ΣΦΕΕ: Η μείωση κινήτρων καθιστά την Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία λιγότερο ανταγωνιστική

Σε συνέχεια της γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI), ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ),  εκτιμά ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει τη σημασία της ύπαρξης ενός ισχυρού και προβλέψιμου πλαισίου κινήτρων για την φαρμακοβιομηχανία, τους ασθενείς και τα ευρωπαϊκά και εθνικά συστήματα υγείας.

Ωστόσο, παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μείωση των κινήτρων για την Έρευνα και Ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμάκων στην Ευρώπη καθιστά την Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία λιγότερο ανταγωνιστική, σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου.

Κίνητρα 

Παράλληλα, εξακολουθούμε να μη μπορούμε να αντιληφθούμε πώς η μείωση των κινήτρων για την ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων θεραπειών μπορεί να είναι προς το όφελος των
ασθενών.

Η Ελλάδα, αποτελεί μια χώρα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά στην πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα και ιδιαίτερα σε καινοτόμα, με μόλις 40 από τα 160 να είναι πλήρως διαθέσιμα στους πολίτες (την περίοδο 2018- 2021), κυρίως για λόγους που σχετίζονται με την σταθερά χαμηλή δημόσια χρηματοδότησης αλλά και το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών που καλούνται να καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Καθώς οι διαβουλεύσεις για τη νέα φαρμακευτική νομοθεσία θα συνεχιστούν, χαιρετίζουμε την ευκαιρία για συνεχή διάλογο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η έρευνα, η ανάπτυξη και η παραγωγή νέων θεραπειών μπορούν να συμβάλουν στην δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και ανθεκτικής Ευρώπης, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους σε μικρές χώρες όπως η Ελλάδα θα διασφαλιστεί η συνεχής και έγκαιρη πρόσβαση των πολιτών σε νέες και καινοτόμες θεραπείες, καταλήγει ο ΣΦΕΕ.

Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος

Ο ΣΦΕΕ, αντιπροσωπεύει έναν από τους πιο καινοτόμους, παραγωγικούς και εξωστρεφείς κλάδους της εθνικής οικονομίας, με 59 εταιρείες μέλη του, από τις οποίες οι 16 είναι ελληνικές και οι 43 διεθνείς. Σκοπός του ΣΦΕΕ είναι να συμβάλλει στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος υγείας, που προάγει τη δημόσια υγεία και επιτρέπει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να καινοτομούν, να ερευνούν, να αναπτύσσουν και να προσφέρουν νέες καινοτόμες θεραπείες και εμβόλια για τους Έλληνες ασθενείς, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας.

Ο ΣΦΕΕ από το 1982 εργάζεται με στόχο την προώθηση θέσεων που προάγουν το κοινό συμφέρον των ασθενών, των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές. Συνεργάζεται αδιάκοπτα με την Πολιτεία, τους φορείς, τους επαγγελματίες του χώρου και τους εκπροσώπους των ασθενών, προκειμένου να συνδιαμορφώσει μια βιώσιμη Εθνική Πολιτική Υγείας και Φαρμάκου με επίκεντρο τον ασθενή, τη δημόσια υγεία και την απασχόληση. Από το 1983 είναι μέλος της EFPIA (Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων & Συνδέσμων), ενώ το 2021 έγινε μέλος της IFPMA (Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιομηχανίας Φαρμάκου & Συνδέσμων), του οργανισμού που εκπροσωπεί τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και συνδέσμους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τον Ιανουάριο του 2024 ο ΣΦΕΕ είναι μέλος και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρηματιών (EUCOPE).

Διαβάστε επίσης 

ΣΦΕΕ: Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας για την φαρμακευτική πολιτική

Διανομή κατ΄ οίκον των ακριβών φαρμάκων σε 3 κατηγορίες ασθενών – Νέο φαρμακείο ΕΟΠΥΥ στην Αγ. Παρασκευή

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.