Εκπτώσεις θα ζητηθούν από την ελληνική βιομηχανία (βλ. Θόδωρο Τρύφων) σχετικά με τα γενόσημα για την PrEP. To θέμα των ελλείψεων παίζει, με τον ΣΦΕΕ να βγάζει ανακοίνωση καθυστερημένα. Από την άλλη η Ζωή Ράπτη προβληματίζει με την «επικοινωνία» της.
Αίτημα για έκπτωση στον Θόδωρο Τρύφων και στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Μπορεί το νομοσχέδιο για την Υγεία, που κατέθεσε η αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα, να ήταν το βασικό θέμα για τον κλάδο τις τελευταίες μέρες, όμως o HIV έπαιξε, επίσης, έντονα. Σε αυτό το πεδίο υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις και μία από αυτές είναι τι θα γίνει σχετικά με την προφυλακτική αγωγή, ώστε να είναι κάποιος περισσότερο ασφαλής στο ενδεχόμενο έκθεσης στον ιό.
Εδώ, λοιπόν, σχεδόν τα πάντα είναι γνωστά, εκτός από τα φάρμακα που θα χορηγούνται και το πόσο θα κοστίζουν.
Η αγωγή PrEP στο εξωτερικό είναι ένα χάπι, το οποίο αποτελεί θεραπεία για άτομα που ήδη νοσούν και ήδη υπάρχουν γενόσημα και, μάλιστα, κυκλοφορούν στη χώρα μας. Η, δε, ελληνική φαρμακοβιομηχανία τα διαθέτει.
Η πρωτότυπη θεραπεία, λόγω απουσίας πατέντας, έχει μειώσει πολύ την τιμή, αλλά στη χώρα μας είναι της τάξης των 150 ευρώ σε μηνιαία βάση (στην Αγγλία δεν ξεπερνά τις 20 λίρες, όπως δείχνουν κάποια σάιτς του εξωτερικού). Κάπου εκεί κοντά είναι και τα γενόσημα. Φυσικά, για να μπορεί να χορηγηθεί, θα πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση και επιπλέον να δοθεί σημαντική μείωση τιμής.
Βέβαια αυτή η μεγάλη μείωση μπορεί να γίνει μόνο, εφόσον εξασφαλιστεί ένα σημαντικός αριθμός ατόμων, που θα θέλουν να μπουν σε PrEP.
Για την επιτυχημένη εφαρμογή, λοιπόν, της θέσπισης για την PrEP σε ευρεία κλίμακα, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον HIV, χρειάζεται και η εξασφάλιση προφυλακτικής θεραπείας σε χαμηλή τιμή. Κι εδώ το μπαλάκι έχει πέσει μάλλον στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
Χαμός και αστοχίες με τις ελλείψεις φαρμάκων
Για μια ακόμη φορά ο ΣΦΕΕ με επιστολή, που συνυπογράφει ο πρόεδρός του Ολύμπιος Παπαδημητρίου, αντιδρά σε απόφαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη. Μόνο που και αυτή τη φορά, η αντίδραση ήρθε με μια σχετική καθυστέρηση.
Ναι, σωστά, ο ΣΦΕΕ τονίζει την αστοχία να ζητηθεί από τις φαρμακευτικές να δηλώσουν στοιχεία πωλήσεων και τις εισαγωγές που έκαναν τα τελευταία χρόνια. Αλλά μάλλον έπρεπε να αντιδράσει τη στιγμή, που κάποια άλλοι αμέσως μετά την απόφαση έβγαζαν ανακοινώσεις ότι επηρέασαν τον Υπουργό, στο να λάβει την απόφαση αυτή.
Και ποια απόφαση; Ουσιαστικά να κάνει σωστά τη δουλειά του ο ΕΟΦ. Θεωρούμε ότι δεν χρειαζόταν να γίνει τόσος ντόρος και φυσικά αυτή η «έρευνα» δεν λύνει το θέμα των ελλείψεων.
Ακόμη και η απειλή για πρόστιμο από 100.000 έως 1 εκατομμύριο ευρώ δεν είναι κάτι το φοβερό, αφού υπάρχει στο νόμο έτσι κι αλλιώς, αλλά δεν το είδαμε να εφαρμόζεται κιόλας.
Ανιαρή η φετινή ανατιμολόγηση φαρμάκων
Στην τελική ευθείας βρίσκεται η ανατιμολόγηση των φαρμάκων όπως κάθε χρόνο, η οποία θα είναι περίπου μια από τα ίδια, καθώς η υπουργική απόφαση, πάνω στην οποία βασίζεται, δεν έχει αλλάξει. Βέβαια η νέα λίστα περιέχει πολλά νέα φάρμακα, όμως και πολλές απουσίες.
Τι εννοούμε; Αν δει κανείς τη λίστα, η οποία έχει αναρτηθεί εδώ και κάποιες μέρες στον ΕΟΦ, θα δει διαγραφές κωδικών, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν σε ελληνικές εταιρείες.
Λογικά αυτά τα φάρμακα δεν κυκλοφορούν και δεν είχε και νόημα να λάβουν τιμές. Βέβαια δεν ξέρουμε αν αυτό είναι απόλυτο.
Η επιλογή της Ζωής Ράπτη
Το έχουμε πει κι άλλες φορές ότι η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ως πολιτικός, ενδιαφέρεται για την εικόνα της. Και για την επικοινωνία των όσων πραγματεύεται.
Δεν θέλουμε να γίνουμε κακοί, αλλά η τελευταία επιλογή της προβληματίζει. Στο γραφείο της προσέλαβε δημοσιογράφο υγείας, η οποία εργάζεται κανονικά σε ΜΜΕ και υπογράφει θέματα φαρμακευτικών, αλλά και “αποκλειστικές” συνεντεύξεις με την κα Ράπτη.
Δεν θα πούμε περισσότερα, διότι σεβόμαστε το ψωμί της συναδέλφου. Απλά κάποια πράγματα “κλωτσάνε” και όχι μόνο γιατί υπάρχει το λεγόμενο ασυμβίβαστο…
*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.
Διαβάστε επίσης
7 λάθη στην χριστουγεννιάτικη διακόσμηση που είναι πραγματικά επικίνδυνα