ΠΕΦ: Ατμομηχανή επενδύσεων η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Πάνελ συζήτησης με θέμα “The Greek Pharmaceutical Industry: Delivering Innovation”, διοργάνωσε η ελληνική  φαρμακοβιομηχανία (ΠΕΦ), στο πλαίσιο των εργασιών του 9ου Delphi Economic Forum.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, βρέθηκε, η συνεισφορά των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών τα τελευταία 90 χρόνια, καθώς και η προστιθέμενη αξία που φέρνει ο εγχώριος κλάδος παραγωγής φαρμάκων στο εθνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες εξελίσσονται διαρκώς και γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές, αλλάζοντας τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και παράγοντας καινοτομία, ενώ παράλληλα διατηρούν πάντα τον ασθενή στο επίκεντρο του σχεδιασμού τους.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ και Συνδιευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων, ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ΑΒΕΕ, Δημήτρης Δέμος και ο Αντιπρόεδρος της RAFARM S.A., κος Α. Μητσόπουλος συνομίλησαν με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για την ανταγωνιστικότητα που προσφέρει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και τη δυνατότητα της να παράγουν καινοτομία.

Ελληνική φαρμακοβιομηχανία και επενδύσεις 

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην αλλαγή οπτικής γωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας πως «πρέπει να μείνουμε στη μεγάλη εικόνα, πως η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι κάτι πρέπει να γίνει όσον αφορά στα κίνητρα για την παραγωγή φαρμάκων εντός της Ε.Ε.». Μίλησε για τα αξιοσημείωτα παραδείγματα επενδύσεων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Τρίπολη και τόνισε πως το επενδυτικό clawback φέρνει προστιθέμενη αξία και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προσφέρει υπεραξία στη χώρα. Σημείωσε πως «αν μια θεραπεία μπορεί να γίνει με ένα φτηνότερο φάρμακο, πρέπει να κατευθύνουμε τη συνταγογράφηση στο φτηνότερο φάρμακο, για να δημιουργείται χώρος για τα πιο ακριβά καινοτόμα που θα μπορούν να τα παίρνουν οι ασθενείς που πραγματικά τα χρειάζονται».

Ισχυρή εγχώρια παραγωγική βάση

Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ και Συνδιευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ELPEN, κος Θεόδωρος Τρύφων , εστίασε στο τρίπτυχο πρόσβαση – αυτάρκεια – επενδύσεις, επισημαίνοντας πως αποτελεί το επίκεντρο της συζήτησης που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε «Η χώρα μας έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή, καθώς διαθέτει μια ισχυρή εγχώρια παραγωγική βάση με μακρά δραστηριότητα όχι μόνο στον τομέα της παραγωγής, αλλά και της έρευνας. Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία υλοποιεί σήμερα επενδύσεις ύψους 1,2 δις ευρώ έως το 2026, προάγοντας την καινοτομία, διασφαλίζοντας την κάλυψη του 65% των Ελλήνων ασθενών και δημιουργώντας σημαντικό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία και την απασχόληση».

Στις προσπάθειες που κάνουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και έχουν διεθνώς αναγνωριστεί σαν «οριακή καινοτομία» αναφέρθηκε ο κος Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ΑΒΕΕ και Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο 9ο Delphi Economic Forum, διευκρινίζοντας πως οριακή καινοτομία είναι η μετατροπή ενός υπάρχοντος φαρμάκου σε μία νέα μορφή που βελτιώνει τη χρήση, την ασφάλεια και επομένως τη συμμόρφωση και με αυτό τον τρόπο τη θεραπευτική αξία του προϊόντος.

Διαβάστε επίσης 

ΣΦΕΕ: Η μείωση κινήτρων καθιστά την Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία λιγότερο ανταγωνιστική

Πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου ωοθηκών με αιματολογικό έλεγχο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.