Αγωνίες για τον Χρυσοχοΐδη, οι ισορροπίες του Μάριου και οι νέοι Γενικοί

Αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Υγείας και αυτό, για το οποίο όλοι αναρωτιούνται, είναι πώς θα εργαστεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αναζητούνται νέοι Γενικοί Γραμματείς και Αγαπηδάκη, Βαρτζόπουλος και Θεμιστοκλέους “σηκώνουν μανίκια”.

Ο νέος που είναι παλιός και… αλλιώς

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ήταν σχεδόν ξεκάθαρος ότι δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την «επικοινωνία» των δράσεών του. «Η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης του πολίτη στο σύστημα υγείας είναι η βασική προτεραιότητά μας» φέρετε να είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, που δεν δείχνει να κόπτεται ιδιαίτερα για τις επιβαρύνσεις που φορτώνεται η ιδιωτική υγεία και το φάρμακο.

Το «φάντασμα» του clawback φαίνεται πως θα είναι χαμηλότερα στην ατζέντα του και είναι άγνωστο αν ο τομέας του φαρμάκου θα παραμείνει στην αρμοδιότητα του ίδιου ή θα «μεταβιβαστεί» σε γενικό γραμματέα ή σε κάποιον σύμβουλο.

Ένα είναι σίγουρο. Ο νέος Υπουργός δεν προβλέπεται να «χαρίσει κάστανα», όποια κατεύθυνση και αν επιλέξει να ακολουθήσει…

Έλλειψη επικοινωνίας

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ήρθε με το επιτελείο του στην Αριστοτέλους, στο οποίο, όμως, δεν περιλαμβανόταν υπεύθυνος για το γραφείο Τύπου. Δόθηκε, μάλιστα, η εντύπωση ότι δεν υπήρχε, καν, η πρόβλεψη!

Η ανάγκη διασφάλισης της έγκαιρης και σαφούς ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών και κατ’ επέκταση της κοινής γνώμης, όμως, συνιστά τη θέση απαραίτητη…

Η καθημερινότητα του Υπουργείου Υγείας είναι απαιτητική, όπως, άλλωστε, και οι ανάγκες των πολιτών και του συνόλου του συστήματος υγείας. Για αυτό και απαιτείται ο κατάλληλος χειρισμός, για την αποφυγή παγίδων, παραπληροφόρησης και ασάφειας.

Ελπίζουμε να βρεθεί σύντομα, γιατί η αλήθεια είναι ότι είχαμε καλομάθει με την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε με το γραφείο Τύπου του τέως Υπουργού Θάνου Πλεύρη (και με τον ίδιο τον κ. Πλεύρη) και ο πήχης είναι ψηλά!

Με σηκωμένα μανίκια ο… αθλητής

Η δουλειά δεν τρομάζει το νέο Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος είναι και αθλητικός τύπος – Μαραθωνοδρόμος γαρ. Το χαρτοφυλάκιο, που του ανατέθηκε, βέβαια, δεν αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για την οποία τον είχε βάλει επικεφαλής ο κ. Μητσοτάκης. Κι εδώ πέσαμε κι εμείς έξω: Ενώ ήμασταν οι πρώτοι, που λέγαμε ότι θα υπουργοποιηθεί, ε, λίγο χάσαμε το χαρτοφυλάκιο…

Ο πρωθυπουργός τον εμπιστεύεται για θέματα προμηθειών. Αυτός ήταν κι ο ρόλος του πριν από το πρόγραμμα «Ελευθερία».

Λογικά θα υπάρχουν διαδικασίες fast track όσον αφορά στην κεντρικοποίηση των προμηθειών στο ΕΣΥ και στη λειτουργία της νέας ΕΚΑΠΥ. Επίσης θα χρειαστεί και επιτάχυνση της μηχανοργάνωσης και εδώ αναμένουμε εξελίξεις στο ποιος θα το αναλάβει, δηλαδή ποιος θα αντικαταστήσει (αν αντικατασταθεί…) τον προηγούμενο Γενικό Γραμματέα Γιάννη Κωτσιόπουλο.

Για τα DRGs δεν κάνουμε λόγο… εδώ έχουμε να δούμε πολλά. Και μιλάμε συγκεκριμένα για το ΚΕΤΕΚΝΥ… Α, και για ΟΔΙΠΥ ακούγονται εξελίξεις, αλλά διατηρούμε ακόμη επιφυλάξεις.

Νέοι Γενικοί

Φυσικά, για να λειτουργήσει το νέο σχήμα στο Υπουργείο Υγείας, χρειάζονται και Γενικοί Γραμματείς. Και, μάλιστα, φαίνεται πως ο συγκεκριμένος ρόλος αξιολογείται ιδιαίτερα θετικά από τον πρωθυπουργό.

Μην ξεχνάμε ότι η Ειρήνη Αγαπηδάκη, πρώην ΓΓ, ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΝΔ και είναι η νυν αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, ενώ έτερος ΓΓ έγινε Υφυπουργός. Αυτό από μόνο του μεταφράζεται και σαν μια τάση να μην χρειαστούν εκτελεστικά στελέχη, αφού είναι ήδη… υπουργοποιημένα.

Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Το μεταφέρουμε και πάλι με επιφύλαξη, ότι παίζει σε θέση ΓΓ να δούμε μια γυναίκα ιδιαίτερα αποτελεσματική. Όχι κάποια άγνωστη, είναι ήδη στέλεχος στο Υπουργείο.

Εν κατακλείδι

Για να επιστρέψουμε στον τίτλο της στήλης, όσον αφορά στις αγωνίες τις έχουν όλοι οι υπόλοιποι, εκτός από τον ίδιο τον Υπουργό.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Αυτοψίες και έλεγχοι στο πρόγραμμα του Μ. Χρυσοχοΐδη – Οι top άξονες στον μπλε φάκελο

Συνηθισμένοι πόνοι των παιδιών το καλοκαίρι – Πώς τους αντιμετωπίζουμε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.