Βαρεμάρα στο κρεββάτι ή βαρετό σεξ – Τα 6 κριτήρια της σεξουαλικής πλήξης

Η σεξουαλική πλήξη εμφανίζεται σε ατομικό, διαπροσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, αναφέρουν οι συγγραφείς μιας πρόσφατης επισκόπησης του Journal of Sexual Medicine.

Η σεξουαλική πλήξη μέχρι σήμερα δεν είχε τραβήξει το ενδιαφέρον των επιστημόνων όπως η γενικότερη πλήξη και ανία που νιώθουν πολλοί άνθρωποι, προσθέτουν ορίζοντας τη γενική πλήξη ως «την αίσθηση ή την εμπειρία της απεμπλοκής από τον κόσμο σε ένα φαινομενικά ατελείωτο και δυσαρεστημένο παρόν».

Περιέγραψαν δε τη σεξουαλική πλήξη ως ανία στη σεξουαλική ζωή κάποιου (π.χ. βαρετό σεξ). Ωστόσο, η ίδια η έννοια δεν ορίζεται συγκεκριμένα.

Για να μάθουν περισσότερα, ανέλυσαν 43 μελέτες που δημοσιεύθηκαν έως τον Αύγουστο του 2020 και οι συγγραφείς κατηγοριοποίησαν τις μελέτες ως «γενική πλήξη» (17 μελέτες) και «σεξουαλική πλήξη» (26 μελέτες).

Αρχικά εξέτασαν τον ορισμό της σεξουαλικής πλήξης. Ωστόσο, δεν βρήκαν οριστικές απαντήσεις. Σε γενικές γραμμές, «η σεξουαλική πλήξη ορίστηκε ως η τάση να αισθάνεσαι βαριεστημένος με τις σεξουαλικές πτυχές της ζωής και ως σεξουαλική ανία το βαρετό σεξ», έγραψαν. Πρόσθεσαν όμως ότι κανένας ορισμός δεν βασίστηκε στην εμπειρική έρευνα και ότι δεν υπήρχαν επίσημες θεωρίες για να τους υποστηρίξουν.

Η δεύτερη ερευνητική τους εστίαση εξέτασε τη σεξουαλική πλήξη στο πλαίσιο της σεξουαλικής λειτουργίας, των σχέσεων και του φύλου. Σημείωσαν τα εξής:

  • Η σεξουαλική πλήξη φάνηκε να συνδέεται με μεμονωμένα χαρακτηριστικά, όπως η ναρκισσιστική προσωπικότητα.
  • Άτομα με σεξουαλική πλήξη μπορούν να αυνανιστούν ή να εμπλέκονται σε καταναγκαστικές σεξουαλικές δραστηριότητες προκειμένου να αυξήσουν το ενδιαφέρον τους.
  • Η σεξουαλική πλήξη συσχετίστηκε με κακή σεξουαλική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων δυσκολιών διέγερσης, επιθυμίας και οργασμού.
  • Η σεξουαλική πλήξη συνδέθηκε με τη χαμηλή σεξουαλική ικανοποίηση από τον σύντροφο, τις συγκρούσεις στη σχέση και την απιστία.
  • Τα άτομα που αναζητούν καινοτομία στις σεξουαλικές τους σχέσεις μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν σεξουαλική πλήξη.
  • Δεδομένα από δύο μελέτες έδειξαν ότι οι άνδρες είχαν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής πλήξης από ό, τι οι γυναίκες.

Διαβάστε επίσης

Οι 7 κλασικές συμπεριφορές των σεξομανών

Ο φαύλος κύκλος του άγχους στο σεξ

 

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.