Φανερά εκνευρισμένος φάνηκε σε πηγαδάκι ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ. Αυξάνεται η ανεργία στον χώρο των φαρμακευτικών, ενώ ο Άδωνις παλεύει για τα γενόσημα.
Γιατί νευρίασε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ
Χωρίς να κρύψει τον εκνευρισμό του σε συζήτηση που είχε με παριστάμενους στην εκδήλωση του ΣΦΕΕ για το «Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου», ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσος, αναφέρθηκε στα λεγόμενα ραδιοφωνικού παραγωγού. Δυστυχώς το «αυτί», που μας τα μετέφερε, δεν έπιασε ακριβώς το όνομα του παραγωγού, αν και μάλλον είναι ο κ. Πορτοσάλτε.
Ο λόγος είναι κάποιες αναφορές για τον κύριο Σιάσο, προφανώς για το θέμα των καταλήψεων και του σαμποτάζ που έγινε πρόσφατα στη διαδικασία για τη διεξαγωγή εξετάσεων μέσω Διαδικτύου.
Πάντως ο κ. Σιάσος δεν κράτησε για ώρα τον εκνευρισμό αυτό και, μάλιστα, έλαβε και τα εύσημα από τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, που συμμετείχε στην εκδήλωση, σχετικά με τη διαχείριση της τελευταίας κρίσης στα Πανεπιστήμια.
Να πούμε, επειδή γνωρίζουμε το ήθος και τον ήπιο χαρακτήρα του Πρύτανη, ότι η αντίδρασή του δεν θα είναι αδικαιολόγητη.
Το ευ «αντ-αγωνίζεσθαι» του Άδωνι Γεωργιάδη
Χαμός έγινε το τελευταίο διάστημα με τα γενόσημα σκευάσματα, που κυκλοφορούν στα φαρμακεία, και τα οποία μέχρι πρόσφατα επιβάρυναν τις τσέπες των πολιτών με μικροποσά. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μη προχωρώντας σε παράταση της αναστολής εφαρμογής νόμου σχετικά με τις αποζημιώσεις των γενόσημων, επέτρεψε την αύξηση του ύψους της επιβάρυνσης των πολιτών.
Φυσικά οι πολίτες με τη συνεργασία του γιατρού τους έχουν πολλές εναλλακτικές, ώστε να μην επιβαρυνθούν. Όμως αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουν το φάρμακο, που λαμβάνουν, χωρίς, ωστόσο, να σημαίνει ότι θα πάρουν κάποιο που δεν θα είναι ίδιο με το παλιότερο.
Ο κ. Γεωργιάδης, ως άνθρωπος της ελεύθερης αγοράς, επιδιώκει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός μεταξύ των παραγωγών και των εισαγωγέων γενόσημων, ώστε από μόνοι τους να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών φαρμάκων. Μέσω αυτής της οδού θα μειωθούν και οι επιβαρύνσεις και δεν θα χάσουν μερίδια αγοράς, κάτι που θα επηρέαζε πολύ περισσότερο τις πωλήσεις τους, έναντι του να επιμείνουν στις υψηλές τιμές.
Βέβαια περιμένουμε και κάποιες αλλαγές, ώστε οι χρονίως πάσχοντες με μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα να παραμείνουν στην ίδια ακριβώς θεραπεία, αλλά να μην βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Πάντως το σίγουρο είναι ένα: Ο Υπουργός Υγείας έχει βάλει στοίχημα να αυξήσει τον όγκο των γενόσημων που κυκλοφορούν στην αγορά, προκειμένου να μειώσει τη συνολική δαπάνη για φάρμακα και φυσικά να μειώσει το clawback.
Tο μεγάλο αγκάθι, όμως, βρίσκεται στην αγορά των νοσοκομειακών φαρμάκων, όπου εκεί πρέπει να γίνουν πάρα πολλά ακόμη.
Πολλές αποχωρήσεις από τις φαρμακευτικές
Πιεσμένες από το βάρος των μεγάλων επιστροφών και εκπτώσεων, που θα πρέπει να καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, παλεύουν, όσο τους επιτρέπεται, να μειώσουν τα κόστη λειτουργίας τους απ’ όπου μπορούν. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στις θέσεις εργασίας του κλάδου, ειδικά στις μεγάλες πολυεθνικές, απ’ όπου μαθαίνουμε ότι οι θέσεις μειώνονται συνεχώς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία 10ετία εκατοντάδες εργαζόμενοι σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες αποχώρησαν, αν και συνολικά ο κλάδος έχει αυξήσει τις θέσεις εργασίας, κυρίως λόγω των επενδύσεων στην παραγωγή. Δίνονται, έτσι, ευκαιρίες, αλλά όχι για καλοπληρωμένες θέσεις στελεχών.
Μάθαμε, μάλιστα, ότι σε γραφείο φορέα, που σχετίζεται τον κλάδο, συρρέουν σχεδόν καθημερινά βιογραφικά απολυμένων εργαζόμενων ή εργαζόμενων που αξιοποίησαν τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου. Επίσης μάθαμε ότι, όταν κάπου ανοίγει μια θέση, τα βιογραφικά που συγκεντρώνονται είναι δεκάδες και, μάλιστα, πολλά από αυτά περιέχουν και προϋπηρεσία σε συναφή εταιρεία.
Ας ελπίσουμε πως κάποια στιγμή θα υπάρξει ισορροπία…
Η πίτα του ΣΦΕΕ
Σε μια αξιοπρεπέστατη εκδήλωση, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ο ΣΦΕΕ έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του. Κάποιους ίσως τους ξένισε το γεγονός ότι μέσα σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση ο ΣΦΕΕ κάνει την ετήσια εκδήλωσή του σε ένα από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία της Αθήνας, όμως αφενός δεν ξέρουμε το κόστος, αφετέρου είμαστε βέβαιοι ότι ήταν διαχειρίσιμο, διότι ο ΣΦΕΕ ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι πολύ σφιχτός.
Επίσης ένα τέτοιο γεγονός ήταν απαραίτητο σε μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις και φυσικά αυτές οι συναθροίσεις βοηθάνε στο networking με τον Υπουργό.
Είδαμε πρώην μέλη ΔΣ, όπως τον κ. Πασχάλη Αποστολίδη, αλλά και τον κ. Roberto Greco πρώην επικεφαλής της GSK, που, μάλιστα, εκείνη την ημέρα (12/2) ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει καθήκοντα στον όμιλο του Ντυνάν Hospital.
Εντοπίσαμε και απουσίες, όπως αυτή του κ. Μάριου Κοσμίδη, ο οποίος, αφού πλέον δεν είναι επικεφαλής σε εταιρεία – μέλος του ΣΦΕΕ, δεν είχε λόγο να παραβρίσκεται, αν και ήταν από τους πλέον «δημοφιλείς» στα ψηφοδέλτια του ΣΦΕΕ κατά τις εκλογικές διαδικασίες.
Και μιας και είπαμε για εκλογικές διαδικασίες, να αναφέρουμε πως τον Απρίλιο θα έχουμε εκλογές στον ΣΦΕΕ. Λέτε να πηγαίνουμε για τρίτη… Ολυμπιάδα;
*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.
Διαβάστε επίσης
Πώς μπορούν οι ασθενείς να αποφύγουν τις αυξήσεις στα φάρμακα – Εξηγήσεις Γεωργιάδη