Περιορίστε την επιθυμία για γλυκό με αυτές τις τροφές

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να φάνε κάτι γλυκό για να κλείσουν το γεύμα τους και αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους.

O πρώτος λόγος είναι η συνήθεια, η δύναμη της οποίας είναι πολύ μεγάλη. Στην περίπτωση αυτή δεν μιλάμε για πραγματική ανάγκη για ζάχαρη, αλλά για τo φαινόμενο κάποιος να είναι συνηθισμένος μετά από κάτι αλμυρό να τρώει γλυκό.

Ο δεύτερος λόγος, και ίσως ο πιο συχνός, είναι γιατί το κυρίως γεύμα απορροφήθηκε και αξιοποιήθηκε πολύ γρήγορα (μέσα σε μισή ώρα) από τον οργανισμό. Αυτό συμβαίνει όταν το πιάτο γεμίζει με εύπεπτους υδατάνθρακες που βρίσκονται στα άσπρα ζυμαρικά και ρύζι, στο άσπρο ψωμί, σε ζύμες, σος και άλλα έτοιμα γεύματα. Μετά από ένα τέτοιο γεύμα, τα ζάχαρα (γλυκόζη) στο αίμα πέφτουν εξίσου απότομα με το όσο ανεβαίνουν, αφήνοντάς σας να πεινάτε ακόμη περισσότερο.

Ποιες τροφές μπορούν πραγματικά να σταματήσουν την επιθυμία για γλυκό;

Φρούτα

Τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με την Isabel Smith. Μια 12ετής έρευνα του 2022, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism‌ και στην οποία συμμετείχαν 3.518 Αυστραλοί, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας φρούτων συνδέεται με 36% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Οι ειδικοί του Harvard T.H. Chan School of Public Health υποστηρίζουν ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα σακχαρούχα τρόφιμα ενεργοποιούν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, προκαλώντας λιγούρα, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει τόσο έντονα με τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων.

Τσίχλες

Το μάσημα τσίχλας συνδέεται με τη μείωση της λιγούρας για γλυκά και αλμυρά σνακ, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Για το λόγο αυτό, οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη προτείνονται ως ένας γρήγορος τρόπος για να περιορίσετε τη λαχτάρα για κάτι ανθυγιεινό. Ειδικότερα, το μάσημα τσίχλας φαίνεται να καταστέλλει την όρεξη και συγκεκριμένα την επιθυμία για γλυκά, ενώ βοηθά τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερα σνακ, υποστήριξε σχετικά μελέτη του Μαΐου 2021 στο ‎Appetite‎.

Λαχανικά

«Συχνά, αναζητάμε κάτι τραγανό όταν έχουμε λιγούρα», υποστηρίζει η δρ. Sheth, η οποία συνιστά να στραφούμε στα μπαστουνάκια σέλινου και τα πολύ ενυδατικά αγγούρια. Επιπλέον, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το λάχανο περιέχουν θυλακοειδή, τα οποία φαίνεται να μειώνουν την επιθυμία για γλυκό. Σε μελέτη του Αυγούστου 2023 στο ‌Appetite, η κατανάλωση περισσότερων θυλακοειδών μείωσε την κατανάλωση σνακ και την επιθυμία για γλυκό.

Κανέλα

Η κανέλα αποδεικνύεται αποτελεσματική για την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με έρευνα του Φεβρουαρίου 2008 στο Proceedings of the Nutrition Society. Απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, αλλά η δρ. Sheth υποστηρίζει ότι η φυσική γλυκύτητα της κανέλας μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε μακριά από ανθυγιεινές λιχουδιές.

Η δρ. Smith συνιστά επιπλέον να καταναλώνετε γεύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου κάθε 3 έως 4 ώρες και να διασφαλίζετε ότι έχετε κοιμηθεί αρκετά. Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται έχουν αυξημένη όρεξη για σακχαρούχα τρόφιμα, όπως υποστηρίζει έρευνα του Φεβρουαρίου 2022 στο Nature Communications.

Διαβάστε επίσης

Μπορεί κάτι γλυκό και νόστιμο να είναι και θρεπτικό;

Δεν μπορείς χωρίς γλυκό; Ιδού πρακτικά tips για να έχει θέση στη διατροφή σου χωρίς ενοχές

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.