ΕΟΠΥΥ: Τα 15 νέα φάρμακα υψηλού κόστους για τα οποία θα απαιτείται ηλεκτρονική προέγκριση

Στην αναθεώρηση του καταλόγου φαρμάκων, υψηλού κόστους και σοβαρών παθήσεων, για τα οποία απαιτείται ηλεκτρονική προέγκριση, προχώρησε ο ΕΟΠΥΥ με την προσθήκη 15 ακόμη σκευασμάτων. Όπως αναφέρει η απόφαση, απαιτείται πλέον προέγκριση αποζημίωσής για όλες τις ενδείξεις εγκεκριμένων φαρμάκων θετικής λίστας, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα σχετική Υπουργική Απόφαση ένταξης στον θετικό κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων,

Στην απόφαση του ΕΟΠΥΥ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) επισημαίνεται πως τα νέα φάρμακα είναι τα εξής:

Calquence

θεραπεία μη προθεραπευμένων ενήλικων ασθενών με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία ή ως μονοθεραπεία για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, οι οποίοι έχουν λάβει τουλάχιστον μια προηγούμενη θεραπεία.

Cibinqo

θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ατοπικής δερματίτιδας.

Evrysdi

θεραπεία της 5q νωτιαίας μυϊκής ατροφίας (SMA) σε ασθενείς ηλικίας 2 μηνών και άνω, με κλινική διάγνωση SMA Τύπου 1, Τύπου 2 ή Τύπου 3 ή με ένα έως τέσσερα αντίγραφα του SMN2).

Givlaari

θεραπεία οξείας ηπατικής πορφυρίας.

Inrebic

θεραπεία της σχετιζόμενης με τη νόσο σπληνομεγαλίας ή των συμπτωμάτων σε ενήλικες ασθενείς με πρωτοπαθή μυελοΐνωση, μυελοΐνωση μετά από αληθή πολυκυτταραιμία ή μυελοΐνωση μετά από ιδιοπαθή θρομβοκυττάρωση που είναι πρωτοθεραπευόμενοι με αναστολέα κινάσης Janus Associated Kinase ή έχουν λάβει θεραπεία με ρουξολιτινίμπη.

Kaftrio: θεραπεία της κυστικής ίνωσης.

Kalydeco: θεραπεία της κυστικής ίνωσης.

Nucala: για τη χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες.

Orkambi: θεραπεία κυστικής ίνωσης.

Oxlumo: θεραπεία της πρωτοπαθούς υπεροξαλουρίας 1.

Priqray: θεραπεία μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και ανδρών με θετικό σε ορμονικό υποδοχέα (HR), αρνητικό σε υποδοχέα ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα 2 (HER2) τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού με μετάλλαξη PIK3CA).

Prevymis: προφύλαξη από την επανενεργοποίηση και τη νόσο του κυτταρομεγαλοϊού σε ενήλικες CMV-οροθετικούς λήπτες ενός αλλογενούς μοσχεύματος αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

Revestive: θεραπεία Συνδρόμου Βραχέος Εντέρου.

Ultomiris: παροξυσμική νυκτερινή αιμοσφαιρινουρία, άτυπο αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, γενικευμένη μυασθένεια gravis.

Vitrakvi: θεραπεία ενηλίκων και παιδιατρικών ασθενών με συμπαγείς όγκους που παρουσιάζουν σύντηξη γονιδίων στην κινάση νευροτροφικών υποδοχέων τυροσίνης.

Με την απόφαση διευκρινίζεται ότι, για όλες τις ενδείξεις εγκεκριμένων φαρμάκων θετικής λίστας, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα σχετική Υπουργική Απόφαση ένταξης στον θετικό κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων, απαιτείται διαδικασία προέγκρισης για την αποζημίωσή τους.

Για τα φάρμακα για την ηπατίτιδα C του πίνακα τα αιτήματα εισάγονται στο μητρώο της ηπατίτιδας C. Σημειώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, πως για αυτά, υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής παρακολούθησης φαρμακευτικής δαπάνης, ολοκλήρωσης διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και δημιουργίας μητρώων ασθενών με ημερομηνία 21 Μαρτίου 2023.

Διαβάστε επίσης 

Τέλος η μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς – Τι προβλέπεται για τους ασθενείς στις μονάδες υγείας και τους συνοδούς τους

Κέντρο Ημέρας και Κινητή Μονάδα για την υποστήριξη ασθενών με άνοια, στο Ν.Ηράκλειο

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.