Το μουσάκι του Άδωνι, η πρώτη επίσημη των διοικητών και οι νέες τιμές από Δευτέρα

Με καλοκαιρινό επιμελώς ατημέλητο look ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μάλλον θα δεχτεί νέα πυρά από Δευτέρα λόγω ανατιμήσεων στα φάρμακα.

Έρχονται οι νέες τιμές

Λόγω καλοκαιριού και λοιπών καταστάσεων στην υγεία, οι πολίτες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη το τι πρόκειται να συμβεί από Δευτέρα 26 Αυγούστου με τις νέες τιμές εκατοντάδων φαρμάκων.

Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι. Πριν από περίπου 2 εβδομάδες δημοσιεύτηκε Υπουργική Απόφαση με επικαιροποιημένο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων όπου περιέχονται και πολλές αυξήσεις. Επίσης χθες Πέμπτη 22 Αυγούστου αναρτήθηκε και η νέα επικαιροποιημένη Θετική Λίστα κι έτσι από Δευτέρα 26 του μήνα θα αλλάξουν πολλά στη συμμετοχή των ασθενών σε πάνω από 800 φάρμακα. Σε πολλά η αύξηση δεν θα ‘ναι σημαντική, σε κάποια άλλα όμως θα είναι υπερδιπλάσια.

Όπως περιγράφεται και στην απόφαση, το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, περιλαμβάνει τις αναπροσαρμογές τιμών για λόγους δημόσιας υγείας, διοικητικές μεταβολές και μια λίστα με φάρμακα για τα οποία είχαν υποβληθεί αιτήματα μείωσης τιμής. Σημειώνεται ότι ο ΕΟΦ πριν από ένα μήνα είχε στείλει στο Υπουργείο Υγείας λίστα με τις τελικές προτεινόμενες τιμές για 1.242 κωδικούς σκευασμάτων εκ των οποίων αυξήσεις έλαβαν τα 923. Μάλιστα σε 842 εξ αυτών υπολογίζεται ότι η τιμή αυξάνεται από 1% έως 448% και αντίστοιχα βέβαια θα αυξηθεί και η συμμετοχή των ασφαλισμένων, για όσα προβλέπεται βέβαια συμμετοχή.

Εκτιμάται δε ότι οι αυξήσεις που προτάθηκαν, θα έχουν συνολική επιβάρυνση στη δαπάνη κατά περίπου 90 εκατ. ευρώ. Τα 60 εκατ. ευρώ αφορούν στο ποσό που θα βαρύνει τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και αναμένεται να καλυφθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω clawback. Τα υπόλοιπα περίπου 30 εκατ. ευρώ αφορούν τη συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Μετά από όλα αυτά μάλλον θα υπάρχουν αντιδράσεις και ο Υπουργός θα τ’ ακούσει για μια ακόμη φορά. Όμως και πάλι, πόσο θα κρατήσει αυτό; Πολύ λίγο. Θυμάται κανείς τις αυξήσεις τιμών στα γενόσημα το Φεβρουάριο μετά την κατάργηση της εξομοίωσης λιανικής και ασφαλιστικής τιμής;

Σχόλια για το αξύριστο look

Μια και αναφερθήκαμε στην εμφάνιση του Υπουργού Υγείας να πούμε ότι κάποιοι λένε ότι αφήνει αξύριστο το πρόσωπο λόγω του γεγονότος ότι τρέχει και δεν φτάνει ή ότι έχει χαλαρή διάθεση. Βέβαια αυτό δεν είναι αληθές διότι και στην πένα είναι πάντα ντυμένος με κουστούμια μέσα στον καύσωνα και χαλαρός δεν είναι παρά το μαύρισμα. Το τελευταίο μάλλον αποδίδεται στο ότι εκτίθεται πολύ στον ήλιο λόγω του ότι βρίσκεται συνέχεια στο δρόμο.

Χαρακτηριστική η εμφάνισή του στη Λέρο.

Πάντως και το επιτελείο του Υπουργείου Υγείας μόνο ήσυχο καλοκαίρι δεν είχε. Πολλά θέματα μαζεμένα ειδικά με τα νοσοκομεία και με τους διορισμούς των νέων διοικήσεων στις ΥΠΕ. Κι έχουν πολλά να γίνουν ακόμη και πρέπει να έχουν δρομολογηθεί μέχρι τη ΔΕΘ όπου η Υγεία αναμένεται να είναι στην κορυφή της ατζέντας του Πρωθυπουργού.

Μάλλον εκεί ο κ. Γεωργιάδης θα ναι …ξυρισμένος!

Πρώτη συνεδρία των νέων διοικήσεων των ΥΠΕ

Με νωπό ακόμη το μελάνι στο ΦΕΚ των διορισμών των υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (σχήμα λόγου το μελάνι αφού πια όλα είναι σε ηλεκτρονικές εκδόσεις σε pdf), η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κάλεσε στην Αριστοτέλους χθες Πέμπτη 22 Αυγούστου τις διοικήσεις των 7 περιφερειών.

Αυτό το μάθαμε από τις αναρτήσεις στα social media.

H συνάντηση ήταν περισσότερο για τη γνωριμία και ουσιαστικά θέματα δεν φάνηκε να αναπτύχθηκαν, αλλά σίγουρα δόθηκαν κατευθύνσεις. Αυτό που βεβαίως καίει ιδιαίτερα είναι η λειτουργία των νοσοκομείων ειδικά το κρίσιμο αυτό δίμηνο – τρίμηνο εωσότου τοποθετηθούν οι νέοι διοικητές νοσοκομείων. Κι αυτό γιατί οι απερχόμενοι μπορεί να μην έχουν και πολύ καλή διάθεση να εργαστούν.

Πάντως από τα βιντέακια που αναρτήθηκαν φάνηκε να υπάρχει καλό κλίμα. Ας ελπίζουμε να παραμείνει.

Να πούμε ακόμη ότι αυτό που ακούσαμε είναι πως επί του παρόντος δεν αναμένεται αλλαγή στα «σύνορα» των ΥΠΕ και η αύξηση του αριθμού τους, μια εξέλιξη η οποία για πολλούς πρέπει να γίνει άμεσα. Αυτό όμως φαίνεται να μην είναι άμεση προτεραιότητα. Πάντως και να γίνει, υπάρχει μεγάλη δεξαμενή για διοικήσεις από τους δεκάδες επιλαχόντες.

*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης: 

Υπουργείο Υγείας: Ξεκινά το πρόγραμμα «Προαγωγή Υγείας Οικογένειας και Παιδιού» με τη συνεργασία της UNICEF

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.