Το μπάνιο, αν και είναι ένας προσωπικός χώρος ηρεμίας και αυτοσυγκέντρωσης, μπορεί να έχει μετατραπεί σε αποθήκη πραγμάτων που ίσως κάποτε να χρειαστείτε!
Γίνεται ένα μέρος όπου αποθηκεύετε και τοποθετείτε τα προσωπικά σας είδη περιποίησης σε οποιονδήποτε διαθέσιμο χώρο. Ωστόσο, αυτή δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση, καθώς η ακαταστασία εκεί – όπως σε κάθε χώρο – μπορεί να μειώσει τη συνολική αίσθηση ευεξίας σας και να προκαλέσει περιττό άγχος.
Οι πιθανότητες είναι ότι αποθηκεύετε αντικείμενα που πραγματικά θα μπορούσαν (και θα έπρεπε) να μετακινηθούν αλλού.
“Πρέπει να αποθηκεύετε αντικείμενα με βάση αυτό που χρησιμοποιείτε περισσότερο και αυτά που θέλετε για τη ρουτίνα σας”, λέει στο realsimple.com η Monica Friel, διευθύνουσα σύμβουλος της Chaos to Order στο Σικάγο. “Η αξιολόγηση του τι έχετε να χρησιμοποιήσετε καιρό είναι ο καλύτερος τρόπος για να λειτουργεί το μπάνιο σας για τις ιδιαίτερες ανάγκες σας”.
Τα 14 πράγματα στο μπάνιο σας που πρέπει να ξεκαθαρίσετε
1. Προϊόντα από ξενοδοχεία
Γιατί τα παίρνουμε από τα δωμάτια του ξενοδοχείου μας; Ίσως πιστεύουμε ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε στο σπίτι, θα τα πακετάρουμε για άλλο ταξίδι ή απλά επειδή μας άρεσαν και θέλουμε να θυμόμαστε τη μάρκα για να αγοράσουμε μεγαλύτερο μέγεθος. Αλλά για πολλούς λόγους, κανένα από αυτά τα σενάρια δεν συμβαίνει συνήθως. Εξοικονομήστε χρόνο και χώρο και μην τα φέρνετε εξαρχής στο σπίτι ή χρησιμοποιήστε τα.
2. Ρούχα
Μην αφήνετε βρώμικα ρούχα στο πάτωμα ή σε γάντζους στο μπάνιο. Είναι βασική πηγή ακαταστασίας. Συνηθίστε να μαζεύετε τα πράγματα αμέσως ή απλώς ορίστε έναν χώρο έξω από το μπάνιο για βρώμικα ρούχα.
3. Παλιές οδοντόβουρτσες
Οι οδοντόβουρτσες πρέπει να αλλάζονται κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες ή νωρίτερα εάν οι τρίχες είναι ξεφτισμένες. Εάν έχετε αρρωστήσει με γρίπη ή άλλη ασθένεια, είναι επίσης μια καλή στιγμή να πετάξετε την οδοντόβουρτσά σας.
4. Πάρα πολλές πετσέτες
Κρατήστε μόνο τις πετσέτες που χρησιμοποιείτε στο μπάνιο στο μπάνιο – δεν χρειάζεται να αποθηκεύετε τόνους πετσετών. Πέρα από αυτές που χρησιμοποιείτε αυτή τη στιγμή, αποθηκεύστε τις υπόλοιπες σε μια ντουλάπα από λινά. Στη συνέχεια, αξιολογήστε πόσες πραγματικά χρειάζεστε με βάση τις συνήθειες της οικογένειάς σας. Επαγγελματική συμβουλή: Μετατρέψτε μερικές καλά χρησιμοποιημένες πετσέτες σε ξεσκονόπανα και δωρίστε τις υπόλοιπες.
5. Παιδικά παιχνίδια μπάνιου
Εάν τα παιδιά σας έχουν ξεπεράσει τα παιχνίδια του μπάνιου τους, είναι καιρός να τα ανακυκλώσουν ή να τα δωρίσουν. Δωρίστε τα μόνο εάν είναι σε κατάσταση λειτουργίας και έχουν όλα τα κομμάτια. Φροντίστε να τα πλύνετε με ζεστό σαπουνόνερο και να τα στεγνώσετε καλά πρώτα!
6. Κοσμήματα
Είναι απολύτως κατανοητό ότι οι άνθρωποι διατηρούν κοσμήματα στο μπάνιο τους, καθώς συνηθίζουμε να βγάζουμε ή να τα φοράμε πριν και μετά το ντους, αλλά η συνεχής έκθεση στην υγρασία βλάπτει τα κοσμήματα. Είναι καλύτερα να κρατάτε τα δαχτυλίδια, τα κολιέ, τα σκουλαρίκια και άλλα κοσμήματα κάπου στεγνά—και μακριά από τις αποχετεύσεις του μπάνιου.
