Σπάνιο περιστατικό: Άνδρας πλήρως εμβολιασμένος στην εντατική με τη μετάλλαξη Δέλτα

Στο μικροσκόπιο του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) είναι η σπάνια περίπτωση ενός 64χρονου άνδρα από το Τέξας, που νοσηλεύεται στην εντατική, καθώς νοσεί με τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Ο ασθενής, οδηγός ταξί στο επάγγελμα, είχε κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson τον Μάρτιο και άρχισε να αισθάνεται άρρωστος τον Ιούνιο, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στην αρχή θεώρησε ότι πρόκειται για κάποιου είδους αλλεργία. Αργότερα, όμως, ανέφερε ότι είχε έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα. Πλέον υποστηρίζεται με αναπνευστήρα.

Περίπτωση από τις λίγες

Ο Isaac Cary, όπως είναι το όνομα του ασθενούς, θεωρείται από τους επιστήμονες σπάνια περίπτωση, γιαυτό και προσπαθούν να διαπιστώσουν τι, ακριβώς, έγινε.

Είναι αναμενόμενο τα εμβόλια να έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό και είναι γνωστό ότι μια μειονότητα πλήρως εμβολιασμένων ατόμων θα αρρωστήσει, θα νοσηλευτεί, ή θα πεθάνει από επιπλοκές της COVID-19, αναφέρει το CDC στην ιστοσελίδα του.

Έως τις 28 Ιουνίου 2021, περισσότερα από 154 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ είχαν εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου.

Εντοπίστηκαν 4.686 σπάνιες περιπτώσεις ασθενών σε 48 Πολιτείες και περιοχές, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν, σύμφωνα με το CDC.

Από αυτούς που νοσηλεύθηκαν, το 28% ήταν ασυμπτωματικό ή η νοσηλεία του δεν σχετίζεται με την COVID-19 λοίμωξη.

Το, δε, 25% των θανατηφόρων περιστατικών αφορούσε, επίσης, σε ασυμπτωματικούς ασθενείς ή δεν σχετιζόταν με τη νόσο.

Η απάντηση της εταιρείας 

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει βρεθεί ότι είναι 85% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής μορφής της ασθένειας, αναφέρει σε δελτίο τύπου η φαρμακευτική εταιρεία. Επιπλέον επεσήμανε ότι το εμβόλιο έχει δείξει «ισχυρή αντίσταση έναντι της μετάλλαξης Δέλτα».

Γενικά οι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι εμβολιασμένοι περνούν πιο ελαφρά τη λοίμωξη, ωστόσο αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση τη σοβαρότητα του εν λόγω περιστατικού, που χρήζει διερεύνησης σε κάθε περίπτωση.

Φίλη του 64χρονου δήλωσε: «Τα εμβόλια φαίνεται να λειτουργούν. Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση, αλλά πιστεύουμε ότι το εμβόλιο «φρέναρε» την επιδείνωση της κατάστασής του, θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερα».

Για να βοηθήσουν τον ασθενή να αντεπεξέλθει στα έξοδα της ανάρρωσης, που αναμένεται να είναι μακρά και αβέβαιη, οι οικείοι του δημιούργησαν λογαριασμό στην διαδικτυακή πλατφόρμα GoFundMe, στην οποία γίνονται δωρεές.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί 8.000 δολάρια.

Διαβάστε επίσης

NEJM: Οι σπάνιες περιπτώσεις εμβολιασμένων νοσούν ήπια

Παγκόσμια πρώτη: Τοποθέτησαν μαγνήτες στο στομάχι 2χρονου για να μπορεί να τρώει

Μόνο με καθήμενους από 8 Ιουλίου οι χώροι διασκέδασης – Αφαίρεση άδειας στην τρίτη παράβαση

Βρώσιμο εμβόλιο κατά του κορονοϊού ετοιμάζει το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.