Η φιλόδοξη Φωτεινή, η Όλγα της Υγείας και ο γκρινιάρης Κώστας

Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε μία παλιά γνώριμη από το Υπουργείο Υγείας, την Φωτεινή Παντιώρα, ενώ ο χώρος φαίνεται να αρέσει και στην Όλγα Κεφαλογιάννη. Κατά τα άλλα ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής γκρινιάζει και πάλι για τις ελλείψεις.

Τα sms της υποψήφιας από την Αιτωλοακαρνανία

Μια θέση στον ελληνικό κοινοβούλιο με την ψήφο των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας, διεκδικεί και η Φωτεινή Παντιώρα, κατεβαίνοντας στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Παντιώρα ήταν για αρκετά χρόνια – νομίζουμε και μέχρι πρόσφατα – συνεργάτιδα του συμπατριώτη της βουλευτή και πρώην Υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Άτυπα θα έλεγε κανείς ότι χρίστηκε διάδοχός του, αν και είναι έτσι κι αλλιώς ενεργό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο, που προκάλεσε εντύπωση, είναι η εξωστρέφειά της ενόψει εκλογών. Έστειλε sms σε κάποιους – όχι σε όλους – συντάκτες υγείας, τους οποίους γνωρίζει και φυσικά έχει και τη σχετική λίστα.

Εντάξει, δεν είναι κακό αυτό, εδώ που τα λέμε. Απλά νέοι άνθρωποι με φιλοδοξίες ας μην ακολουθούν την κλασική συνταγή του πολιτευτή, που θυμάται γνωστούς τους ενόψει εκλογών.

Η Όλγα της Υγείας

Για δεύτερη φορά στο πλευρό του Θάνου Πλεύρη βρέθηκε η συνυποψήφιά του στην Α’ Αθήνας Όλγα Κεφαλογιάννη, σε εκδήλωση του χώρου της Υγείας. Η πρώτη ήταν στην κοπή της πίτας του ΣΦΕΕ και η δεύτερη σε πρόσφατη εκδήλωση της Ένωσης Ασθενών.

Μεταξύ των δύο υποψηφίων δεν διακρίναμε καμία ανταγωνιστική διάθεση και, μάλιστα, η όμορφη βουλευτής γενικά κάνει καλή εντύπωση. Βέβαια η παρουσία της σε εκδηλώσεις της Υγείας δημιουργεί την αίσθηση ότι ίσως και να ήθελε να έχει μια πιο ενεργή δράση στον τομέα αυτό.
Ποιος ξέρει. Ίσως μετά τις εκλογές και ανάλογα με τα αποτελέσματα και τις κομματικές συμμαχίες της δοθεί η ευκαιρία.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ και οι ελλείψεις

Στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος. Το θέμα έχει κάπως σιγήσει τελευταία, αν και υπάρχει, παρά τη μείωση της έντασής του.

Βέβαια ο κ. Λουράντος γκρίνιαξε δεύτερος, καθώς ήδη το θέμα προσπάθησε να αναδείξει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύσιος Ευγενίδης.
Επίσης και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είχε βγάλει σχετική ανακοίνωση και, μάλιστα, υποδείκνυε και την διεύρυνση της λίστα με τα φάρμακα, για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές.

Ε, μέσα σε όλο αυτό το κλίμα δεν μπορούσε να μην τοποθετηθεί και ο κ. Λουράντος, ο οποίος δεν λέει ποτέ όχι σε ευκαιρίες για δημοσιότητα. Ακόμη κι αν δεν είναι και τόσο καλή, όπως συνέβη πρόσφατα με τη διένεξη που είχε με τον πρόεδρο του ΠΦΣ Απόστολο Βαλτά.

Μα πού είναι επιτέλους η Υπουργική Απόφαση;

Την υλοποίησης μιας ιδιαίτερα σημαντικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Υγείας, την οποία έχει φέρει σε πέρας ο Γενικός Γραμματέας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, αναμένουν πολλοί ασθενείς, ειδικά οι καρκινοπαθείς. Αφορά στην πολυαναμενόμενη έναρξη του Προγράμματος για κατ’ οίκον νοσηλεία, δηλαδή για την ευκαιρία που θα έχουν συμπολίτες μας με καρκίνο να λαμβάνουν θεραπεία στο σπίτι.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι εδώ και αρκετό καιρό έτοιμη, όμως κάπου κολλάει. Λογικά στα γραφειοκρατικά γρανάζια των υπηρεσιών του Υπουργείου. Είναι κρίμα μια τόση καλή δουλειά να μην προχωρά. Οι πληροφορίες λένε ότι πολύ σύντομα, ίσως και σήμερα, θα εκδοθεί η απόφαση.

Κέρδισαν οι πολυεθνικές

Όπως γράφαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, φαίνεται να δόθηκε σκληρή μάχη για την κατανομή των επιπλέον 200 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσουν τον φετινό προϋπολογισμό για το φάρμακο.

Οι εταιρείες που εισάγουν πατενταρισμένα σκευάσματα και δη αυτά που χορηγούνται από τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ήθελαν αν λάβουν ένα μεγάλο ποσοστό. Μάλιστα κάποιοι ανέφεραν ότι διεκδίκησαν έως και τα ¾ αυτών, δηλαδή τα 150 εκατ. ευρώ.
Δεν το κατάφεραν, βέβαια, αλλά δεν έπεσαν, όπως φαίνεται, και πολύ μακριά, καθώς μάθαμε ότι αναμένεται να πάρουν περί τα 130-140 εκατ. Βασικά δεν θα τα πάρουν οι εταιρείες, αλλά θα τα αφαιρέσουν από το clawback.

Αυτό, όπως είναι λογικό, δεν άρεσε και πολύ στις φαρμακευτικές, που έχουν σκευάσματα χωρίς πατέντα, όπως τα γενόσημα.
Γι’ αυτές επίσης υπάρχει και μια διαδικασία να αιτηθούν αύξηση τιμής, όμως εν μέσω προεκλογικής περιόδου αυτό δεν θα γίνει κι έτσι χάνεται η ευκαιρία για μια ευνοϊκή αντιμετώπιση. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν λίγο πριν από την κάλπη, ακουγόταν το μήνυμα: «Η κυβέρνηση αυξάνει τις τιμές των φαρμάκων και χαρίζει κέρδη στις φαρμακευτικές».

Φαίνεται πως ο επόμενος Υπουργός υγείας θα έχει να διαχειριστεί πολλά ζητήματα…

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Έκθεση ΕΟΔΥ 10-16/4/23: Άλλοι 38 θάνατοι από κορωνοϊό – 57 οι διασωληνωμένοι

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού: Πάνω από 100 νέα εμβόλια βρίσκονται υπό ανάπτυξη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.