7. Μακιγιάζ και Λοσιόν
Τεχνικά, προϊόντα όπως το μακιγιάζ και οι λοσιόν δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο μπάνιο λόγω της υψηλής υγρασίας – αλλά σχεδόν όλοι τα αποθηκεύουν εκεί ούτως ή άλλως. Εάν πρέπει να τα κρατήσετε εκεί, φροντίστε να ελέγχετε τακτικά για διαχωρισμό των συστατικών και αλλαγή χρώματος, μυρωδιάς ή συνοχής. Εάν δεν φαίνονται ή δεν μυρίζουν όπως όταν τα αγοράσατε, πετάξτε τα. Θα πρέπει επίσης να πετάτε προϊόντα ηλικίας άνω του ενός έτους.
8. Ληγμένα φάρμακα
Ξεκαθαρίστε τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο τα φάρμακα που έχετε ελέγχοντας τις ημερομηνίες λήξης. Και αν διαπιστώσετε ότι το ντουλάπι φαρμάκων σας είναι πολύ γεμάτο με μικροσκοπικά μπουκάλια και προμήθειες πρώτων βοηθειών, ελαφρύνετε το φορτίο αποθηκεύοντας πράγματα όπως Band-Aids και αντηλιακά αλλού.
9. Βιβλία, περιοδικά και σταυρόλεξα
Σε πολλούς αρέσει να διαβάζουν στο μπάνιο, αλλά τα υλικά ανάγνωσης δεν χρειάζεται να αποθηκεύονται εκεί. «Αν υπάρχει ένα περιοδικό που θα θέλατε να διαβάσετε στο μπάνιο, οπωσδήποτε, μετακινήστε το όταν τελειώσετε. Εκτός από τη διατήρηση της ακαταστασίας στο ελάχιστο, αυτό θα διασφαλίσει ότι τα έντυπα δεν θα καταστραφούν από το νερό.
10. Παλιές συσκευές για τα Μαλλιά
Το πιστολάκι μαλλιών και άλλες συσκευές μαλλιών είναι καλό να αποθηκεύονται στο μπάνιο. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι ότι αγοράζεις ένα καινούργιο και διατηρείς το παλιό. Αντίθετα, πετάξτε το παλιό ή αν είναι σε κατάσταση λειτουργίας, δωρίστε το. Επίσης, εάν αποθηκεύετε συσκευές μαλλιών που δεν σας αρέσουν, απαλλαγείτε από αυτές.
11. Διακοσμητικά
Όσο λιγότερα περιττά πράγματα έχετε στο μπάνιο σας, τόσο λιγότερο καθάρισμα πρέπει να κάνετε. Με άλλα λόγια: Ο κενός χώρος σε ένα νεσεσέρ δεν χρειάζεται να γεμίσει. Ναι, είναι ωραίο να ανάβεις ένα κερί κατά τη διάρκεια του μπάνιου ή να καλύπτεις τις μυρωδιές, αλλά αυτό είναι πραγματικά το μόνο που χρειάζεσαι. Παραλείψτε να έχετε ένα σωρό καλάθια, κάδους ή φυτά που μαζεύουν σκόνη.
12. Σκληρά καθαριστικά
Τα σκληρά χημικά καθαρισμού δεν έχουν θέση στα μπάνια. Οι περισσότερες επιφάνειες του μπάνιου μπορούν να καθαριστούν με συνδυασμό μαγειρικής σόδας, νερού, λευκού ξιδιού, υγρού σαπουνιού και αιθέριων ελαίων. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικές φόρμουλες καθαρισμού που παρασκευάζονται με καθημερινά συστατικά.
13. Νεσεσέρ
Μερικοί άνθρωποι διαθέτουν τσάντες περιποίησης ή μακιγιάζ, που μπορεί να είναι χρήσιμες για ταξίδια. Αλλά αν έχετε πολλά από αυτά, μην τα βάζετε κάτω από το νεροχύτη. Κρατήστε ένα ή δύο σε ένα συρτάρι ή σε ένα ντουλάπι μπάνιου και αποθηκεύστε τα υπόλοιπα με τις αποσκευές ή τα πορτοφόλια σας.
14. Οτιδήποτε επιπλέον
Αποφύγετε να αποθηκεύετε επιπλέον μπουκάλια σαμπουάν, οδοντόκρεμες, καλλυντικά κ.λπ. στο μπάνιο σας. Δεν χρειάζεται να κρατάτε πέντε σωλήνες οδοντόκρεμας στο συρτάρι. Κρατήστε ένα, χρησιμοποιήστε το πλήρως και μετά αντικαταστήστε το. Αυτό θα εξοικονομήσει πολύ χώρο σε προνομιακές τοποθεσίες και θα κάνει το μπάνιο σας να φαίνεται λιγότερο ακατάστατο.
Διαβάστε επίσης
Μεταστατικός Καρκίνος Μαστού: Εξατομικευμένη θεραπεία με καινοτόμα φάρμακα