Ο Άδωνις, το κλάμα των γιατρών και τα αγχωτικά ραβασάκια. Έτοιμος για νέες αποκαλύψεις για γιατρούς, που γράφουν υπέρμετρα φάρμακα και εξετάσεις, είναι ο Υπουργός Υγείας.
«Θα πέσει πολύ κλάμα…»
Τη συγκεκριμένη ατάκα μάθαμε ότι είπε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε πρόσφατη εκδήλωση, θέλοντας να προϊδεάσει για τα στοιχεία που θα αποκαλύψει σχετικά με τους γιατρούς που συνταγογραφούν χωρίς μέτρο εξετάσεις και φάρμακα. Όπως φέρεται να είπε, έχει πια στη διάθεσή στου στοιχεία από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα οποία «καρφώνουν» τους γιατρούς εκείνους, που αδιαφορούν για τα πρωτόκολλα και γράφουν πολλές εξετάσεις, οι οποίες δεν είναι απαραίτητες.
Μάλιστα σημείωσε ότι, από τότε που θέσπισε το ατομικό clawback, βάζοντας ουσιαστικά ένα σύστημα τύπου Big Brother, για να παρακολουθεί τι γράφει κάθε γιατρός, φάνηκε αμέσως μείωση στις συνταγές. Όμως ο Υπουργός είπε ότι γίνεται έρευνα 10 χρόνια πίσω και θα μπορέσει να δει ποιοι είναι οι γιατροί εκείνοι, που φόρτωσαν το σύστημα με δαπάνες.
Δεσμεύθηκε να κάνει και δημόσιες ανακοινώσεις για τα στοιχεία αυτά. Το περιμένουμε διότι και άλλες φορές έχει πει ότι θα κάνει συνεντεύξεις τύπου, αλλά δεν το έχει κάνει.
Η αγάπη για τον Σπανό
Στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν παρών και ο διευθύνων σύμβουλος της Βιοϊατρικής Γιώργος Σπανός, για τον οποίο ο κ. Γεωργιάδης μίλησε με πολύ καλά λόγια. Το είχε ξανακάνει και στο πρόσφατο συνέδριο για την Υγεία του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.
Τον αποκάλεσε καλό φίλο, διότι η Βιοϊατρική, ως ο μεγαλύτερος όμιλος στον χώρο των διαγνωστικών, φαίνεται να πληρώνει και μεγάλο clawback και όσο νά ‘ναι θα γκρινιάζει και στον Υπουργό.
Φαίνεται, πάντως, πως ο Υπουργός σκέφτεται ιδιαίτερα το θέμα του clawback στα εργαστήρια διαγνωστικών εξετάσεων, καθότι είναι πολύ μεγάλο. Όμως τον κατηγορούν πως έχει στο νου του μόνο τους μεγάλους του χώρου και πιέζει δραματικά τους μικρούς.
Πάντως αν βάλει τάξη στη συνταγογράφηση, λογικά όλοι θα ωφεληθούν. Ή μήπως όχι;
Έρχονται σημειώματα και αλλαγές για το clawback
Με δραματική καθυστέρηση αναμένεται να μάθουν οι φαρμακευτικές εταιρείες το clawback, που αναλογεί στο πρώτο εξάμηνο του 2023, σχετικά με τον όγκο των φαρμάκων που πούλησαν στα νοσοκομεία. Όπως σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς, το Υπουργείο Υγείας μέσω της ΕΚΑΠΥ αναμένεται να μοιράσει τα σχετικά ραβασάκια από βδομάδα, δηλαδή μετά τις 7 Οκτωβρίου και μαζί μ’ αυτά να προκαλέσει και κάτι χαλαρά εγκεφαλικά…
Μαθαίνουμε, βέβαια, πως θα υπάρχουν αλλαγές κι έτσι κάποιες βελτιώσεις θα γίνουν, όταν θα μοιραστούν και τα σημειώματα για το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Κι αυτό γιατί αλλάζει και πάλι ο τρόπος κατανομής, αφού από τις επιβαρύνσεις θα εξαιρούνται λιγότερα φάρμακα από αυτά που εξαιρούνται τώρα.
Πάντως γενικά οι εταιρείες και δη οι πολυεθνικές κρατάνε μικρό καλάθι και πιστεύουν ότι θα τους έρθει μεγάλη… κατραπακιά.
