«Αυτοκαρφώνεται» το Υπουργείο, το RRF αδιαφορεί για τα απογευματινά και ο Άδωνης απειλεί

Εξαγγελίες θα ακούσουμε στις ΔΕΘ, όμως, όπως φαίνεται, πάρα πολλά ζητήματα αποτελούν εκκρεμότητες. Το Υπουργείο «αυτοκαρφώνεται», το RRF αδιαφορεί για τα απογευματινά χειρουργεία και ο Άδωνης απειλεί.

«Αυτοκαρφώνεται» το Υπουργείο: Ετήσιο σχέδιο (μη) δράσης 

Ψαχουλεύοντας για να δούμε τι, ακριβώς, είναι αυτά τα δυο έργα ύψους 49 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης για την Υγεία, όπως ανακοινώθηκε χθες, πέσαμε πάνω στο «Ετήσιο σχέδιο δράσης 2024 Υπουργείο Υγείας».

Και τι δεν έχει μέσα το ωραιότατα στημένο κείμενο-παρουσίαση, όσον αφορά στους στόχους για το 2024. Άπειρα πράγματα, πολλά από τα οποία εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι δεν έχουν, καν, ξεκινήσει ούτε ως διαγωνισμοί, προκειμένου να αναλάβει κάποιος την εκτέλεσή τους.

Κι ενώ, λοιπόν, αναμένουμε τις εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό στην 88η ΔΕΘ για την Υγεία, βλέπουμε πως ήδη αποφασισμένες δράσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της ψηφιοποίησης αλλά και στη δημόσια υγεία, βρίσκονται ακόμη σε…. ανύπαρκτο στάδιο υλοποίησης.

Δεν χρειάζεται να γράψουμε λεπτομέρειες. Αρκεί να δείτε στο παραπάνω link τι περιέχει αυτό το σχέδιο. Ένα σχέδιο που έλεγε, μάλιστα, ότι μέχρι το τέλος του 2024 το 75% των δικαιούχων θα πρέπει να έχει προσωπικό γιατρό! Σήμερα έχει εγγραφεί μόνο το 57% και δεν προβλέπεται να καλυφθεί ο στόχος σε λίγους μήνες.

Και μιας που το αναφέραμε, εκείνο το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια που θα είχε και διατάξεις για τον προσωπικό γιατρό και ανακοινώθηκε προ 6μηνου, πού βρίσκεται;

Ένα άλλο στοιχείο, που μας κάνει εντύπωση, είναι ότι το αρχείο για το σχέδιο δράσης είναι τόσο ξεπερασμένο, αλλά κανείς δεν έκανε τον κόπο να το ανανεώσει και να το αλλάξει. Μέσα ακόμη εμφανίζεται υπεύθυνος για κάποιες δράσεις ως Υπουργός Υγείας ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης…

Πάντως αν έχει κανείς τη διάθεση, ας κάτσει να δει τι αναφέρεται στο κείμενο αυτό, που δημοσιεύθηκε πριν από 10 μήνες, και τι έχει γίνει…

Τα απογευματινά που δεν αναμένεται να είναι δωρεάν

Στην καλή πορεία του θεσμού των απογευματινών χειρουργείων αναφέρεται συχνά ο Υπουργός Υγείας. Μάλιστα πρόσφατα έκανε δηλώσεις περί 7.000 επεμβάσεων (αριθμό που δεν τον αμφισβητούμε αλλά στο παρελθόν είχε πει νούμερο, το οποίο απείχε από το πραγματικό).

Εκείνο, που αποφεύγει να πει, είναι αν υπάρχει εξέλιξη όσον αφορά στη χρηματοδότηση των 50.000 δωρεάν χειρουργείων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλλον δεν φαίνεται να υπάρχει, καθώς πριν από δύο μέρες ανακοινώθηκε η θετική προκαταρκτική αξιολόγηση για το 4ο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας για 1 δισ. ευρώ, αλλά μέσα σε αυτό δεν είδαμε να είναι τα απογευματινά χειρουργεία.

Λογικά το αίτημα παραμένει, αλλά δεν ξέρουμε κατά πόσο η Ευρώπη είναι θετική σε κάτι τέτοιο.

Από την άλλη, όπως έχουμε ξαναπεί, 60 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για μια τέτοια δωρεάν παροχή δεν υπάρχουν. Προέχουν άλλα ζητήματα, ειδικά στο πεδίο των φυσικών καταστροφών.

Να ευχηθούμε μόνο να δοθούν χρήματα κάποια στιγμή, μέχρι να λήξει το πρόγραμμα του RRF. Αν προλαβαίνουμε, βέβαια, να τα πάρουμε…

Οι απειλές κατά της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ

Είχαμε ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο κ. Παύλος Πολάκης εκσφενδονίζει πολλές κατηγορίες προς πάσα κατεύθυνση και είχαμε σημειώσει ιδιαίτερα την «αγάπη» του για το ΚΕΕΛΠΝΟ (σήμερα ΕΟΔΥ), τονίζοντας ότι τελικά τίποτα δεν καταφέρνει.

Η πρόσφατη, λοιπόν, δικαστική απόφαση για τον κ. Πουλή έχει να κάνει και με αυτή την αναφορά. Όμως το πράγμα δεν φαίνεται να τελειώνει εδώ.

Ο ΕΟΔΥ, όπως ανέφερε και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, θα πρέπει τώρα να βρει λεφτά, για να καλύψει τις διεκδικήσεις που θα έχουν οι απολυμένοι – κατηγορούμενοι, οι οποίοι δικαιώθηκαν, ως αποζημίωση για τους μισθούς 8 ετών που τους στέρησαν. Μιλάμε για πολλές χιλιάδες ευρώ.

Ο Υπουργός Υγείας απείλησε (πιστεύουμε σε κάποια νομική βάση στήριξε την απειλή του) με… κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων εκείνων, που προκάλεσαν την επιζήμια απομάκρυνση των εργαζόμενων από το τότε ΚΕΕΛΠΝΟ. Εκτός, βέβαια, αν εκείνοι που θα πρέπει να επιβαρυνθούν, παραδεχτούν ότι προχώρησαν στις αποφάσεις εκείνες, ακολουθώντας τις εντολές του τότε αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Αυτό το σίριαλ δεν φαίνεται να τελειώνει. Κι ακόμη δεν έχουμε μάθει τίποτα για τα σκάνδαλα, τα οποία φέρεται να έχουν υπάρξει στο παρελθόν σε αυτό τον Οργανισμό.

*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης: 

Μητσοτάκης: ”Η στήριξη του ΕΣΥ είναι πρώτη μας προτεραιότητα- Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε”

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.