Πολλές γυναίκες παραπονιούνται ότι δεν ευχαριστιούνται το σεξ. Οι ειδικοί, όμως, λένε ότι υπάρχουν κάποια κόλπα, που επιφέρουν σεξουαλικό ερεθισμό και οργασμό. Η ώρα της γυναίκας είναι τώρα; Και ποια είναι αυτά τα κόλπα;
Ξεκινάμε από τα βασικά. Ο καλύτερος φίλος της γυναίκας είναι ο γυναικολόγος και η αυτοϊκανοποίηση είναι το κλειδί για να μάθουμε τι μας αρέσει και πώς αντιδρά το σώμα μας σε αυτά.
“Πολλές φορές οι γυναίκες μιλάνε με τον σύντροφο ή τις φίλες τους για θέματα που αφορούν στο σεξ με μεγάλη δυσκολία, οπότε με τον γυναικολόγο τους έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν τα θέματα που τις απασχολούν, με μεγαλύτερη άνεση.
Αν και θέματα “ταμπού”, όπως αυτά, έχουν σε μεγάλο βαθμό γίνει λιγότερο δύσκολα, πολλές γυναίκες αγνοούν πώς λειτουργεί το σώμα τους στην ερωτική συνεύρεση και στον οργασμό, ενώ, όταν νοιώθουν πως κάτι δεν πάει καλά, διστάζουν να απευθυνθούν στον ειδικό”, λέει στο Healthstories o Δρ. Ευριπίδης Μπιλιράκης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Υπεύθυνος τμήματος παθολογίας τραχήλου μήτρας ΙΑΣΩ.
Πώς επιτυγχάνεται ο σεξουαλικός ερεθισμός
Ο σεξουαλικός ερεθισμός (excitement) δημιουργείται, όταν υπάρχει οπτική ή σωματική επαφή με το αντικείμενο του πόθου.
Τότε παρατηρείται αύξηση της αιμάτωσης των αγγείων του κόλπου και της κλειτορίδας, τα κολπικά υγρά γίνονται περισσότερα και η γυναίκα νοιώθει “υγρή”. Αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, οι σφύξεις, αλλά και η θερμοκρασία του σώματος, ενώ υπάρχει εφίδρωση. Οι μύες του κόλπου και της κλειτορίδας συσπώνται, ενώ, όσον αφορά στον κόλπο, προκαλείται στένωση στο εξωτερικό του τμήμα και ταυτόχρονα χαλάρωση στο εσωτερικό του.
Όταν ο ερεθισμός κορυφωθεί, η γυναίκα φθάνει στον οργασμό, στον οποίο καθοριστικό ρόλο παίζει η κλειτορίδα. Ο οργασμός χαρακτηρίζεται από ρυθμικές συσπάσεις του κόλπου, αλλά και του σφιγκτήρα του πρωκτού και δημιουργείται το γνωστό αίσθημα της έντονης ηδονής.
Στη συνέχεια οι συσπάσεις ελαττώνονται σε διάρκεια, ένταση και συχνότητα με τελικό αποτέλεσμα μια βαθιά χαλάρωση.
Τον πρώτο λόγο έχουν οι ορμόνες
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθούμε στο ρόλο που διαδραματίζουν (και εδώ) οι ορμόνες.
Τα ανδρογόνα είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνα για τη libido, δηλαδή τη σεξουαλική διάθεση της γυναίκας, ενώ μια άλλη ορμόνη, η ντοπαμίνη, προκαλεί την έλξη και τη ρομαντική διάθεση. Τέλος η ωκυτοκίνη, που εκκρίνεται μετά τον οργασμό, είναι εκείνη που δημιουργεί αισθήματα αγάπης, συντροφικότητας και συναισθηματική προσέγγιση και προσφέρει χαλάρωση, αφού εξουδετερώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.
Βέβαια η κανονική έκκριση των οιστρογόνων και των υπόλοιπων ορμονών, όπως της προγεστερόνης, της προλακτίνης, αλλά και η φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς, μαζί με την ψυχική διάθεση, είναι απαραίτητα συστατικά της ομαλής σεξουαλικής λειτουργίας.
Τι γίνεται στην εγκυμοσύνη και στην εμμηνόπαυση
Όπως εξηγεί ο κ. Μπιλιράκης: “Κατά την εγκυμοσύνη παρατηρείται πτώση της σεξουαλικής επιθυμίας και της συχνότητας των επαφών, αλλά πολλές φορές αυξάνεται η ερωτική επιθυμία της μέλλουσας μαμάς και ο σύντροφος δεν ξέρει πως να συμπεριφερθεί, αν και το σεξ δεν απαγορεύεται στις περισσότερες φάσεις μιας εγκυμοσύνης”.
