Η δίαιτα ή η γυμναστική προστατεύει τις γυναίκες από τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Απάντηση στο δίλημμα αν η δίαιτα ή η γυμναστική προστατεύουν περισσότερο τις γυναίκες από τις καρδιαγγειακές παθήσεις δίνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, η υψηλότερη μυϊκή μάζα σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μάλιστα το υψηλότερο σωματικό λίπος συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις σε γυναίκες αλλά όχι σε άνδρες.

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι στις γυναίκες, η οικοδόμηση της μυϊκής μάζας μπορεί να είναι πιο σημαντική από την απώλεια βάρους για την καρδιαγγειακή υγεία τους.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι παρόλο που οι γυναίκες έχουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων από τους άνδρες, έχουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας και χειρότερη πρόγνωση μετά από ένα οξύ καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Καθώς οι καρδιαγγειακές παθήσεις φαίνεται να επηρεάζουν διαφορετικά τα δύο φύλα, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να καθοριστεί εάν οι γιατροί θα πρέπει να προσφέρουν διαφορετικές συμβουλές σχετικά με την πρόληψη στους άνδρες και τις γυναίκες τους ασθενείς.

Η έρευνα έγινε σε 5.627 γυναίκες και 5.836 άνδρες, όλοι ηλικίας άνω των 20 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με υψηλό σωματικό λίπος και υψηλή μυϊκή μάζα είχαν 42% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν χαμηλή μυϊκή μάζα και χαμηλό σωματικό λίπος.

Αντίθετα, οι άνδρες με υψηλή μυϊκή μάζα και υψηλό σωματικό λίπος είχαν 26% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με τους άνδρες με χαμηλές μετρήσεις, ενώ εκείνοι με υψηλή μυϊκή μάζα και χαμηλό σωματικό λίπος είχαν 60% μειωμένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, αναφέρουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να εστιάζουν στη διατήρηση ή αύξηση της μυϊκής μάζας παρά στην απώλεια λίπους.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Heart Association.

Πηγές: medicalnewstoday.com , ahajournals.org

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.