Τον ρόλο της ως πολιτικός προσπαθεί να προσδιορίσει η νέα αναπληρώτρια υπουργός, την ώρα που η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποδεικνύει τη διάλυσή της και το υπουργείο τρέχει άρον άρον να εμβολιάσει όσους περισσότερους μπορεί.
Η επίσημη πρώτη στον ΕΟΔΥ
Αν είχε μαλλιά θα τα τράβαγε ως ικέτιδα του Ευριπίδη ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο οποίος πριν μια – δυο μέρες πήγε να εγκατασταθεί στα γραφεία του οργανισμού. Όχι πως δεν είχε μια σχετική ιδέα για το παλιό ΚΕΕΛΠΝΟ που θα έβρισκε εκεί, όμως το να διαπιστώνει ότι ακόμη υπάρχουν μηχανογραφικά συστήματα που απέχουν από τη σημερινή πραγματικότητα, δεν το περίμενε.
Ναι, είναι αποδεκτό ότι σε μεγάλο βαθμό ο ΕΟΔΥ έκανε δουλειά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όμως αυτό φαίνεται να αποδίδεται ότι δημιουργήθηκε ένας άλλος ΕΟΔΥ μέσα στον ΕΟΔΥΥ-ΚΕΕΛΠΝΟ για να μπορέσει να ανταποκριθεί.
Το Υπουργείο Υγείας και το Μαξίμου ποντάρουν πολύ στο νέο πρόεδρο ο οποίος ως επιστήμονας – επιδημιολόγος και όχι ως «μαρκετίστας», θα μπορέσει να αναμορφώσει στην ουσία του τον οργανισμό.
Οκ, καλές και οι καμπάνιες, αλλά τα θέματα συγκέντρωσης επιδημιολογικών δεδομένων ανάλυσης και προσφοράς για εξαγωγή συμπερασμάτων θέλουν άλλη αντιμετώπιση.
Επίσης η πολύτιμη βάση δεδομένων του οργανισμού ας ελπίσουμε ότι θα σταματήσει να αποτελεί και μήλον της Έριδος για διάφορα οφίκια επιστημόνων που την ήθελαν για τον εαυτό τους και την εκμετάλλευσή της για επιστημονικές δημοσιεύσεις.
ΥΓ. Ο κ. Ζαούτης έφαγε στη γωνία τον επίσης φιναλίστ για τη θέση του προέδρου του ΕΟΔΥ, καθηγητή Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, ο οποίος μάλλον έκαψε αυτό το χαρτί λόγω της μεγάλης του έκθεση στα media. Από τη άλλη λέγεται βέβαια πως δεν θα μπορούσε να συνδυάσει τα νέα του καθήκοντα με όλα τα υπόλοιπα που κάνει.
Η αγχωμένη Μίνα
Το λάθος του προκατόχου της να μην έχει βασικό ρόλο στην ενημέρωση για την πανδημία κάθε Πέμπτη δεν θέλει να κάνει η νέα Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Όπως έχουμε δει αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο στην ενημέρωση και δεν δηλώνει απλά παρούσα προκειμένου να απαντά μόνο σε ερωτήματα τα οποία πιθανόν να τεθούν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, όπως έκανε ο κ. Κοντοζαμάνης υποβαθμίζοντας ο ίδιος τη σημασία του ρόλου του.
Βέβαια ακόμη φαίνεται να μην έχει βρει το πάτημά της, και δεν είναι λίγες οι φορές που ξεφεύγουν μερικά σαρδάμ. Πάντως το σίγουρο είναι πως καλλιεργεί το πολιτικό προφίλ μέσα από τις τοποθετήσεις της ως άνθρωπος που ξέρει καλά τα θέματα της επιδημίας και των νοσοκομείων.
