Το LSE, οι φωτιές, το PIF και ένα κουΐζ

Δύσκολες οι προηγούμενες μέρες για το Υπουργείο Υγείας, με τις φωτιές να δοκιμάζουν αντανακλαστικά και αντοχές. Το LSE έχει την τιμητική του στους νέους Γενικούς Γραμματείς, μια αποχώρηση από το PIF και ένα κουΐζ για δυνατούς λύτες.

Οι φωτιές και τα αντανακλαστικά

Επί ποδός πολέμου ήταν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τις προηγούμενες μέρες. Αιτία οι φωτιές που ξέσπασαν και μία, μάλιστα, απείλησε και το ΨΝΑ. Το επιτελείο της Αριστοτέλους είχε έτοιμο σχέδιο, για την περίπτωση που χρειαζόταν να εκκενωθεί το νοσοκομείο. Η αγωνία ήταν μεγάλη.

Όπως μας μετέφεραν, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ρώτησε κάποια στιγμή την αναπληρώτρια Υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη πώς πάνε τα πράγματα κι εκείνη του απάντησε “Μην ανησυχείς, εκκενώσαμε τη Μόρια σε έξι ώρες. Θα το καταφέρουμε, αν χρειαστεί”.

Το LSE και οι νέοι ΓΓ

Ανακοινώθηκαν οι νέοι ΓΓ του Υπουργείου Υγείας και, όπως είπαν στο Healthstories, ξεκινάνε με όρεξη τα νέα τους καθήκοντα. Δύο στους τρεις, εξάλλου, εκτός από το κοινό όραμα, έχουν ακόμη ένα κοινό. Σπούδασαν στο LSE.

Ειρήσθω εν παρόδω ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Άρης Αγγέλης, που ήταν στο πλάι του καθηγητή Πάνου Καναβού, ανέλαβε τη θέση του ΓΓ Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Υπουργείο Υγείας. Οι αρχικές – λανθασμένες, όπως αποδείχτηκε – πληροφορίες ήθελαν τον ίδιο τον κ. Καναβό να αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση. Έχει έτσι κι αλλιώς συνεργασία πάνω από μία δεκαετία με το Υπουργείο και, μάλιστα, αν ισχύουν οι πληροφορίες μας, παρέχει τις υπηρεσίες του αμισθί.

Ο Άρης Αγγέλης, ο οποίος είναι πολύ στενός συγγενής και κουμπάρος με στέλεχος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας ογκολογικών φαρμάκων, είναι μια αξιόλογη περίπτωση και έχει δουλέψει ιδιαίτερα στο κομμάτι του horizon scanning και του ΗΤΑ.

Επίσης τον έχουμε ακούσει σε ημερίδες να αναφέρεται στο θέμα της καινοτομίας και δη του Ταμείου Καινοτομίας, για το πώς μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα καινοτόμα φάρμακα. Ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρει να συνεννοηθεί.

Χρυσοχοΐδης και φάρμακα

Με τους δύο φορείς – εκπροσώπους του φαρμάκου, ήτοι τον ΣΦΕΕ και την ΠΕΦ, συναντήθηκε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο επαφών του με φορείς, που συμβάλλουν στην υγεία.

Το παρασκήνιο αναφέρει ότι οι συναντήσεις ήτανε μέσα στην καλή χαρά. Όμως μόνο έτσι δεν είναι τα πράγματα. Υπάρχουν πολλές δεύτερες σκέψεις, αν και ο Υπουργός φαίνεται να “το πάει καλά” και θα περάσει τα θέματα που θέλει, όπως ακριβώς τα θέλει και χωρίς προβλήματα.

Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τις φαρμακευτικές εταιρείες, που, ως φαίνεται, θα συνεχίζουν να ζορίζονται.

Αλλαγή στο PIF

Στις ειδήσεις της προηγούμενης εβδομάδας εντύπωση μας έκανε η αποχώρηση από το PIF της γενικής διευθύντριας Μαριάντζελας Οικονομόπουλου.

Αν αληθεύουν τα νέα, που κυκλοφορούν, η κα Οικονομοπούλου έχει ήδη ετοιμάσει το επόμενό της επαγγελματικό βήμα, καθώς φαίνεται ότι αναλαμβάνει υψηλή θέση στην φαρμακευτική εταιρεία Takeda. Ίσως για αυτό, μιλώντας σε εκπροσώπους φίλιων Μέσων είπε “μην ανησυχείτε, δεν θα χαθούμε, θα τα πούμε σύντομα”.

Κι ένα κουΐζ

Μαθαίνουμε ότι πολλά υποσχόμενο στέλεχος του Υπουργείου Υγείας δεν είναι στα καλύτερά του το τελευταίο διάστημα και κάθε τρεις και λίγο “λύνει το ζωνάρι του για καβγά”. Κάποιες όχι και τόσο αιφνιδιαστικές αλλαγές του έχουν προκαλέσει αναστάτωση και κανείς δεν πείθεται από τις διαβεβαιώσεις του ότι όλα είναι μια χαρά…

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Ενεργοποιήστε τον μεταβολισμό με πρωτεΐνη στο πρωινό

Βαζελίνη: Ο αγαπημένος σύμμαχος μέσα στο σπίτι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.