Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην ψυχική υγεία είναι η σημερινή και το φετινό θέμα επιχειρεί να αναδείξει ως παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα την καλή ψυχολογική και ψυχική κατάσταση.
Πριν από την πανδημία της COVID-19 προβλήματα ψυχικής υγείας παρουσίαζαν περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή, 1 στους 6 κατοίκους της. Ήδη το 2019 περισσότεροι από 7% των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπασχαν από κατάθλιψη και το 13% αισθάνονταν μοναξιά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα ποσοστά αυτά είναι σίγουρο ότι έχουν ήδη αυξηθεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας αλλά και αναμένεται να αυξηθούν έτι περισσότερο λόγω της επίδρασης και άλλων σημαντικών παγκόσμιων ψυχοπιεστικών καταστάσεων όπως για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή, αναφέρει σε μήνυμά της η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία.
Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες στη χώρα μας, όντας συνέπειες αυτής της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζουν με δραματικό ρόλο το πόσο ευάλωτοι, και ψυχικά, είμαστε σε αυτή.
Η ψυχική υγεία είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα
Ως φετινό θέμα της Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας επιλέχτηκε: «Η ψυχική υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα». Στόχος να τονιστεί η ανάγκη εφαρμογής πολιτικών υγείας που θα διασφαλίζουν ότι καθένας και καθεμία θα λάβει ποιοτική φροντίδα για την ψυχική υγεία εφόσον χρειαστεί αλλά και ότι όλα τα δικαιώματα των ανθρώπων με ψυχική διαταραχή θα γίνονται σεβαστά.
Οι βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τις κύριες στρατηγικές επιλογές για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού σχεδίου προαγωγής της ψυχικής υγείας είναι: η πρόσβαση σε αποτελεσματική και έγκαιρη πρόληψη που θα αφορά τόσο το γενικό πληθυσμό όσο και ειδικές ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. άτομα από 12-25 ετών), η πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου φροντίδα και θεραπεία, πάντα σε συνθήκες αξιοπρέπειας, και, βέβαια, η κοινωνική επανένταξη όσων εκδήλωσαν κάποια ψυχική νόσο. Απαιτείται η ανάπτυξη μονάδων ψυχικής υγείας που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις παρέχοντας υπηρεσίες στην κοινότητα και θα βρίσκονται σε στενή σχέση με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Σημαντική είναι η διασφάλιση της δικτύωση μεταξύ όλων των μονάδων ψυχικής υγείας μιας γεωγραφικής περιοχής προκειμένου να εξασφαλίζεται η συνέχεια στη φροντίδα.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει σε προκαταλήψεις και στερεότυπα που αφορούν την ψυχική νόσο (π.χ. συσχέτιση των σοβαρών ψυχικών διαταραχών με την επικινδυνότητα, ανίατο των ψυχικών διαταραχών κ.λπ.) και έχουν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση όσων πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο. Το στίγμα είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που αποτρέπει όσους εμφανίζουν κάποιου είδους ψυχοπαθολογία από το να απευθυνθούν έγκαιρα σε κάποιον ψυχίατρο και να λάβουν την ενδεικνυόμενη φροντίδα. Είναι σημαντικό όσοι έχουν δημόσιο λόγο να μην χρησιμοποιούν ψυχοπαθολογικούς όρους προκειμένου να υποστηρίξουν την άποψη τους στα πλαίσια πολιτικών ή άλλων αντιπαραθέσεων. Με αυτό τον τρόπο διαιωνίζεται το στίγμα για την ψυχική νόσο ενώ δημιουργείται σύγχυση στους συμπολίτες μας για το τι είναι η ψυχική διαταραχή.
Η αυτονόητη συναισθηματική στήριξη και ο σεβασμός των ατόμων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές από όλους μας πρέπει να συνδυάζεται με τη διασφάλιση από την μεριά της πολιτείας δικαιωμάτων όπως η εργασία και η στέγαση.
Αναγκαία η συμβολή της φυσικοθεραπευτικής επιστήμης στους ανθρώπους που πάσχουν από προβλήματα ψυχικής υγείας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2023, ο Πανελλήνιος σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ – μέσω του Επιστημονικού Τμήματος «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία» – ενώνεται με την παγκόσμια κοινότητα αναγνωρίζοντας την ψυχική υγεία ως παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα.