Κοντοζαμάνης κατά της κρίσης
Μια και αναφερθήκαμε στον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό, να σημειώσουμε πως αν και κάποιοι υποστήριζαν ότι πρόκειται να απομακρυνθεί από το προσκήνιο ο ίδιος ξεκίνησε δράση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι με βάση και τα όσα ανάρτησε ο ίδιος, εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA). Αποστολή της Αρχής είναι η καλύτερη προετοιμασία της ΕΕ έναντι των διασυνοριακών υγειονομικών απειλών.
Πολλά για το συγκεκριμένο ρόλο δεν έχουμε μάθει, όμως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει τη συγκεκριμένη αρχή και της δίνει πολύ μεγάλη σημασία για το μέλλον, θεωρούμε πως δεν είναι αμελητέα μια τέτοια ευθύνη.
(Υπο)τροπή Εμπειρογνωμόνων
Χρειάστηκαν περίπου 20 μήνες πανδημίας για να γίνει πια σχεδόν φανερό ότι η γνωστή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ή Λοιμωξιολόγων ή Επιδημιολόγων έχει πλέον …υποτροπιάσει.
Μετά λοιπόν από τη σκόνη που σηκώθηκε, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης θέλει να την αποδεκατίσει, ήρθε η τελευταία συνεδρίαση που αφορούσε στα τελευταία ελαφρυντικά μέτρα, για να καταλάβουμε ότι, πλέον, έχουμε μπει σε τροχιά απαξίωσης.
Φυσικά και η επιτροπή θα εισηγείται, όμως πλέον η κυβέρνηση δεν θα την βάζει μπροστά, ώστε να καλύπτει τις δικές της πολιτικές αποφάσεις.
Η Επιτροπή έχει ήδη… υποτροπιάσει, καθώς σπάνια έως και καθόλου δεν έχει συνεδριάσει στην πλήρη σύνθεσή της. Η διαδικασία της διαδικτυακής επικοινωνίας των μελών φυσικά και έδινε τη δυνατότητα να μην είναι ποτέ όλοι παρόντες.
Όσο, δε, για θέματα ψηφοφοριών ελπίζουμε, έτσι από περιέργεια, να δούμε πρακτικά. Αυτά τα κρατά ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Πρεζεράκος.
Αλήθεια μήπως ο ρόλος του τελευταίου τον έχει κουράσει υπερβολικά; Διαπιστώσαμε δε και 2-3 αποχωρήσεις συνεργατών του από το γραφείο του τις τελευταίες μέρες…
Τρίτη δόση δια πάσαν νόσον…
Τιγκαρισμένα με χιλιάδες εμβόλια σε βαθιά κατάψυξη είναι τα ψυγεία του Υπουργείου Υγείας (ίσως και της Πολιτικής Προστασίας αλλά δεν έχει και πολλή σημασία). Μιλάμε για εμβόλια Pfizer τα οποία πλέον σε μεγάλο μέρος αναμένεται να χορηγηθούν για τρίτη δόση σε ήδη πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.
Κάποιος κακεντρεχής θα έλεγε ότι μάλλον μας περισσεύουν αφού πλέον λίγες είναι οι χιλιάδες των πολιτών που θέλουν να εμβολιαστούν.
Όμως έχει και την αξία της η τρίτη δόση. Με δεδομένο ότι σταδιακά μετά από 5-6 μήνες φαίνεται τα αντισώματα από τις δύο πρώτες δόσεις να μειώνονται, μια τρίτη μόνο καλό κάνει τη στιγμή που η πανδημία κορονοϊού κρατά γερά.
Μια ενισχυτική δόση σε ευάλωτα άτομα όπως είναι τα ηλικιωμένα μπορεί να θωρακίσει καλύτερα. Βέβαια όπως λένε οι ειδικοί δεν είναι δια πάσαν νόσον. Πρέπει να γίνονται και τα άλλα εμβόλια για γρίπη και πνευμονία.
Διαβάστε επίσης
Τρίτη δόση εμβολίου και υποκείμενα νοσήματα: Ποιοι ανήκουν στις ομάδες Α και Β
Γκάγκα: Προσοχή στα παιδικά πάρτι, να μην κινδυνεύσουν τα παιδιά