Νέες διατάξεις και για ιατροτεχνολογικά
Πάντως από θέμα νομοθετικού έργου, παράπονο δεν πρέπει να υπάρχει για τον Υπουργό. Όλο νέες διατάξεις έρχονται.
Πέρα, λοιπόν, από τα όσα θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, που παρουσίασε για την Υγεία ο κ. Γεωργιάδης στον πρωθυπουργό, έρχονται και διάφορες Υπουργικές Αποφάσεις.
Θυμάστε που τα λέγαμε και την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με τη γκρίνια των εταιρειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων για το rebate, που τους επιβλήθηκε. Ακούσαμε ότι βρεθήκανε οι εκπρόσωποι των εταιρειών με τον Υπουργό και φαίνεται να συμφώνησαν. Μένει να βγει και η Υπουργική Απόφαση, την οποία θα υπογράφει και το Οικονομικών, για να δούμε πώς θα κλείσει κι αυτό το μέτωπο.
Με δυσκολίες οι προσυμπτωματικοί έλεγχοι
Το θέμα των προσυμπτωματικών ελέγχων του Προγράμματος Δοξιάδη το αναφέρουμε συχνά. Όχι, δεν έχουμε κάποια εμμονή, αλλά συμβαίνουν διάφορα και δεν μπορούμε να τα αφήσουμε ασχολίαστα.
Για παράδειγμα ακόμη γίνονται διορθώσεις, που αφορούν στις εξετάσεις και βασικά στους παρόχους που συμμετέχουν ή καλύτερα θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας.
Χθες βγήκαν και κάποιες αποφάσεις σχετικές από την ΗΔΙΚΑ.
Να το πούμε για μια, ακόμη, φορά. Αν το Υπουργείο δεν είναι απόλυτα βέβαιο για την πορεία του εγχειρήματος, να μην το ανακοινώνει και μάλιστα με πανηγυρισμούς. Μετά χάνεται η ουσία και βαριέται και ο κόσμος που τ’ ακούει…
ΚΥΑ για τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία
Τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία, όπως το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο, είναι έξω από το… ραντάρ του Υπουργείου Υγείας, όσον αφορά στις προσλήψεις.
Ο λόγος, για τον οποίον εξαιρούνται από τις διαδικασίες προσλήψεων, είναι γιατί υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας, που, λόγω αντικειμένου, δίνει προτεραιότητα στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών.
Με νέα ΚΥΑ, που υπέγραψαν οι κ. κ. Γεωργιάδης και Πιερρακάκης, ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει, καθώς θα συσταθεί επιτροπή, που θα μελετήσει τα χρόνια προβλήματα των Πανεπιστημιακών νοσοκομείων και αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, όπως είπε στη στήλη κορυφαίος καθηγητής Καρδιολογίας.
Πώς υποδέχτηκαν τον Άδωνι στο Αιγινήτειο
Νέο επεισόδιο με τη “συμμορία της μιζέριας”, όπως ο ίδιος την αποκαλεί, είχε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Αιγινήτειο νοσοκομείο ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Παρά το γεγονός ότι η επιστημονική εκδήλωση, που ήταν σε εξέλιξη, δεν προσφερόταν για αντιπολιτευτικές δράσεις και… κορώνες, μερίδα εργαζομένων περίμενε τον Υπουργό Υγείας, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του Υπουργείου.
Στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου γινόταν εκδήλωση για την ALS (γνωστή και ως νόσος του κινητικού νευρώνα), με τη συμμετοχή πολλών διακεκριμένων καθηγητών Νευρολογίας και επίτιμο προσκεκλημένο τον Dr. James Βerry από το Πανεπιστήμιο Harvard.
Ο κ. Γεωργιάδης μπήκε στο αμφιθέατρο ζητώντας συγγνώμη για τη φασαρία και γρήγορα πήρε τον λόγο, απαντώντας, μάλιστα, και σε παράπονα ασθενών και των φροντιστών τους, που βρίσκονταν στην αίθουσα. Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση δεν λέει όχι σε νέες, ακριβές, καινοτόμες θεραπείες, που έχει φανεί ότι έχουν καλά αποτελέσματα για τους πάσχοντες, καθώς στόχος είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής για εκείνους.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της οικογένειας Τζίκα της Elvial και, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν επιστήμονες από τις Νευρολογικές Κλινικές του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου της Πάτρας
*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.
Διαβάστε επίσης:
Κατάργηση του clawback και διαγραφή των οφειλών ζητά ο ΙΣΑ – Κινητοποιήσεις