Το πρώτο μωρό που γεννήθηκε με εξωσωματική γονιμοποίηση – Δείτε σήμερα τη Λουίζ Μπράουν

Κάθε γονέας πιστεύει ότι η γέννηση του παιδιού του είναι θαύμα, αλλά αυτό συνέβη στην πραγματικότητα για την Lesley και τον John Brown.

Η κόρη τους, η Louise Joy Brown, ήταν το πρώτο μωρό στον κόσμο που γεννήθηκε με την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης in vitro (IVF), ένα ιστορικό γεγονός που συνέβη πριν από 43 χρόνια στις 25 Ιουλίου 1978 στο Lancashire της Αγγλίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η γέννηση της Louise κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα σε ολόκληρο τον κόσμο, και ο Τύπος την αποκαλούσε το «μωρό του σωλήνα».

Οι γονείς της Louise Joy Brown προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί για σχεδόν μια δεκαετία, χωρίς επιτυχία. Η μητέρα της είχε απόφραξη σαλπίγγων, γεγονός που καθιστούσε τότε τη σύλληψη ενός παιδιού σχεδόν αδύνατη.

Απογοητευμένοι από την αδυναμία τους να αποκτήσουν μωρό, συναντήθηκαν με τον Βρετανό γυναικολόγο Patrick Steptoe και τον επιστήμονα Robert Edwards, γιατρούς στο Όλνταμ και το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, που πειραματίζονταν με μια ακόμη εξελισσόμενη διαδικασία γονιμοποίησης in vitro.

Ο Steptoe, ο Edwards και το νοσοκομείο κρατούσαν μυστικές τις δοκιμές εξωσωματικής γονιμοποίησης σε μεγάλο βαθμό, επειδή ανησυχούσαν ότι θα τους κατηγορήσουν για “παιχνίδι του Θεού”. Κάτι που έγινε τόσο από γιατρούς, όσο και από θρησκευτικές οργανώσεις.

Αλλά η γέννηση της Louise έδωσε ελπίδα σε χιλιάδες οικογένειες που αγωνίζονται να αποκτήσουν παιδί αλλά δεν μπορούσαν.

Η οικογένεια Μπράουν 4 χρόνια μετά τη γέννηση της Λουίζ απέκτησε και δεύτερο παιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η αδερφή της Λουίζ, η Νατάλι Μπράουν, ήταν το 40ο «μωρό του σωλήνα».

Τότε, οι γιατροί ανησυχούσαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης θα είχαν προβλήματα υπογονιμότητας, αλλά η Λουίζ και η Νάταλι απέκτησαν παιδιά χωρίς IVF.

Η δική της οικογένεια

Η Λουίζ και ο σύζυγός της Wesley Mullinder παντρεύτηκαν το 2004 και δύο χρόνια αργότερα, γέννησε τον πρώτο της γιο, τον Cameron Mullinder, χωρίς ιατρική παρέμβαση.

Το 2013, η Louise και ο σύζυγός της υποδέχτηκαν τον γιο τους Aiden Mullinder .

Η Νάταλι έγινε το πρώτο μωρό εξωσωματικής γονιμοποίησης στον κόσμο που συνέλαβε παιδί χωρίς εξωσωματική γονιμοποίηση όταν έμεινε έγκυος το 1999. Σήμερα έχει πέντε παιδιά με τον σύντροφό της Lee Derrick.

Το βιβλίο της Λουίζ Μπράουν

Σήμερα η Λουίζ εργάζεται σε εταιρεία μεταφορών και ζει με την οικογένειά της στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Το 2015, έγραψε το βιβλίο «Η ζωή μου ως το πρώτο μωρό δοκιμαστικού σωλήνα στον κόσμο».

Επιπλέον η Λουίζ συνεργάζεται με πολλές κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης μιας κλινικής στην Ινδία και της Εθνικής Εταιρείας Γονιμότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο

«Η 25η Ιουλίου του 1978 άλλαξε τον τρόπο που ο κόσμος έβλεπε την αναπαραγωγική ιατρική», έγραψε πρόσφατα στο Facebook. “Η εξωσωματική γονιμοποίηση συνεχίζει να είναι η απάντηση για όλους εκείνους που υποφέρουν από στειρότητα. Είμαι περήφανη για εσάς που επιλέξατε αυτό το μονοπάτι!”.

8 εκατομμύρια παιδιά

Σήμερα, περίπου 8 εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.

Καθώς η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα, αυξάνεται επίσης σε δαπάνες. Σήμερα, το μέσο κόστος για έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης στις ΗΠΑ είναι 10.000 $ και συχνά δεν καλύπτεται από ασφάλιση υγείας.

Σε μια συνέντευξη της το 2018 στο Time, η Λουίζ είπε ότι εξακολουθεί να αισθάνεται τα αποτελέσματα της δύσκολης απόφασης που πήραν οι γονείς της πριν από τέσσερις δεκαετίες.

«Πριν από λίγους μήνες, ήμουν στο σούπερ μάρκετ με τον άντρα και τους γιους μου, και άκουσα κάποιους να τρέχουν πίσω μου», είπε. «Ήταν μια γυναίκα και είχε ένα 4χρονο κοριτσάκι και ένα μικρό μωρό σε ένα καροτσάκι. Είπε ότι πάντα ήθελε να ευχαριστήσει τη μαμά μου και εμένα γιατί, χωρίς εμάς, δεν θα είχε κάνει ποτέ τα παιδιά της”.

Πηγή: bestlifeonline.com

Πηγή φωτό: facebook.com/LouiseJoyBrownIVF

Διαβάστε επίσης

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε απο καρδιάς για τη «δικιά του στιγμή» και την εμπειρία του στη διαχείριση της επιδημίας

Πως ο κορονοϊός εντάχθηκε στα όνειρά μας και τι βλέπουμε στον ύπνο μας

Ζέτα Δούκα – Μετά τη 10ετή μάχη με τη νευρική ανορεξία, η νίκη ήρθε με την ΑΝΑΣΑ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.