Εναλλακτικές λύσεις αν δεν μπορείτε να κάνετε 10.000 βήματα την ημέρα

Τα 10.000 βήματα την ημέρα είναι πλέον σημείο αναφοράς για την υγεία, αλλά αν δεν μπορείτε ή δεν προλαβαίνετε, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις με τα ίδια οφέλη;

Όλοι πια γνωρίζουμε ότι για να παραμείνουν σε φόρμα και να είμαστε υγιείς, περιορίζοντας τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα 10.000 βήματα την ημέρα πρέπει να είναι ο στόχος μας.
Ωστόσο, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα 10.000 βήματα με άλλες εναλλακτικές ασκήσεις και συνήθειες, έχοντας παρόμοια οφέλη.

Εναλλακτικές λύσεις αν δεν μπορείτε να κάνετε 10.000 βήματα την ημέρα

1. Ανεβαίνοντας σκάλες

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Atherosclerosis, αν ανεβαίνετε καθημερινά 50 σκαλοπάτια την ημέρα μειώνεται τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 20%.
Επιλέξετε μια σκάλα, και ανεβαίνετε δύο με τρεις φορές την ημέρα. Αν εργάζεστε σε γραφείο, επιλέξτε την τουαλέτα που βρίσκεται σε διαφορετικό όροφο.

2. Σύντομες εκρήξεις σωματικής δραστηριότητας

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο British Journal of Sports Medicine, διαπίστωσε επίσης ότι μια σύντομη προπόνηση μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο 20 έως 25 λεπτά έντονης κίνησης την ημέρα – όπως γρήγορο περπάτημα, τζόκινγκ ή ποδηλασία – μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να ζήσει περισσότερο.
Στην ίδια μελέτη φάνηκε ότι τα άτομα που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους καθισμένοι ή ξαπλωμένοι με λιγότερα από 20 λεπτά δραστηριότητας, είχαν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας έως και 40%.

Επίσης, άλλες μελέτες έχουν καταλήξει ότι οι πιο σύντομες εκρήξεις άσκησης – τα «σνακ άσκησης» – βοηθούν. Μια κορεατική μελέτη διαπίστωσε ότι τα υπέρβαρα άτομα που ανέβαιναν σκάλες δύο φορές την ημέρα για πέντε λεπτά χωρίς να σταματήσουν, έχασαν κατά μέσο όρο 7,3 κιλά σωματικού βάρους και 5,5 κιλά σωματικού λίπους σε μόλις τρεις εβδομάδες.

3. Τα 7.000 βήματα μπορεί να έχουν τα ίδια οφέλη με τα 10.000 βήματα την ημέρα

Τα 10.000 βήματα την ημέρα δεν είναι απαραίτητα ο μαγικός αριθμός. Μια μακροπρόθεσμη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που έκαναν τουλάχιστον 7.000 καθημερινά βήματα όταν συμμετείχαν στη μελέτη είχαν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα χρόνια από εκείνους που έκαναν λιγότερα από 7.000. Μάλιστα, οι άνθρωποι που έκαναν περισσότερα από 10.000 βήματα την ημέρα, δεν φαίνεται ότι είχαν περισσότερα χρόνια ζωής από αυτούς που έκαναν τουλάχιστον 7.000.

Διαβάστε επίσης

Πρόληψη γυναικολογικού καρκίνου: Αρκούν το PAPtest και το γυναικολογικό υπερηχογράφημα;

Καρκίνος Προστάτη: Fusion βιοψία και ρομποτική προστατεκτομή

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.