Ο ανασχηματισμός που παραψήνεται, η επιστροφή του Ιωάννη και η ανησυχία του ΣΦΕΕ

Η επόμενη στήλη θα μας βρει σίγουρα με νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση και μάλλον και στο Υγείας καθώς επίκειται ανασχηματισμός, ενώ σύντομα ένας παλιός αντιπρόεδρος θα αναλάβει Υπεάρχης.

Ανασχηματισμός: Τι θα γίνει τελικά στο Υγείας; 

Το αποκάλεσαν και ως Υπουργικό Συμβούλιο «αποχαιρετισμού» το σημερινό (Παρασκευή 14/6) που θα λάβει χώρα στο Μαξίμου την 11η πρωινή. Kαι γιατί να μην το αποκαλέσουμε και Υπουργικό Συμβούλιο – Παράδοσης Παραλαβής!

Ο πρωθυπουργός, όπως ήταν προγραμματισμένο, θα δεχτεί λοιπόν το σύνολο των Υπουργών της Κυβέρνησης, όπου θα παρουσιαστούν και επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις από 4 Υπουργούς. Με βάση την ατζέντα οι ρυθμίσεις αυτές δεν αφορούν σε ιδιαίτερα φλέγοντα ζητήματα για την καθημερινότητα του πολίτη.

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι το μήνυμα, που περνάει, είναι πως η κυβέρνηση συνεχίζει τη δουλειά της, αλλά δεν επικεντρώνεται τόσο πολύ στα καίρια θέματα, γιατί αυτό λογικά θα πρέπει να τα διαχειριστεί ένα άλλο σχήμα, το οποίο προφανώς θα μας προκύψει την άλλη εβδομάδα. Ακόμη κι αν αύριο γίνουν τα τηλεφωνήματα στα νέα πρόσωπα, αυτά θα πάνε στα Υπουργεία τους από βδομάδα, ακόμη κι αν ορκιστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Λίγο ακραίο αλλά ποιος ξέρει, μπορεί αύριο να ενημερώσει ο κ. Μητσοτάκης τους Υπουργούς για τις προθέσεις του…

Για το Υγείας πολλά ακούγονται, με τη σίγουρη θέση του Υπουργού να την κρατά ο Άδωνις Γεωργιάδης, είτε το θέλει είτε όχι. Για τα υπόλοιπα πρόσωπα δεν γνωρίζουμε.

Για το εν λόγω Υπουργείο έχουν ακουστεί παράπονα για καθυστερήσεις θεμάτων, για τις οποίες όμως δεν είμαστε και σίγουροι ότι φταίει απόλυτα η ηγεσία, αλλά η κατεστημένη γραφειοκρατία η οποία δεν υποχωρεί με τους ρυθμούς που πρέπει.

Νέοι διοικητές

Μια εξέλιξη, πάντως, που είχαμε και αφορά στο Υπουργείο Υγείας, είναι η δημοσίευση της τελικής λίστας από το ΑΣΕΠ, με τους 15 που προκρίθηκαν για την θέση του διοικητή σε κάθε μία από τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες και τους 30 για τις 2 θέσεις των υποδιοικητών.

Φαίνεται πως ο πρωθυπουργός «τράβηξε» το αυτί της διοίκησης του ΑΣΕΠ, επειδή καθυστερούσε να βγάλει τα αποτελέσματα σε έναν κλάδο, που χρήζει άμεσης μέριμνας και από τον οποίο εξαρτάται στη συνέχεια και η επιλογή των διοικητών των νοσοκομείων. Το καλύτερο σκορ πέτυχε για την Πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια, δηλαδή της Αττικής, ο κ. Ιωάννης Καραφίλης. Ο κ. Καραφίλης έχει διατελέσει προ δεκαετίας αντιπρόεδρος στον ΕΟΦ και θεωρείται άτομο που έχει σημαντική εμπειρία στον χώρο των προμηθειών του ΕΣΥ.

Βέβαια η τελική επιλογή θα γίνει, αφού ολοκληρωθεί και η διαδικασία των 7 επικρατέστερων από τους 15, μεταξύ των οποίων βλέπουμε και γνωστά ονόματα (για την 1η ΥΠΕ), όπως της κας Μπαλασοπούλου, πρώην διοικήτριας του Ιπποκρατείου, της κας Μπαλαούρα από τον Άγιο Σάββα και του κ. Ροϊλού σημερινού Διοικητή της 2ης ΥΠΕ.

Να υπενθυμίσουμε ότι, μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, σειρά παίρνουν οι διοικητές των νοσοκομείων, την τοποθέτηση των οποίων αποφασίζει επιτροπή με τη συμμετοχή των διοικητών των ΥΠΕ και αναμένεται το φθινόπωρο.

Άνω κάτω οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις 

Η αναμονή των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα έχει φέρει και τα πάνω κάτω στην οργάνωση πολλών εκδηλώσεων, στις οποίες είχαν επιβεβαιώσει την παρουσία τους πολλά μέλη της κυβέρνησης. Με δεδομένες τις αλλαγές, ανατρέπονται τα προγράμματα.

Μεταξύ αυτών υπάρχει και ένα σημαντικό συνέδριο, το πρώτο το οποίο οργανώνει ο ΣΦΕΕ με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία. Σε αυτό είχε δηλώσει την παρουσία της σύσσωμη σχεδόν η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και όχι μόνο. Παρουσία έχουν δηλώσει επικεφαλής και άλλων Υπουργείων, για τους οποίους κανείς δεν ξέρει αν θα παραμείνουν ή όχι.

Μια ανησυχία στον ΣΦΕΕ υπάρχει, αν και η απουσία κυβερνητικών δεν αναμένεται να επηρεάσει την αξία των συζητήσεων στα πάνελ.

Αβρότητες Άδωνι προς Μανιάτη

Ευγενέστατος απέναντι στον νεοεκλεγέντα ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ. κ. Γιάννη Μανιάτη, ήταν χθες Πέμπτη 13 Ιουνίου, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τον διαδέχτηκε στο βήμα του συνεδρίου για τη Δημόσια Υγεία, που οργανώνει το ΠΑΔΑ-ΕΣΔΥ.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, χρειαζόμαστε τέτοιους ευρωβουλευτές με σημαντική γνώση σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας στην Ευρωβουλή.

Ο Υπουργός περισσότερο αναφέρθηκε σε θέματα ενέργειας, παρά σε θέματα δημόσιας υγείας, αν και το θέμα περιοριζόταν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Υγεία. Πάντως γενικά δεν τον έχουμε δει να περιορίζεται τον Υπουργό. Μάλλον ήταν κουρασμένος και γενικά δεν φαίνεται να ήθελε να πει και πολλά…

Η στήλη γράφτηκε εχθές Πέμπτη, οπότε δεν είχε ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός.

*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης: 

Ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων το 2025

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.