Το επίσημο θέμα της φετινής χρονιάς, «Η ψυχική υγεία είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα», αντηχεί βαθιά στην αποστολή μας να προωθήσουμε την ψυχική ευεξία και την ολιστική φροντίδα για όλα τα άτομα.
Το Επιστημονικό Τμήμα «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία» είναι αφιερωμένο στο να υποστηρίζει την ενσωμάτωση της φροντίδας ψυχικής υγείας σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και να ενισχύει τα άτομα στο ταξίδι τους προς την ψυχική ευεξία.
Η ψυχική υγεία είναι θεμελιώδης πτυχή της συνολικής υγείας και ποιότητας ζωής μας. Ο Π.Σ.Φ. αναγνωρίζει τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι φυσικοθεραπευτές στη φροντίδα της ψυχικής υγείας. Μέσω πρακτικών που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, φροντίδας με ενσυναίσθηση και ολιστικής προσέγγισης, οι φυσικοθεραπευτές συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας των ασθενών τους.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία (IOPTMH), αναγνωρισμένη σαν υποομάδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Φυσικοθεραπείας (WPT) από τον Ιούνιο του 2011 και το Επιστημονικό Τμήμα «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία» του ΝΠΔΔ Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών, ο ρόλος της επιστήμης της φυσικοθεραπείας είναι όχι μόνον σημαντικός στη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών, όντας τεκμηριωμένος ως αναπόσπαστο μέρος της ομάδας διεπιστημονικής προσέγγισης, αλλά και συνεισφέρει στα οικονομικά της ψυχικής υγείας.
Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, το επιστημονικό του τμήμα «φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία» επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για:
1. Προώθηση της ψυχικής υγείας ως ανθρώπινου δικαιώματος: Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Υποστηρίζουμε πολιτικές και πρωτοβουλίες που διασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας για όλα τα άτομα.
2. Ευαισθητοποίηση: Είμαστε αφιερωμένοι στην ευαισθητοποίηση σχετικά με θέματα ψυχικής υγείας, τη μείωση του στίγματος και την προώθηση ανοιχτών συνομιλιών γύρω από την ψυχική ευεξία. Στοχεύουμε στη δημιουργία μιας κοινωνίας με μεγαλύτερη κατανόηση και χωρίς αποκλεισμούς.
3. Υποστήριξη Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας: Αναγνωρίζουμε τον ουσιαστικό ρόλο των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των φυσικοθεραπευτών, στην παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας. Προσφέρουμε πόρους, εκπαίδευση και μια πλατφόρμα για συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.
4. Ενδυνάμωση ατόμων: Ενδυναμώνουμε τα άτομα να αναλάβουν τον έλεγχο της ψυχικής τους υγείας μέσω πρακτικών εκπαίδευσης και αυτοφροντίδας. Πιστεύουμε ότι η γνώση είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ψυχική ευεξία.
5. Συνεργασία: Συνεργαζόμαστε ενεργά με άλλους οργανισμούς ψυχικής υγείας, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και κρατικούς φορείς για τη δημιουργία μιας πιο ολοκληρωμένης και ολιστικής προσέγγισης στη φροντίδα ψυχικής υγείας.
Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ο ΠΣΦ προσκαλεί άτομα, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ολόκληρη την κοινότητα “να ενώσουν τα χέρια για να αναγνωρίσουν την ψυχική υγεία ως παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα.
Μαζί, μπορούμε να εργαστούμε προς έναν κόσμο όπου όλοι έχουν πρόσβαση στην φροντίδα ψυχικής υγείας και την υποστήριξη που χρειάζονται για να ζήσουν πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένες ζωές”.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το επιστημονικό τμήμα «φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία» του ΠΣΦ, επισκεφτείτε τον ιστότοπο psf.org.gr/physiopsy ή επικοινωνήστε: [email protected]
Διαβάστε επίσης
ΕΟΠΥΥ: Προειδοποίηση για παραπλανητικά μηνύματα σε ασφαλισμένους