Ο βασικός κανόνας για την προπόνηση, αν έχετε κρυολόγημα

Είναι απογοητευτικό όταν ένα κρυολόγημα διακόπτει την προπόνηση και αλλάζει το πρόγραμμα, που έχετε βάλει στην καθημερινότητά σας.

Μπορεί να θέλετε να διατηρήσετε το πρόγραμμα της προπόνησής σας, αλλά αν έχετε ένα ήπιο κρυολόγημα, ίσως πρέπει να μάθετε αν το τρέξιμο θα επηρεάσει την υγεία σας.

Επιστημονικές μελέτες έχουν διερευνήσει τον ρόλο της άσκησης σε ασθένειες και συγκεκριμένα για τα κρυολογήματα και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Με βάση τα στοιχεία, υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε αν θα τρέξετε ή θα μείνετε σπίτι.

Προπόνηση με κρυολόγημα

Οι γιατροί συμβουλεύουν να ξέρετε έναν βασικό κανόνα, για να καθορίσετε εάν πρέπει ή όχι να τρέξετε ή να κάνετε προπόνηση, αν έχετε κρυολόγημα. Ο κανόνας βασίζεται στη θέση των συμπτωμάτων σας. Με λίγα λόγια, αξιολογήστε πώς αισθάνεστε και προσδιορίστε εάν τα συμπτώματά σας είναι πάνω ή κάτω από τον λαιμό. Τα συμπτώματα πάνω από τον λαιμό σημαίνει ότι συνήθως μπορείτε να τρέξετε στο κρύο με ασφάλεια. Εάν τα συμπτώματά σας είναι κάτω από το λαιμό, όπως η συμφόρηση στο στήθος, παραλείψτε το τρέξιμο μέχρι να νιώσετε καλύτερα.

Τα συμπτώματα πάνω από τον λαιμό

  • Πονοκέφαλος
  • Καταρροή ή βουλωμένη μύτη
  • Πονόλαιμος
  • Φτάρνισμα
  • Υγρά μάτια

Τα συμπτώματα κάτω από τον λαιμό

  • Συμφόρηση στο στήθος και βήχας
  • Πόνοι σώματος
  • Πυρετός
  • Κούραση
  • Έμετος/διάρροια

Σύμφωνα με το verywellfit.com, μπορείτε να συνεχίσετε να τρέχετε εάν τα συμπτώματά σας είναι διαχειρίσιμα και «πάνω από το λαιμό».

Οποιοδήποτε σύμπτωμα “κάτω από το λαιμό”, ωστόσο, είναι σημάδι πιο σοβαρής ασθένειας που πιθανότατα απαιτεί λίγη ξεκούραση. Η προπόνηση μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Συμβουλές για την προπόνηση στο κρύο

Ντυθείτε καλά

Μην σκέφτεστε ότι θα ιδρώσετε. Φορέστε μία βαμβακερή μπλούζα και ανάλογα με τον καιρό ένα ελαφρύ φλις ή ένα αδιάβροχο μπουφάν.

Ένα κολάν για τρέξιμο κάτω από ένα σορτς ή μια φόρμα θα σας διατηρήσει τα πόδια σας ζεστά.

Αν το κρύο είναι βαρύ, έχετε γάντια και καπέλο για να μην χάνετε θερμότητα από το κεφάλι και τα χέρια σας.

Μην ξεχνάτε την προθέρμανση

Η προθέρμανση είναι απαραίτητη για την αποφυγή τραυματισμών, και είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν έχει κρύο, γιατί μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ζεσταθεί το σώμα σας.

Ξεκινήστε αργά με πολύ απαλό τρέξιμο ή ακόμα και περπάτημα και αυξήστε σταδιακά τον ρυθμό σας.

Διαβάστε επίσης

Εννέα τροφές για να καταπολεμήσετε το κρυολόγημα και τη γρίπη

Νέα προγράμματα μαζικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.