Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε απο καρδιάς για τη «δικιά του στιγμή» και την εμπειρία του στη διαχείριση της επιδημίας

Το τιμώμενο πρόσωπο στην τελετή αποφοίτησης του Κολεγίου Αθηνών ήταν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος σε καθημερινή βάση συνεχίζει να κατευθύνει τη μάχη της χώρας απέναντι στην επιδημία, όπως ακριβώς και από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας στη διάρκεια της ομιλίας του μίλησε για στα fake news που εμποδίζουν τον δρόμο προς την απελευθέρωση από την πανδημία, αλλά και για τους αρνητές του κορονοϊού σε μια περίοδο που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί και πάλι λόγω χαλάρωσης μέτρων και ινδικής μετάλλαξης.

«Η ελευθερία και η ευθύνη συμβαδίζουν στην ζωή μας. Θεωρώ πως το ένα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς το άλλο. Το βλέπουμε στις μέρες μας. Το μοναδικό παράδειγμα στην ιστορία της πανδημίας. Στην καλλιέργεια των ψευδών ειδήσεων, των περίφημων fake news. Που σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για να αρνηθούμε τις ευθύνες μας», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, στην τελετή αποφοίτησης του Κολεγίου Αθηνών.

«Η ζωή μας είναι μία σύνθεση από ικανότητες που τις αναπτύσσουμε με σκληρή δουλειά πολλές φορές ευνοημένοι από μία ιδιαίτερη κλίση, ένα τάλαντο σε έναν τομέα, αλλά και αδυναμίες που όλοι έχουμε. Στη ζωή μας παλεύουμε για μία σύνθεση των δύο. Στην προσπάθεια αυτή είναι προτιμότερο να βλέπει κάποιος το ποτήρι μισογεμάτο, παρά μισοάδειο και να φροντίζει να αναζητεί, να ανακαλύπτει και να αποδέχεται τις θετικές πλευρές ακόμα και τις φοβερές και διφορούμενες πλευρές της ζωής του, όπως είπε κάποιος φιλόσοφος», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής σημείωσε πως «από την άλλη μεριά μεταξύ των βασικών παραγόντων μιας ανελεύθερης ζωής είναι η άγνοιά μας. H δική μας άγνοια. Για το πως μπορούμε σε βασικές λειτουργίες μας να προσδιορίσουμε τις ζωές μας. Η αδράνειά μας, όπου με στείρες ασχολίες αφήνουμε την καθημερινότητα να μας ναρκώνει, αλλά και ο φόβος της ευθύνης, της δικής μας ευθύνης, ο οποίος μας οδηγεί να την μεταθέτουμε σε άλλους».

Η προσωπική του εμπειρία

Αναφερόμενος στην προσωπική του εμπειρία στη μάχη απέναντι στην πανδημία τόνισε τα εξής: «Σε αυτή την γιορτή της χαράς, αισθάνομαι πως πρέπει να μιλήσω λίγο και για πόνο. Ο πόνος στην ζωή μας μέσω της αρρώστιας, μέσω της δοκιμασίας μας, μέσω της αποτυχίας μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο -αλήθεια υπάρχει πολύς πόνος στη ζωή αυτή- γίνεται μία ευκαιρία αφύπνισης της συνείδησης και γίνεται λυτρωτικός. Πολλοί από εμάς βιώνουμε τη συνειδητοποίηση της ελευθερίας μας ακόμα και μέσα στον πόνο».

«Σε μερικές από τις πιο σημαντικές στροφές της έως τώρα δικής μου πορείας στη ζωή η αγάπη για την γνώση και την ελευθερία που πηγάζει από αυτήν, η προσοχή και η εγρήγορση για την επιστημονική αλήθεια σε συνδυασμό με την πειθαρχία, ήταν οι δικοί μου σημαντικοί οδηγοί στην αποδοχή της δικής μου ευθύνης», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης

Β. Κικίλιας: Αν η πανδημία ήταν βιβλίο ο Σωτήρης Τσιόδρας θα ήταν…

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.