Οι σχέσεις χωρίς σεξ είναι πιο συχνές από όσο νομίζετε

Οι σχέσεις χωρίς σεξ είναι πιο συχνές από όσο νομίζετε, όπως προκύπτει από πρόσφατες επιστημονικές μελέτες στις ΗΠΑ.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Archives of Sexual Behavior, οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 18.000 ενήλικες στις ΗΠΑ και διαπίστωσαν ότι λίγο περισσότερο από το 15% των παντρεμένων ζευγαριών δεν είχαν κάνει σεξ τον προηγούμενο χρόνο. Επιπλέον, το 13,5% δεν είχε σεξουαλικές επαφές για πέντε χρόνια.

Αυτοί οι αριθμοί τείνουν να αυξάνονται καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journals of Gerontology ερεύνησε 1.900 παντρεμένους ενήλικες ηλικίας 57 έως 85 ετών και διαπίστωσε ότι το 40% δεν είχε κάνει σεξ τον προηγούμενο χρόνο.

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι συχνά διστάζουν να συζητήσουν τη συχνότητα —ή την έλλειψη— της σεξουαλικής τους ζωής, αυτοί οι αριθμοί μπορεί στην πραγματικότητα να είναι χαμηλότεροι, λέει στο everydayhealth.com η Katie Gilly, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας.

«Συχνά είναι ταμπού να μιλάς για σεξ ή ντροπή να παραδέχεσαι στους άλλους ότι είσαι σε μία σχέση «χωρίς σεξ», επομένως δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τη συχνότητα των γάμων χωρίς ερωτικές επαφές», λέει.

Τι σημαίνει πραγματικά «σχέση χωρίς σεξ»

Αν και δεν υπάρχει επιστημονικός ορισμός για τις σχέσεις χωρίς σεξ, είναι γενικά όταν ένα ζευγάρι δεν έχει σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον ένα μήνα, με αυτή τη συχνότητα να είναι ο κανόνας τους τελευταίους έξι μήνες.

Τι σημαίνει αυτό για τη σχέση σας;

Ένα πράγμα είναι σίγουρο – δεν σημαίνει ότι οι σχέσεις χωρίς σεξ,  στερούνται αγάπης, λέει. «Όσο το ζευγάρι βρίσκεται στην ίδια πορεία όσον αφορά τη σεξουαλική του ζωή, το σεξ δεν χρειάζεται να υπάρχει για μια ευτυχισμένη, ικανοποιητική σχέση».

Εάν είστε σε μια σχέση χωρίς σεξ, το κύριο πράγμα που πρέπει να αναρωτηθείτε είναι: Είστε ικανοποιημένοι εσείς και ο σύντροφός σας που δεν κάνετε σεξ;

Δεν είναι μυστικό ότι οι σχέσεις τείνουν να χάνουν την ορμή και το πάθος με τον καιρό. Και οι δύο σύντροφοι μπορεί να έχουν χαμηλή σεξουαλική ορμή και να επιλέξουν να μην κάνουν σεξ πολύ συχνά. Επίσης, μερικές φορές, η ζωή παρεμποδίζει τις ερωτικές επαφές: Η σεξουαλική ικανοποίηση ενός ζευγαριού μπορεί να διαταραχθεί από την εγκυμοσύνη ή ένα νέο μωρό, προβλήματα υγείας ή γενικά τη γήρανση.

Τα αυξημένα επίπεδα στρες, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το σεξουαλικό τραύμα και η έλλειψη ποικιλίας μπορεί να οδηγήσουν σε πλήξη ανάμεσα στα σεντόνια και η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να παίξει ρόλο στη μείωση της επιθυμίας για έναν ή και τους δύο συντρόφους.

Όταν υπάρχει ένας σωματικός λόγος πίσω από την έλλειψη σεξ, όπως ένα πρόβλημα υγείας, και οι δύο σύντροφοι έχουν συμφωνήσει ότι είναι ικανοποιημένοι με τον ρυθμό σεξουαλικής τους δραστηριότητας, μπορούν επίσης να είναι ευτυχισμένοι. Άλλωστε, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους τα ζευγάρια μπορούν να είναι σωματικά σε επαφή, όπως αγκαλιά ή πιάσιμο των χεριών.

Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν προβλήματα όταν υπάρχει ανισορροπία. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν ο ένας σύντροφος έχει χαμηλή λίμπιντο, ενώ ο άλλος όχι — ακόμα κι αν και οι δύο ξεκίνησαν με παρόμοιες σεξουαλικές ορμές. Αλλά τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, αν ο ένας σύντροφος μπορεί να αναπτύξει ένα πρόβλημα υγείας, όπως η ακράτεια , που τον οδηγεί να αποφεύγει το σεξ και ο άλλος σύντροφος δεν είναι ευχαριστημένος με την αλλαγή.

Οι ανομοιόμορφες σεξουαλικές ορμές μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα άλλων δυσκολιών στη σχέση, όπως η έλλειψη συναισθηματικής οικειότητας και σύνδεσης, η αγανάκτηση, η συχνή χρήση πορνογραφίας και η απιστία.

Διαβάστε επίσης

Παγώνουν οι προσλήψεις στο ΕΣΥ λόγω εκλογών

Αντιβακτηριακά μαντηλάκια: Πού δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.