Ποια είναι η ελάχιστη άσκηση, που μπορούμε να κάνουμε, για να βελτιώσουμε την υγεία μας;

Ποια είναι η ελάχιστη άσκηση που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας; Αν θέλετε να αφιερώσετε τον λιγότερο δυνατό χρόνο στην άσκηση και να δείτε αποτελέσματα, τότε η μόνη επιλογή είναι να δουλέψετε το σώμα σας περισσότερο.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι αν θέλετε να κάνετε πιο σύντομες προπονήσεις, πρέπει να είναι πιο έντονες» λέει στο 247newsagency.com η Dr Zoe Saynor, επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Φυσιολογίας Άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.

Η εναλλακτική λύση στα 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας είναι τα 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας, ως ελάχιστη άσκηση.

Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT), η οποία περιλαμβάνει σύντομες, αλλά υψηλής έντασης περιόδους δραστηριότητας, έχει τραβήξει το ενδιαφέρον, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να την ακολουθήσουν, επειδή το HIIT απαιτεί άσκηση σε πολύ έντονο επίπεδο.

Ποια είναι η ελάχιστη άσκηση, που μπορούμε να κάνουμε, για να βελτιώσουμε την υγεία μας;

Η ελάχιστη άσκηση, που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι, και στην οποία πιστεύει ακράδαντα η καθηγήτρια, είναι τα 5.000 έως 6.000 βήματα την ημέρα.

Και ενώ είναι εύκολο να αγνοείτε συμβουλές, όπως να κατεβείτε από το λεωφορείο μια στάση πριν ή να περπατήσετε το μεσημέρι, φαίνεται ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Έρευνα σε σχεδόν 80.000 ανθρώπους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine (JAMA Internal Medicine), έδειξε ότι το περπάτημα λίγο περισσότερο κάθε μέρα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων ή πρόωρου θανάτου.

Αυτό το μοτίβο συνεχίζεται μέχρι να κάνετε περίπου 10.000 βήματα την ημέρα, αλλά και πάλι, τα πιο γρήγορα βήματα αξίζουν περισσότερο από το αργό περπάτημα.

«Αν δεν έχεις χρόνο να κάνεις 10.000 βήματα την ημέρα ταυτόχρονα, μπορείς να κάνεις 5.000 πιο γρήγορα; Αυτό θα είχε μια σαφή βελτίωση στην υγεία», λέει.

Δεν χρειάζεται καν να τρέξετε, να πάτε στο γυμναστήριο ή για κολύμπι για να έχετε αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία.

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό φυσικής ιατρικής (Natural Medicine), ανέλυσε 25.000 άτομα που επίσημα δεν ασκούνταν, αλλά είχαν μικρές έντονες περιόδους δραστηριότητας στην καθημερινή τους ζωή, όπως τρέξιμο για να προλάβετε το τρένο, το καθάρισμα του σπιτιού με ηλεκτρική σκούπα, παιχνίδι με τα παιδιά ή τον σκύλο, μεταφορά των αγορών από το σούπερ μάρκετ ή ανέβασμα σκαλοπατιών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τρία έως τέσσερα λεπτά σύντομων εκρήξεων έντονης δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν βαθιά οφέλη για την υγεία.

«Οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτή την περιστασιακή δραστηριότητα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και ο καρκίνος έως και 50%,» μου λέει ο Mark Hamer, καθηγητής αθλητισμού και ιατρικής άσκησης στο University College του Λονδίνου.

«Την τελευταία δεκαετία, οι κατευθυντήριες γραμμές απομακρύνθηκαν σιγά σιγά από το μήνυμα των 30 και πλέον λεπτών την ημέρα στο μήνυμα «όλα μετράνε» και νομίζω ότι αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν αυτό το μήνυμα», προσθέτει.

Διαβάστε επίσης

Τι είναι οι θερμίδες και πόσες πρέπει να καταναλώνουμε;

Πνευμονία: Χρηματοδότηση για ελληνικό πρόγραμμα καινοτόμων μοντέλων πρόγνωσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.