Πως ο κορονοϊός εντάχθηκε στα όνειρά μας και τι βλέπουμε στον ύπνο μας

Το άγχος που προκαλεί η επιδημία του κορονοιού έχει μεταφερθεί στο υποσυνείδητό μας και η νέα πραγματικότητα που ζούμε εδώ και ενάμιση χρόνο, αποτυπώνεται στα όνειρά μας.

Τα όνειρα προσαρμόστηκαν στην καθημερινότητα του κορονοιού και πολλοί είναι εκείνοι που στον ύπνο τους βλέπουν μάσκες, άδειους δρόμους και κοινωνικές αποστάσεις.

Οι επιστήμονες ερευνούν το ζήτημα εδώ και μήνες. Η Deirdre Barrett, ψυχολόγος στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, έχει συγκεντρώσει περίπου 15.000 όνειρα σε μια διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποιεί.

Μέχρι στιγμής, περίπου τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων είναι γυναίκες και το ένα τρίτο άνδρες.

Επιθέσεις εντόμων και ασφυξία

Στο βιβλίο της, το Pandemic Dreams, εστιάζει στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Όπως αναφέρει, αρχικά πολλοί άνθρωποι είχαν εφιάλτες με επιθέσεις εντόμων ή αδυναμία αναπνοής.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του lockdown, της τηλεργασίας και των τηλεμαθημάτων στο σπίτι, ένα κοινό θέμα ήταν ο εγκλωβισμός σε μία φυλακή ή ένα ξαφνικό τεστ μαθηματικών.

Ωστόσο, μετά από περίπου έξι μήνες, η Δρ Barrett παρατήρησε μια σημαντική αύξηση των αναφορών σε όνειρα όπου οι άνθρωποι περιέγραφαν ότι είδαν στον ύπνο τους πως βγήκαν έξω χωρίς μάσκα και έβλεπαν και άλλους να μην φορούν μάσκα.

Η Δρ Barrett αναφέρει ότι τα αρχικά όνειρα που εξέφραζαν τον φόβο μόλυνσης από κορονοϊό μειώθηκαν καθώς αυξήθηκαν τα όνειρα που υποδήλωναν κοινωνικό άγχος ή κοινωνική ντροπή για πιθανή χαλάρωση των μέτρων.

Κάποιοι ονειρεύτηκαν ότι βρίσκονταν στο σούπερ μάρκετ όπου κανείς δεν φορούσε μάσκα και αισθάνθηκαν ότι κινδυνεύουν, άλλοι ότι αγκάλιασαν αγαπημένους συγγενείς και ξύπνησαν έντρομοι ότι παραβίασαν τους κανόνες.

Ο Valdas Noreika, λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, πραγματοποιεί παρόμοια έρευνα θέλοντας να αναλύσει εάν οι σκέψεις της ημέρας για την Covid-19 έχουν επηρεάσει αυτό που ονειρεύονται οι άνθρωποι.

Δεν βλέπουμε όνειρα για το Internet

Όπως εξηγεί υπάρχει μια περίπλοκη σχέση μεταξύ του μυαλού που ξυπνά και του νου που κοιμάται.

“Ορισμένα θέματα κινούνται μεταξύ του ξυπνήματος και του ύπνου, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα στην καθημερινή ζωή που δεν ονειρευόμαστε ποτέ, για παράδειγμα η περιήγηση στο Διαδίκτυο”, εξηγεί.

“Κάποιος που απειλείται περισσότερο από τον κορονοϊό είναι πιο πιθανό να το ονειρεύεται για πολλά χρόνια ακόμη”, προσθέτει.

Και τι γίνεται με την ιδέα ότι ο κορονοϊός μπορεί να έχει αναμειχθεί στο φόντο των ονείρων μας, με μάσκες και  αποστάσεις αλλά ως ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής;

Η Δρ Barrett λέει ότι «δύο έως τρία χρόνια από τώρα, θα βλέπουμε όνειρα με μάσκες, εμβόλια και περιοριστικά μέτρα».

Το άγχος των εμβολίων και των ενέσεων

“Μόλις εγκρίθηκαν τα εμβόλια, άλλαξαν και τα όνειρα, αλλά ήταν άσχημα όνειρα. Για παράδειγμα, κάποιος πηγαίνει να εμβολιαστεί και βλέπει – στον ύπνο του πάντα – ότι η σύριγγα έχει κυάνιο”.

Ωστόσο, η δρ Barrett εξηγεί ότι αυτό σχετίζεται περισσότερο με το άγχος πολλών ανθρώπων για τις ενέσεις, παρά με τις πεποιθήσεις των αρνητών.

Η έρευνά της μέχρι στιγμής δείχνει ότι περισσότερο από το 90% των ονείρων της πανδημίας είναι αρνητικά. Αλλά τους τελευταίους μήνες ένας μικρός αριθμός πολιτών ανέφερε θετικά όνειρα για τη ζωή μετά τον κορονοιό.

“Υπάρχουν όνειρα όπου το περιβάλλον είναι καλύτερο, η θάλασσα είναι καθαρότερη ή έχει λιγότερα σκουπίδια ή όνειρα στα οποία μεγάλες φάλαινες κολυμπούν κοντά στην ακτή”, λέει, προσθέτοντας ότι για μερικούς ανθρώπους σε όλη τη διάρκεια της πανδημία ο ύπνος ήταν ξεκούραστος και χωρίς εφιάλτες λόγω της Covid.

Πηγή:bbc.com

Διαβάστε επίσης:

Ονειρώξεις: τι κρύβουν τα όνειρα που σε κάνουν μούσκεμα

Γιατί ονειρευόμαστε και τι σχέση μπορεί να έχουν οι τηλεοπτικές σειρές και η τεχνητή νοημοσύνη

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.