Άγχος: Ποιες οι επιπτώσεις στο σώμα και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε

Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα στη ζωή του ανθρώπου, ωστόσο κάποιες φορές έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στη σωματική υγεία και πρέπει να βρίσκουμε μηχανισμούς προκειμένου να το μειώνουμε έτσι ώστε να είμαστε ευτυχείς και κατά το δυνατό υγιείς.

Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχουν οι άνθρωποι; Ποιες είναι οι επιπτώσεις του μακροχρόνιου άγχους στην υγεία; Ποιοι είναι οι υγιείς και οι ανθυγιεινοί μηχανισμοί αντιμετώπισης; Και ποιες τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή του, επιχειρεί να απαντήσει στο CNN, η Leana Wen, γιατρός επειγόντων περιστατικών και καθηγήτρια πολιτικής και διαχείρισης της υγείας, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Milken Institute του Πανεπιστημίου George Washington.

Πότε το άγχος είναι πρόβλημα;

Η ίδια ανθρώπινη αντίδραση που μας παρακινεί να εργαστούμε σκληρά και να ολοκληρώσουμε ένα έργο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλα συναισθήματα, όπως το να μην μπορούμε να χαλαρώσουμε και να γίνουμε ευερέθιστοι και ανήσυχοι. Ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν σωματικές αντιδράσεις, όπως πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές και προβλήματα ύπνου. Το μακροχρόνιο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε  κατάθλιψη και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα για άτομα με προϋπάρχουσες καταστάσεις συμπεριφορικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ουσιών.

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε

Οι άνθρωποι που βιώνουν άγχος μπορεί επίσης να αισθάνονται νευρικοί, αβέβαιοι και θυμωμένοι. Συχνά εκφράζουν και άλλα συμπτώματα, όπως το αίσθημα έλλειψης κινήτρων, το πρόβλημα συγκέντρωσης καθώς και κόπωση, η εξουθένωση. Πολλές φορές, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε στρεσογόνες καταστάσεις αναφέρουν ότι είναι λυπημένοι ή καταθλιπτικοί.

Οι επιπτώσεις του χρόνιου άγχους στην υγεία

Το χρόνιο άγχος μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Συνδέεται με χειρότερη ανοσολογική απόκριση και μειωμένη γνωστική λειτουργία.

Τα άτομα που βιώνουν άγχος, είναι επίσης πιο πιθανό να υιοθετήσουν ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ουσιών, η έλλειψη ύπνου και η σωματική αδράνεια. Αυτοί οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία.

Τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή του 

Πρώτον, η ευαισθητοποίηση είναι σημαντική. Γνωρίστε το σώμα σας και την αντίδρασή σας στο άγχος.Μερικές φορές, η πρόβλεψη ότι μια κατάσταση μπορεί να είναι στρεσογόνα και η προετοιμασία για την αντιμετώπισή της μπορεί να μειώσει το στρες και το άγχος.

Δεύτερον, ο εντοπισμός των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει. Για παράδειγμα, αν γνωρίζετε ότι η αντίδρασή σας περιλαμβάνει την αίσθηση ότι αυξάνεται ο καρδιακός σας ρυθμός και ότι ταράζεστε, τότε μπορείτε να εντοπίσετε τα συμπτώματα καθώς συμβαίνουν και να αποκτήσετε επίγνωση της αγχωτικής κατάστασης καθώς συμβαίνει.

Τρίτον, να γνωρίζετε ποιες τεχνικές ανακούφισης λειτουργούν για εσάς. Μερικοί άνθρωποι είναι μεγάλοι οπαδοί του διαλογισμού της ενσυνειδητότητας. Αυτές, καθώς και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, είναι καλό να τις δοκιμάσουν όλοι.

Πολλοί άνθρωποι έχουν άλλες συγκεκριμένες τεχνικές που τους βοηθούν. Κάποιοι καθαρίζουν το σπίτι τους, οργανώνουν τις ντουλάπες τους ή εργάζονται στον κήπο τους. Άλλοι περνούν χρόνο περπατώντας στη φύση, γράφοντας σε ένα ημερολόγιο, πλέκοντας, παίζοντας με τα κατοικίδιά τους ή κάνοντας ποδήλατο.

Θα σας συμβούλευα, αναφέρει η Δρ. Wen, να πειραματιστείτε με ό,τι λειτουργεί, να κάνετε έναν απολογισμό των υφιστάμενων τεχνικών που σας βοηθούν και να ενσωματώσετε κάποιες από αυτές τις πρακτικές στην τακτική σας ρουτίνα. Στη συνέχεια, σε περιόδους άγχους είναι καλά εργαλεία για να στραφείτε σε αυτά που ξέρετε ότι θα σας βοηθήσουν.

Τι πρέπει να αποφεύγουν οι άνθρωποι

Υπάρχουν πράγματα στα οποία στρέφονται οι άνθρωποι σε μια προσπάθεια να νιώσουν καλύτερα βραχυπρόθεσμα, τα οποία όμως στην πραγματικότητα μπορούν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών και το κάπνισμα δεν αποτελούν υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης. Το ίδιο συμβαίνει και με το να ξενυχτάτε, να τρώτε ακατάπαυστα και να ξεσπάτε την απογοήτευσή σας σε αγαπημένα σας πρόσωπα. Αυτά έχουν εκτεταμένες συνέπειες και θα πρέπει να τα επανεξετάσετε, αν στο παρελθόν αποτελούσαν τους καλύτερους μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Πότε πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια

Εάν το άγχος  που αισθάνεστε παρεμβαίνει σταθερά στην επαγγελματική, κοινωνική ή προσωπική σας ζωή ή εάν εμφανίζετε σημάδια και συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας, είναι καιρός να αναζητήσετε βοήθεια.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με τον γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας για να σας παραπέμψει σε ψυχολόγο.

Όλοι μας μπορούμε να αξιολογήσουμε τα δικά μας επίπεδα άγχους καθώς και την αντίδρασή μας στο άγχος. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τι μας βοηθά να μειώσουμε και να ανακουφίστουμε από το στρες, καθώς στοχεύουμε στη βελτίωση της σωματικής και συναισθηματικής μας ευεξίας, καταλήγει η Δρ. Wen.

Διαβάστε επίσης 

Οι σχέσεις χωρίς σεξ είναι πιο συχνές από όσο νομίζετε

Ποια είναι η ελάχιστη άσκηση που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.