14χρονη που πέθανε από καρκίνο “πάγωσε” το κορμί της για να θεραπευτεί στο μέλλον

Μια βαριά άρρωστη από σπάνια μορφή καρκίνου 14χρονη κοπέλα είχε εκφράσει την επιθυμία πριν πεθάνει να διατηρηθεί το σώμα της στην κατάψυξη μετά το θάνατό της, ώστε να θεραπευτεί στο απώτερο μέλλον. Δεν ήταν εύκολο να πετύχει στο νομικό σκέλος της διεκδίκησής της, αλλά κέρδισε την ιστορική νομική μάχη, λίγο πριν το θάνατό της.
Σύμφωνα με το BBC, η κοπέλα, που ήταν βαριά άρρωστη με μια σπάνια μορφή καρκίνoυ, υποστηρίχθηκε στην επιθυμία της να διατηρηθεί κρυογονικά από τη μητέρα της – αλλά όχι από τον πατέρα της. Το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας δικαίωσε την 14χρονη, κρίνοντας ότι η μητέρα της έχει δικαίωμα να αποφασίσει τι θα συμβεί με το σώμα της κόρης της. Το κορίτσι που πέθανε τον Οκτώβριο έχει πλέον μεταφερθεί στις ΗΠΑ και διατηρείται εκεί.

Ερευνώντας την κρυογονική

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσής της που έχουν μόλις γίνει γνωστές, αναφέρουν ότι η έφηβη ζούσε στην περιοχή του Λονδίνου και χρησιμοποίησε το διαδίκτυο για να διερευνήσει τις τεχνικές της κρυογονικής, κατά τους τελευταίους μήνες της ζωής της.
Η κρυογονική είναι η διαδικασία της διατήρησης ολόκληρου του σώματος με την ελπίδα ότι η ανάνηψη και η θεραπεία θα γίνουν δυνατές στο απώτερο μέλλον.

Η επιστολή της

Η 14χρονη είχε στείλει επιστολή προς τον δικαστή στην οποία εξηγούσε ότι ήθελε να ζήσει περισσότερο και όχι να θαφτεί κάτω από τη γη: «Μου ζητήθηκε να εξηγήσω γιατί επιθυμώ να κάνω αυτό το ασυνήθιστο πράγμα. Είμαι μόνο 14 ετών και δεν θέλω να πεθάνω, ξέρω όμως ότι πρόκειται να πεθάνω. Νομίζω ότι η κρυογονική μού δίνει την ευκαιρία να θεραπευτώ και να ξυπνήσω- ακόμη και σε εκατοντάδες χρόνια. Δεν θέλω να θαφτώ κάτω από το χώμα. Θέλω να ζήσω περισσότερο και πιστεύω ότι στο μέλλον θα μπορέσουν να βρουν μια θεραπεία για τον καρκίνo μου και να ξαναζήσω. Θέλω να έχω αυτή την ευκαιρία. Αυτή είναι η επιθυμία μου».

Η επίσκεψη του δικαστή

Ο δικαστής  Πίτερ Τζάκσον, επισκέφθηκε την κοπέλα στο νοσοκομείο και είπε ότι συγκινήθηκε  από το «γενναίο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη δύσκολη κατάστασή της».
Πάντως, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, η κρυογονική είναι μια αμφιλεγόμενη διαδικασία και κανείς δεν ξέρει αν θα είναι δυνατό να αναβιώσει ανθρώπους αργότερα. Υπάρχουν εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, όπου σώματα  μπορούν να διατηρηθούν σε υγρό άζωτο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από -130C). Το κόστος της διατήρησης ενός σώματος για άπειρο χρονικό διάστημα υπολογίζεται σε περίπου 42 χιλιάδες ευρώ.

Η άρνηση του πατέρα

Οι γονείς των κοριτσιών ήταν διαζευγμένοι και η κοπέλα δεν είχε καμία επαφή με τον πατέρα της για έξι χρόνια πριν αρρωστήσει.
Ο πατέρας της, που ήταν αντίθετος με την επιθυμία της είπε: «Ακόμη και αν η θεραπεία είναι επιτυχής και την φέρει πίσω στη ζωή, ας πούμε σε 200 χρόνια, δεν θα έχει κανένα συγγενή, ενδεχομένως δεν θα θυμάται πράγματα και θα βρεθεί σε απελπιστική κατάσταση, μόνη, στα 14 της μόνο χρόνια και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής». Παρότι στη συνέχεια άλλαξε γνώμη, λέγοντας ότι σέβεται την απόφαση της κόρης του, έπειτα ζήτησε να δει το πτώμα της μετά τον θάνατό της, κάτι το οποίο η ίδια δεν επιθυμούσε.

Το μοναδικό τέτοιο αίτημα

Ο δικαστής είπε ότι αυτό ήταν το πρώτο τέτοιο αίτημα, που συναντά σε δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας και πιθανώς όλου του κόσμου. Ο ίδιος δήλωσε ότι την ημέρα που έφυγε από τη ζωή το κορίτσι, προέκυψαν κάποια προβλήματα καθώς οι αρχές του νοσοκομείου και το προσωπικό είχαν κάποιες απορίες για το πως έπρεπε να χειριστούν την υπόθεση. Τελικά, μία βρετανική εθελοντική οργάνωση ανέλαβε την διεκπεραίωση ώστε η σορός της να μεταφερθεί στις ΗΠΑ για να υποβληθεί σε κρυογονική.

Διαβάστε επίσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.