Ωραιότατο, πολύ μεγάλο, αλλά και αχρείαστο το περίπτερο του Υπουργείου Υγείας στη ΔΕΘ.
Το έρημο περίπτερο στη ΔΕΘ
Εικόνα εγκαταλελειμμένης… πολυτέλειας εμφάνιζε το περίπτερο του Υπουργείου Υγείας στη ΔΕΘ, όπως μας ανέφερε αναγνώστης της στήλης, που βρέθηκε εκεί το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 14-15 Σεπτεμβρίου. Το περίπτερο δεν φιλοξενούσε μόνο το Υπουργείο αυτό καθαυτό, αλλά και Οργανισμούς που εποπτεύει, όπως ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, ΟΔΙΠΥ, ΙΦΕΤ, ΚΕΤΕΚΝΥ, ΕΚΑΠΤΥ κτλ.
Από τον χώρο απουσίαζε εντελώς η ζωντάνια, με μόνη μικρή εξαίρεση το σημείο του ΕΚΑΒ και τον χώρο του ΕΚΑΠΤΥ. Κατά τα άλλα ελάχιστο προσωπικό ήταν εκεί, αν και αδίκως, αφού δεν είχε να κάνει κάτι.
Πιστεύουμε ότι επειδή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θέσει την Υγεία σε προτεραιότητα, το περίπτερο του Υπουργείου θα έπρεπε να έχει και περισσότερη ζωντάνια και πιο πολλές εκδηλώσεις.
Υ. Γ. Μάθαμε ότι υπήρξαν και παράπονα από διευθύνουσα σύμβουλο Οργανισμού του Υπουργείου, επειδή ο Άδωνις Γεωργιάδης γύρισε την πλάτη σε εκδήλωση που οργανώθηκε στον χώρο του περιπτέρου. Ε, συμβαίνουν αυτά. Ο Υπουργός έτρεχε και δεν έφτανε (και) όσο ήταν στη Θεσσαλονίκη.
Πού είναι το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια και τον προσωπικό γιατρό;
Πριν από δύο βδομάδες γράφαμε τι να έχει απογίνει εκείνο το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), συμπεριλαμβάνει και πολλές διατάξεις για τον προσωπικό γιατρό. Στη συνέντευξη τύπου, που ακολούθησε μερικές μέρες μετά, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι αυτό θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου. Μετά ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το αργότερο μέχρι προχθές Τετάρτη θα έχει δημοσιοποιηθεί. Όμως μέχρι και χθες βράδυ, που γραφόταν η στήλη, δεν είχε βγει τίποτα στη διαβούλευση.
Τώρα φταίμε εμείς που γκρινιάζουμε, γιατί ανακοινώνονται πράγματα και τελικά δεν τηρούνται οι χρόνοι;
Το νομοσχέδιο είναι πολύ σημαντικό, ειδικά στο σκέλος που αφορά στον προσωπικό γιατρό, καθώς προορίζεται για όλους τους πολίτες και χρήζει σημαντικής δημοσιότητας. Αν είναι να χαθεί και να μπλεχτεί με άλλες ειδήσεις, τότε κάτι δεν πάει καλά.
Και μιας και μιλάμε και για την ΠΦΥ, καθυστερήσεις και αστοχίες υπάρχουν και στις προληπτικές εξετάσεις, για τις οποίες η αναπληρώτρια Υπουργός, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κάνει πολλή δουλειά. Για παράδειγμα βγήκε κι άλλη Υπουργική Απόφαση, η οποία αφορά στον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο της μήτρας με σημαντικές αλλαγές.
Για τον, δε, προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μάλλον τα πρώτα sms δεν θα σταλούν πριν από τον Οκτώβριο, καθώς ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με τους φαρμακοποιούς και με τα διαγνωστικά.
Όπως και νά ‘χει, η αξία των δράσεων δεν ακυρώνεται, απλά για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η αδυναμία να ξεπεράσουμε τον κακό δαίμονά μας, τη γραφειοκρατία.
Υγειονομικός χάρτης στον αέρα
Σε άλλα νέα, συνεχώς ακούμε για το νέο χάρτη υγείας, αλλά, δυστυχώς, δεν τον βλέπουμε. Υπάρχουν μελέτες, στοιχεία, νούμερα κτλ, όμως όλα αυτά ακόμη δεν έχουν μπει σε σειρά και δεν έχουν οργανωθεί, ώστε να δημιουργηθεί μια στέρεη βάση για να αλλάξει η διάταξη των δομών υγείας στην επικράτεια. Και οι ανάγκες, βέβαια, πληθαίνουν.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Πρόσφατα αναφέρθηκαν και πάλι τα περίπου 650 εκατ. ευρώ, που δαπανώνται για την αναβάθμιση νοσοκομείων και κέντρων υγείας, που προέρχονται κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε αυτά να προσθέσουμε και τα σχεδόν 250 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, από το ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση.
Μάνι – μάνι 900 εκατ. ευρώ μέχρι το 2027. Αν αλλάξει η χρήση κάποιων δομών ή ακόμη κι αν κριθούν μη λειτουργικές και κλείσουν, μήπως θα έχουν καταναλωθεί χρήματα αδίκως; Δεν είμαστε κακοπροαίρετοι και δεν μιλάμε για «δουλίτσες» στο πλαίσιο των έργων, που δημοπρατούνται σε διάφορους αναδόχους. Όμως το ακούσαμε και αυτό…
Θα πάνε τελικά τα ΦΥΚ στα ιδιωτικά φαρμακεία;
«Βούτυρο στο ψωμί» των φαρμακευτικών εταιρειών, που διακινούν φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ήταν η αποκάλυψη του σκανδάλου για το κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων και πιθανών εξαγωγών φαρμάκων, που επιβάρυναν τον Οργανισμό. Κι αυτό γιατί δόθηκε ένα, ακόμη, επιχείρημα στην αντίθεση των εταιρειών να διανέμονται τα ΦΥΚ και από ιδιωτικά φαρμακεία.
Οι φαρμακευτικές φοβούνται για παράνομες διαδικασίες, που θα εξαφανίζουν τα ακριβά φάρμακα από την Ελλάδα, οπότε το να υπάρχουν τέτοια γεγονότα δικαιώνει την ανησυχία τους.
Ακούσαμε και κάτι άλλο. Ότι, όσο κι αν θέλει ο Βαλτάς τα ΦΥΚ στα φαρμακεία και όσο και αν είναι πανέτοιμος ο ΕΟΠΥΥ για κάτι τέτοιο, αυτό δύσκολα θα γίνει, καθώς δεν έχει προσδιοριστεί ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος. Η αναφορά του ΕΟΠΥΥ, ότι θα επωμιστεί ο Οργανισμός το κόστος, μεταφράζεται ως αύξηση του clawback για τις φαρμακευτικές. Και φυσικά οι τελευταίες αντιδρούν…
*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.
Διαβάστε επίσης:
Απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ: Στη φυλακή δύο γιατροί και τρεις φαρμακοποιοί