Ο ειλικρινής Μάριος, o εύχαρης Θάνος και μια απρόσμενη… μεταγραφή

Τη δυσκολία να αυξηθεί η δημόσια δαπάνη για την υγεία λόγω αμυντικών προτεραιοτήτων ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ενώ ο κ. Θάνος Πλεύρης χάρισε χαμόγελα και χιουμοριστικές ατάκες ενόψει εκλογών. Ένα χαριτωμένο λάθος όρισε ως επικεφαλής της Amgen την νέα διευθύνουσα της Abbvie. Η… μεταγραφή προκάλεσε τα γέλια των παρευρισκόμενων.

Η ειδική περίπτωση της Ελλάδας

Στο θέμα της διατήρησης της Ελλάδας, όσον αφορά στο ποσοστό των δημοσίων δαπανών για την υγεία, σε επίπεδα του μέσου όρου της Ευρώπης, αναφέρθηκε ο γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο του 8ου Delphi Economic Forum. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μάριος Θεμιστοκλέους, η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπεράσει σε δαπάνες το 6% του ΑΕΠ, που αποτελεί το μέσο όρο των δαπανών στην Ευρώπη, λόγω «κακού γείτονα».

Ουσιαστικά ο Μάριος Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι από τη στιγμή, που έχουν προτεραιότητα οι αμυντικές δαπάνες, δύσκολα να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί για άλλους τομείς.

Όπως και να τη λάβει κανείς τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, η αλήθεια είναι αυτή. Βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για αύξηση της δαπάνης για την υγεία.

Εξάλλου, όπως συμφωνούν όλοι, το πιο σημαντικό όπλο μια χώρας είναι οι ενεργοί πολίτες, οι οποίοι έχουν ανάγκη από υψηλής στάθμης υπηρεσίες υγείας.

Μοίρασε χαμόγελα ο Θάνος Πλεύρης

Με ιδιαίτερα καλή διάθεση εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος, παράλληλα με το βαρύ πρόγραμμα στο Υπουργείο, επιδίδεται σε πολλές δημόσιες εμφανίσεις προεκλογικού χαρακτήρα.

Μια από αυτές ήταν και η ολιγόωρη παραμονή του στους Δελφούς, λόγω της συμμετοχής του στο Οικονομικό Φόρουμ, μιλώντας για τα θέματα της υγείας, αλλά παράλληλα τονίζοντας με χιούμορ και την εκλογική του περιφέρεια.

Μαθαίνουμε, πάντως, ότι εξακολουθεί να δουλεύει εντατικά, προκειμένου να κλείσει τις όποιες εκκρεμότητες έχει… Μία από αυτές είναι και η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό για τις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως και το clawback που θα πρέπει να πληρώσουν για το 2022.
Όπως αναφέρει, θα τακτοποιηθεί κι αυτό.

Η «σιδηρά κυρία» της διαπραγμάτευσης

Τελικά, όσο περνάει ο καιρός, όλοι φαίνεται να «βγάζουν το καπέλο» στην πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων. Η Νάντια Γκογκοζώτου δεν είχε πολλές συμπάθειες από τις φαρμακευτικές εταιρείες, όταν ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής.

Όμως, όπως πλέον παραδέχονται οι φαρμακευτικές, επειδή πλέον η διαδικασία είναι γνωστή και σε γενικές γραμμές ιδιαίτερα συγκεκριμένη, την έχουν αποδεχτεί.

Επίσης ο Θάνος Πλεύρης πάντα την αναφέρει στις ομιλίες του, σαν τον άνθρωπο που πέτυχε – μαζί με τ’ άλλα μέλη της Επιτροπής βέβαια – σημαντικές εκπτώσεις πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ.

Κρατική χείρα βοηθείας

Μπορεί πολυεθνικές και ελληνικές βιομηχανίες φαρμάκων να αντιδρούν έντονα για τις υπέρογκες επιβαρύνσεις, που τους καταλογίζει το κράτος, λόγω της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, όμως παραδέχονται απόλυτα την ανάγκη συνεργασίας και βοήθειας.

Οι μεν ελληνικές εταιρείες, προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω και αν επενδύσουν κεφάλαια, χρειάζονται τη στήριξη του κράτους, οι δε πολυεθνικές επίσης ζητούν στήριξη σε θέματα που αφορούν σε ευρωπαϊκές αποφάσεις, οι οποίες πλήττουν την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας.

Η απρόσμενη… μεταγραφή

Δεν έχει συμπληρώσει καν τον πρώτο μήνα στη θέση της προέδρου και της διευθύνουσας συμβούλου στην εταιρεία Abbvie και η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη βρέθηκε να είναι γενική διευθύντρια της «ακέφαλης» Amgen.

Βέβαια η… μεταγραφή διήρκεσε μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Στο πλαίσιο συμμετοχής της σε πάνελ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, καθόταν δίπλα στον Value, Access & Policy Lead της εταιρείας Amgen Χρήστο Μπούκη. Η συντονίστρια του πάνελ, εν τη ρύμη του λόγου την παρουσίασε ως διευθύνουσα σύμβουλο της Amgen, με τον κ. Μπούκη να αναρωτιέται αν «βγήκε είδηση». Το περιστατικό ελάφρυνε την ατμόσφαιρα και «έσπασε τον πάγο» μεταξύ των ομιλητών.

Ειρήσθω εν παρόδω μαθαίνουμε ότι στην Amgen αναμένουν ανακοινώσεις για το ποιος θα είναι ο νέος general manager, μιας και εδώ και αρκετό καιρό ο κ. Τουσίμης μετέβη στα γραφεία της εταιρείας στη Βιέννη.

Το λαμπρό μέλλον της Ειρήνης Αγαπηδάκη

Σήμερα ανακοινώνει η Νέα Δημοκρατία το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Όπως μαθαίνουμε, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη θα είναι σε αυτό σε εκλόγιμη θέση.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία!

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Delphi Economic Forum – Πλεύρης: Αναδιαμόρφωση του χάρτη Υγείας

Μελέτη: Χάπι για την αϋπνία προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.