Το μπλέξιμο με την Αθηνά, τα κέρδη της Pfizer και ο οργασμός για τη ΔΕΘ

Απορίας άξιο είναι το γιατί μπήκε τώρα στο στόχαστρο η Αθηνά Λινού κι όχι την περίοδο που ο Τσίπρας την πρότεινε για υπουργό υγείας κοινής αποδοχής…

Business as usual για την Pfizer Ελλάς

Ενώ οι περισσότερες φαρμακευτικές αναμένουν τι μέλλει γενέσθαι με τα σημειώματα για το clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα ώστε να δημοσιεύσουν οικονομικές καταστάσεις, η Pfizer Ελλάς το έκανε ήδη. Μάλιστα σε μια σχετικά…νεκρή περίοδο ήτοι λίγο μετά το Δεκαπενταύγουστο. Η εν λόγω εταιρεία βέβαια κλείνει ετήσια οικονομική χρήση 30/11 κι έτσι δεν είχε και τόσο πολλά περιθώρια.

Τα στοιχεία της εταιρείας λοιπόν δείχνουν την επιστροφή της στην …κανονικότητα μετά την πανδημία. Δηλαδή μεγάλη πτώση πωλήσεων λόγω του ότι πια τα εμβόλια της δεν έχουν μεγάλη ζήτηση όπως είναι λογικό.

Όπως επισημαίνεται λοιπόν, «Ο καθαρός κύκλος εργασιών ανήλθε σε Ευρώ 274 εκ. το 2023, σε σχέση με Ευρώ 488 εκ. το 2022, σημειώνοντας μείωση 44% λόγω των μειωμένων πωλήσεων του εμβολίου Comirnaty που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της νόσου COVID19».

Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι η εταιρεία μπορεί να είχε απώλειες εσόδων και μάλιστα κοντά στα 215 εκατ. ευρώ, όμως τα κέρδη της ήταν πολύ καλά και όχι τόσο μειωμένα.

Ειδικότερα, «Τα αποτελέσματα χρήσης προ φόρων είναι κέρδη τα οποία διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 20 εκ., μειωμένα σε σχέση με τη χρήση του 2022 κατά Ευρώ 5 εκ., κυρίως λόγω της μείωσης των μικτών αποτελεσμάτων».

Φαίνεται λοιπόν ότι λόγω της συμφωνίας της, η εταιρεία λειτούργησε με χαμηλό περιθώριο κέρδους όσον αφορά στα εμβόλια. Για τα άλλα προϊόντα μια χαρά ήταν το περιθώριο λοιπόν.

Α, και κάτι ακόμη σημαντικό. Έχει αναφερθεί ότι η εταιρεία έχει περιορίσει σημαντικά το προσωπικό της. Σε απόλυτα νούμερα όμως άλλο δείχνει ο απολογισμός.

Συγκεκριμένα: «O μέσος αριθμός του προσωπικού για τη χρήση που έληξε την 30 Νοεμβρίου 2023 ανήλθε σε 1.163 άτομα (30 Νοεμβρίου 2022: 915), ενώ ο αριθμός του προσωπικού την 30 Νοεμβρίου 2023 διαμορφώθηκε σε 1.323 άτομα (30 Νοεμβρίου 2022: 1.024)».

Τώρα αν συνέβη κάτι δραματικό μέσα στο 2024, δεν το ξέρουμε. Μην ξεχνάμε δε και τις πολλές νέες θέσεις του ομίλου στην Θεσσαλονίκη…

Η αποπομπή Λινού

Πολλά έχουν γραφτεί για τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού και το Ινστιτούτο της. Αυτό που θα θέλαμε να σημειώσουμε είναι ένα προβληματισμός: γιατί τώρα όλη αυτή η αναμπουμπούλα; Όταν ο Αλέξης Τσίπρας την πρότεινε για Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής κατά την περίοδο της πανδημίας, γιατί τότε κανείς δεν είχε πει τίποτα; Όταν μιλούσε για την ακίνδυνη θεία μετάληψη για τον κορωνοϊό; Όταν τοποθετήθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας; Σιωπή από το κόμμα.

Αλλά μόλις πείραξε τον αγαπημένο των Τσίπρα και Κασσελάκη, Παύλο Πολάκη, τότε ήρθαν όλα ανάποδα.

Επίσης και για το Ινστιτούτο Prolepsis ακόμη δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει. Μήπως θα πρέπει να γίνει έρευνα και για άλλα αντίστοιχα ιδρύματα; Επίσης και ο κ. Πολάκης μήπως έχει αφήσει στην άκρη πολλές από τις καταγγελίες που έχει κάνει στο παρελθό; Κάτι έχουμε ακούσει πως βρήκε κάτι φοβερούς σκελετούς στον ΕΟΔΥ πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά μόνο φώναξε γι’ αυτούς και ακόμη αναμένουμε αποκαλύψεις. Κι εδώ δε μιλάμε για ινστιτούτο αλλά για κρατικό σημαντικό φορέα.

Προβληματιζόμαστε γενικώς…

Η ΔΕΘ

Επειδή πέρυσι η κακοκαιρία έκοψε τη χώρα στα 2 και οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της ΔΕΘ ακυρώθηκαν, φαίνεται πως φέτος όλοι οι φορείς θέλουν να πάρουν το αίμα τους πίσω! Ένας οργασμός διαδικασιών βρίσκεται σε εξέλιξη για την οργάνωση περιπτέρων και προωθητικού υλικού και σχεδόν κάθε μέρα στη Διαύγεια αναρτώνται σχετικές αναθέσεις σε εταιρείες για το σκοπό αυτό.

Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, αλλά και άλλοι σχετικοί με την υγεία φορείς προετοιμάζονται πυρετωδώς.

Εξάλλου η υγεία είναι ψηλά στην ατζέντα. Μην ξεχνάμε δε και ότι από τη Θεσσαλονίκη ξεκινά και το πολύ μεγάλο έργο ΣΔΙΤ στην Υγεία.

Πολλά θα εξαγγελθούν. Για να δούμε όμως τι θα γίνει και στην πράξη μετά.

Α μια και αναφερθήκαμε και στο ΣΔΙΤ στην Υγεία το οποίο αφορά στο ογκολογικό νοσοκομείο Θεαγένειο, να πούμε και μια ενδιαφέρουσα προοπτική. Αναμένεται να αλλάξει αρκετά τα δεδομένα στην υγεία αλλά και στην ασφαλιστική κάλυψη. Σίγουρα οι ασφαλιστικές εταιρείες θα προσαρμόσουν ανάλογα και τα συμβόλαια υγεία, όπου διαπιστώνουν πως ιδιώτες πάροχοι συνεργάζονται σε τέτοιο επίπεδο με το δημόσιο και το ΕΣΥ…

*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης: 

Θεσσαλονίκη: Νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.