Stretching vs περπάτημα για την μείωση της υπέρτασης

To stretching, δηλαδή οι διατάσεις των μυών φαίνεται ότι έχει θετική επίδραση στη μείωση της υπέρτασης, όπως το χαλαρό περπάτημα.

Μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Sasjatchewan που δημοσιεύθηκε στο Journal of Physical Activity and Health, υποστηρίζει ότι το stretching θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα θεραπευτικό πλάνο για τους υπερτασικούς ασθενείς.

«Όλοι πιστεύουν ότι το stretching είναι μόνο η διάταση των μυών. Όταν, όμως, κάνουμε stretching διατείνουμε τους μύες, αλλά και όλα τα αιμοφόρα αγγεία που τους τρέφουν, όπως οι αρτηρίες. Αν μειώσουμε τη σκληρότητα των αρτηριών, τότε θα υπάρχει λιγότερη αντίσταση στη ροή του αίματος, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την αρτηριακή πίεση», αναφέρει ένας από τους ερευνητές ο Δρ. Phil Chilibeck.

Stretching ή χαλαρό περπάτημα

Μάλιστα στην έρευνα γίνεται σύγκριση του stretching με το χαλαρό περπάτημα, το οποίο ως γνωστόν συστήνεται ως μέσο πρόληψης της αύξησης της αρτηριακής πίεσης.

Ο Δρ. Chilibeck και οι συνεργάτες του επέλεξαν 40 μεγαλύτερους άνδρες και γυναίκες (μέσης ηλικίας 61 ετών) με αυξημένη αρτηριακή πίεση ή υπέρταση πρώτου σταδίου και τους χώρισαν σε δύο ομάδες για οκτώ εβδομάδες.

Η πρώτη ομάδα έκανε stretching σε όλο το σώμα για 30 λεπτά κάθε ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα και η άλλη ομάδα περπατούσε χαλαρά για το ίδιο διάστημα και με την ίδια συχνότητα. Όλοι οι συμμετέχοντες έφεραν φορητό μετρητή της αρτηριακής πίεσης.

Αποδείχθηκε λοιπόν, ότι με το stretching καταγράφηκαν μεγαλύτερες μειώσεις στην αρτηριακή πίεση.

Απώλεια λίπους

Ωστόσο, οι ασθενείς που περπατούσαν καθημερινά για μισή ώρα έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος από την περίμετρο μέσης κατά τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το περπάτημα είναι ευεργετικό για τη μείωση της πίεσης και τη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, αλλά θα πρέπει να ενταχθεί και το stretching στην καθημερινή σωματική άσκηση.

Άλλωστε, όπως αναφέρουν ότι τα πλεονεκτήματα του stretching είναι ότι δεν χρειάζεται πολύ χώρο, δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις και μπορεί να γίνει ανεξαρτήτου καιρού.

Δείτε εδώ τη μελέτη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.