Η σεξουαλική διάθεση επηρεάζεται κατά τη γαλουχία, αλλά σε αυτό συμβάλλει και η μεγάλη καταπόνηση του γυναικείου σώματος.
Μετά την εμμηνόπαυση, επίσης, παρατηρείται, πτώση της σεξουαλικής διάθεσης και δραστηριότητας, που αποδίδεται τόσο σε οργανικά αίτια (πτώση οιστρογόνων και τεστοστερόνης, ατροφία του κόλπου).
“Βέβαια στη σημερινή εποχή το φαινόμενο αυτό είναι λιγότερο συχνό, ίσως γιατί η σύγχρονη ιατρική έχει δυνατότητες να κάνει τη γυναίκα να νοιώθει ψυχικά και σωματικά νεότερη και πιο ενεργητική”, επισημαίνει ο ειδικός.
Κάν’ το μόνη σου
Μπορεί να είναι αυτονόητο, αλλά η γυναίκα πρέπει να ενεργοποιήσει τον εαυτό της και χωρίς ταμπού και ενοχές να βρει τις ερωτογόνες ζώνες στο σώμα της.
Ερωτογόνες ζώνες είναι: οι θηλές, ο κόλπος, η κλειτορίδα, ο πρωκτός, η έσω επιφάνεια των μηρών, τα γόνατα, ο λαιμός, ακόμη και τα αυτιά.
Αν, όμως, θέλει κάποια γυναίκα να παίξει με την κλειτορίδα της, θα πρέπει πρώτα να την ανακαλύψει.
“Είναι ένα όργανο σαν μικρό πέος, που βρίσκεται στην κορυφή του αιδοίου, εκεί που ενώνονται τα δύο μικρά χείλη. Η κλειτορίδα είναι το κύριο όργανο, για να προκληθεί οργασμός και έχει στυτικό ιστό, όπως και το ανδρικό πέος και για τον λόγο αυτό σκληραίνει κατά τη διέγερση”, επισημαίνει ο Δρ. Ευριπίδης Μπιλιράκης.
Κολπικός ή κλειτοριδικός οργασμός
Παρά τη μεγάλη συζήτηση περί κολπικού και κλειτοριδικού οργασμού, η αλήθεια είναι ότι ο συνδυασμός ερεθισμού της κλειτορίδας και του κόλπου στο σημείο G, αλλά και πιο βαθιά, φέρνουν το άριστο αποτέλεσμα.
Το πρώτο βήμα ενός οργασμού είναι να διεγείρεται ταυτόχρονα η κλειτορίδα και ο κόλπος, κάτι που δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο ακούγεται, αν, τουλάχιστον, πιστέψουμε τους επιστήμονες.
Και, βέβαια, ο οργασμός στη γυναίκα είναι σαν πολλαπλές μικρές εκκενώσεις και όχι μία και μοναδική έκρηξη.
Σημείο G: Αστικός μύθος;
Το σημείο G (από τον Γερμανό Γυναικολόγο Granfenberg, που πρώτος το εντόπισε τη δεκαετία του 1940), εντοπίζεται στο άνω τραχύ τοίχωμα του κατώτερου τμήματος του γυναικείου κόλπου και βρίσκεται κάτω ακριβώς από την ουροδόχο κύστη, στη διαδρομή της ουρήθρας.
Το σημείο G είναι πολύ ευαίσθητο και λαμβάνει νεύρωση και αιμάτωση από όπου και η κλειτορίδα.
“Δεδομένου ότι τόσο ο κόλπος, όσο και η κλειτορίδα προσφέρουν, όταν ερεθίζονται, μεγάλη ηδονή, ο οργασμός μπορεί να προκληθεί πιο αποτελεσματικά από τον ταυτόχρονο ερεθισμό κλειτορίδας και κόλπου.
Τέλος να αναφέρουμε και τον ταυτόχρονο ερεθισμό της πρωκτικής περιοχής, που, σε συνδυασμό με τον ερεθισμό κλειτορίδας και κόλπου, προσφέρει σε κάποιες γυναίκες εξαιρετική ικανοποίηση”, καταλήγει ο μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος.
Διαβάστε επίσης
Πρωκτικό σεξ – Μάθετε τα πάντα πριν το δοκιμάσετε
Οκτώ φορές λιγότερες οι πιθανότητες για βαριά νόσηση με COVID-19 μετά το εμβόλιο
Πατέντα εμβολίων: Εξακολουθούν να μην τα βρίσκουν οι χώρες του ΠΟΕ