκτηση νέου στήθους» ελαχιστοποιεί σοβαρά τη συναισθηματική και σωματική αποκατάσταση που απαιτείται.

Δοκιμάστε να πείτε: Πώς ήταν; Προσαρμόζεσαι στο σώμα σου μετά την επέμβαση;

3. Δεν σε ενδιαφέρει ο θηλασμός;

Αυτή η ερώτηση, αν και ίσως καλοπροαίρετη, μπορεί να ενεργοποιήσει κάποιον που έχει υποβληθεί σε μαστεκτομή ή διάγνωση καρκίνου ή σε κάποιον που θεωρείται υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Δεδομένου ότι μια χειρουργική επέμβαση μαστεκτομής περιλαμβάνει την αφαίρεση όλου του ιστού του μαστού, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοφόρων αγωγών, δεν είναι δυνατός ο θηλασμός μετά.

Ως κάποιος που θεωρείται υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου λόγω του οικογενειακού μου ιστορικού, ο θηλασμός ήταν πάντα ένα περίπλοκο θέμα. Ο καρκίνος του μαστού της μαμάς μου διαγνώστηκε λανθασμένα τρεις φορές επειδή θήλαζε τον μικρότερο αδερφό μου εκείνη την εποχή. Πέθανε αμέσως μετά τη διάγνωση και ξέρω ότι η μεγαλύτερη λύπη της ήταν ότι δεν μπόρεσε να δει τα παιδιά της να μεγαλώνουν.

Παίρνοντας την απόφασή μου να κάνω μαστεκτομή, αποδέχτηκα ότι επιλέγω να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να είμαι κοντά στην οικογένειά μου στο μέλλον. Αν και είμαι ευγνώμων για την επιλογή να ενεργήσω προληπτικά, εξακολουθεί να είναι μια απώλεια κάτι που μπορεί να φέρει θλίψη. Επίσης, γιατί όλοι μας νοιαζόμαστε τόσο πολύ για τις αποφάσεις ή την ικανότητα των άλλων να θηλάσουν ή όχι;

Δοκιμάστε να πείτε: Για τι πράγμα θα ήθελες να μην μιλήσουμε;

4. Ήταν απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση; Δεν είσαι πολύ νέα;

Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλος ή νέος είναι κάποιος, η απόφασή του να κάνει μια χειρουργική επέμβαση μαστεκτομής είναι αυτή που έχει αποφασίσει ότι είναι η καλύτερη για αυτήν — συχνά μετά από επίπονη έρευνα και εξέταση όλων των επιλογών.

Δοκιμάστε να πείτε: Σαφώς αυτή ήταν μια τεράστια απόφαση που έπρεπε να πάρεις. Αισθάνεσαι άνετα να μοιραστείς περισσότερα γι αυτό;

5. Μπορώ να δω το στήθος σου;

Όχι, όχι, όχι.

Εάν δεν υπήρχε το «πλαίσιο» για να δείτε το στήθος κάποιου πριν από την επέμβαση, μην υποθέσετε ότι μπορείτε να ζητήσετε να δείτε το στήθος κάποιου μετά την επέμβαση. Υπάρχουν πολλά ψυχικά και συναισθηματικά εμπόδια στην αποδοχή του σώματος μετά την επέμβαση και ερωτήσεις όπως αυτές μπορεί να κάνουν πολύ πιο δύσκολο να το κάνετε αυτό ανεξάρτητα από τις απόψεις των άλλων ανθρώπων.

Δοκιμάστε να πείτε: Πώς αισθάνεστε για το πώς θεραπεύονται τα πράγματα ή προτιμάτε να μην μιλήσετε γι’ αυτό;

6. Ανησυχείτε για την ασθένεια του εμφυτεύματος στήθους;

Αν και η ασθένεια των εμφυτευμάτων στήθους είναι μια πολύ πραγματική ανησυχία, αυτή η ερώτηση μπορεί να φανεί λίγο αδιάφορη, ειδικά εάν κάποιος έχει ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση με ανακατασκευή με βάση τα εμφυτεύματα. Αυτό είναι πιθανό κάτι για το οποίο το άτομο έχει σκεφτεί ή έχει ενημερωθεί από τον χειρουργό του όταν σταθμίζει τις χειρουργικές επιλογές του.

Εάν ανησυχείτε ειλικρινά, μπορείτε να αναδιατυπώσετε και να εστιάσετε στο πώς πήρε την απόφασή του.

Δοκιμάστε να πείτε: Θα ήθελα πολύ να σε υποστηρίξω όπως το χρειάζεσαι, απλώς δυσκολεύομαι να μάθω τις σωστές ερωτήσεις να κάνω. Τι θα ήταν χρήσιμο;

7. Δεν είναι ωραίο να μην χρειαστεί να ξαναφορέσετε σουτιέν;

Αυτή η ερώτηση τίθεται συχνά, αλλά εξαρτάται πλήρως από τον τύπο της ανακατασκευής (εάν το άτομο επέλεξε καθόλου την ανακατασκευή — κάποιοι δεν το κάνουν). Για παράδειγμα, έκανα ανακατασκευή εμφυτεύματος, πάνω από τους μυς και μου δόθηκε η οδηγία να φοράω πάντα ένα υποστηρικτικό αθλητικό σουτιέν για να αποτρέψω την ανατροπή του εμφυτεύματος. Ναι, ακόμα και όταν κοιμάσαι!

Δοκιμάστε να πείτε: Ξέρω ότι η επέμβαση μαστεκτομής ήταν λίγο πριν, αλλά δεν ήξερα τι είναι σωστό να πω εκείνη τη στιγμή. Θέλετε να μιλήσουμε για αυτό;

8. Δεν είσαι χαρούμενη που δεν χρειάζεται να σκεφτείς ποτέ ξανά τον καρκίνο;

Ανεξάρτητα από το ποιος ήταν ο λόγος που έκανε κάποιος να κάνει μαστεκτομή, πιθανότατα θα εξακολουθεί να σκέφτεται τον καρκίνο και τον κίνδυνο καρκίνου . Ναι, μια μαστεκτομή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διάγνωσης ή υποτροπής του καρκίνου του μαστού, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση. Επιπλέον, κάποιος που φέρει ένα γονίδιο που τον θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο μπορεί να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για άλλους καρκίνους.

Αυτή είναι μια αλήθεια που είναι στο μυαλό για όποιον έχει επηρεαστεί από καρκίνο και μια αλήθεια για την οποία μπορώ σίγουρα να εγγυηθώ. Αν υποθέσουμε ότι κάποιος βρίσκεται «από την άλλη πλευρά» μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα συναισθήματά του σχετικά με το τραύμα μιας διάγνωσης ή την ανάγκη να λάβει αποφάσεις υψηλού κινδύνου.

Αισθάνομαι εξαιρετικά ευγνώμων που μπόρεσα να κάνω προληπτική χειρουργική επέμβαση για να μειώσω σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προληπτικοί έλεγχοι μαστού, προληπτικοί έλεγχοι καρκίνου των ωοθηκών και προληπτικοί έλεγχοι καρκίνου του παχέος εντέρου που πρέπει να κάνω τακτικά λόγω της γονιδιακής μου μετάλλαξης και του οικογενειακού ιστορικού.

Διαβάστε επίσης

Πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών στην Ελλάδα – Πώς θα μπαίνουν στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα

Σ. Καλανταρίδου: Διώχνουν εγκύους από εμβολιαστικά κέντρα

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.