Εμφανίστηκε μούχλα στο σπίτι σας; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Η μούχλα είναι ένα είδος μύκητα, που επιβιώνει και αναπαράγεται σε περιβάλλον που υπάρχει υγρασία και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία. Έχει ενοχοποιηθεί για την παρουσία άσθματος, βήχα, μπούκωμα ρινικής κοινότητας, φτέρνισμα, ενώ υπάρχουν πολλοί που ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα γρίπης σε χώρο που υπήρχε μούχλα.

«Η ανάπτυξη μούχλας εμφανίζεται συνήθως σε κοιλότητες τοίχων που δεν είναι ορατές ως αποτέλεσμα ζημιάς από το νερό από πλημμύρες ή διαρροές», εξηγεί στο realsimple.com, ο Darren Hudema, διευθυντής εκπαίδευσης και τεχνικών υπηρεσιών στην PuroClean, η οποία παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης ζημιών από μούχλα και υγρασία. «Πριν το καταλάβετε, η μούχλα δημιουργεί ένα τοξικό περιβάλλον στο σπίτι σας, θέτοντας σε κίνδυνο την ποιότητα του αέρα που αναπνέετε καθημερινά».

Τι προκαλεί όμως τη μούχλα;

Παρόλο που τα μπάνια  και τα υπόγεια είναι τυπικές υγρές περιοχές που προσφέρονται για να αναπτυχθεί η μούχλα, οποιαδήποτε υγρή περιοχή μέσα στο σπίτι ή το γραφείο ή άλλος εσωτερικός χώρος, μπορεί να είναι μουχλιασμένη. Γυψοσανίδες, πλακάκια οροφής, χαλιά, έπιπλα, αγωγούς, στέγες, επενδύσεις, ταπετσαρίες, νεροχύτες και οι περιοχές γύρω από τις σωληνώσεις υδραυλικών είναι παραδείγματα περιοχών στο σπίτι που μπορούν να φιλοξενήσουν μούχλα, αν  υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, λέει ο Mike Powell, επαγγελματίας μηχανικός και ιδιοκτήτης της Red Flag Home Inspection.

Μούχλα μπορεί ακόμα να μπει από το εξωτερικό περιβάλλον μέσα από παράθυρα ή πόρτες που είναι ανοιχτά ή/και αεραγωγούς.  Ακόμα, μπορεί να μπει στο σπίτι και από τα ρούχα, παπούτσια ή ακόμα και από τα κατοικίδια.

Δυστυχώς, ο Πάουελ λέει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθούν όλοι αυτοί οι παράγοντες ταυτόχρονα. Άλλωστε, σπόρια μούχλας υπάρχουν παντού γύρω μας. Όπως εξηγεί ο Πάουελ, αν μπορείτε να περιορίσετε την υγρασία, μπορείτε να περιορίσετε τη μούχλα.

Τί συστήνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση της;

Η λύση βρίσκεται σε 3 απλά βήματα: εντοπισμός, απομάκρυνση και πρόληψη!

Αναγνωρίζουμε την πηγή της

Μερικά συνηθισμένα σημεία, από τα οποία η μούχλα ξεκινάει να αναπαράγεται είναι :

Χαλασμένοι σωλήνες που στάζουν

Κακή μόνωση σε πόρτες και παράθυρα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη υγρασίας

Κατασκευαστικά προβλήματα

Καταστροφή της οροφής

Ανεπαρκής εξαερισμός

Την μεγαλύτερη προσοχή δηλώνουν ο ειδικοί, πρέπει να δίνουμε σε συγκεκριμένους χώρους, όπως το μπάνιο, η κουζίνα ή αν υπάρχει, η αποθήκη, καθώς αυτά είναι τα σημεία του σπιτιού, που συγκεντρώνουν περισσότερη υγρασία. Επίσης, πρέπει να εξασφαλίζεται, πως οι τοίχοι, τα πατώματα, τα χαλιά και τα έπιπλα είναι εντελώς στεγνά, ώστε να μην υπάρχει οργανική ύλη για να τραφεί η μούχλα.

Παρατηρούμε αλλαγές στην υγεία μας

Η παρουσία της μούχλας, ειδικά εφόσον είναι παρατεταμένη, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας. Τα κύρια συμπτώματα που συνδέονται με την μούχλα και πρέπει να μας θορυβήσουν είναι:

Βήχας

Φτέρνισμα

Ενόχληση στα μάτια

Ρινική καταρροή

Αλλεργικές αντιδράσεις (π.χ. συμπτώματα άσθματος, έκζεμα και ρινίτιδα)

Επιδείνωση άσθματος, ΧΑΠ ή ήδη υπάρχουσας αλλεργίας

Λαχάνιασμα

Δυσκολία στην αναπνοή

Λοιμώξεις του θώρακα που προκαλούνται από την εισπνοή μικροσκοπικών σωματιδίων μούχλας

Δεν επηρεάζονται βέβαια όλοι το ίδιο. Άτομα με παθήσεις των πνευμόνων, βρέφη και παιδιά, ηλικιωμένα άτομα και άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο και ενδεχομένως να παρουσιάσουν πιο έντονα συμπτώματα.

Αναζητούμε τα σημεία, στα οποία η μούχλα είναι εμφανής

Τα πιο κοινά σημάδια για ύπαρξη μούχλας, αποτελούν:

Οσμές που παραπέμπουν σε υγρασία

«Φούσκωμα» στα χρώματα των τοίχων

Καταστροφή στα πατώματα

Υγροί λεκέδες και αποχρωματισμοί στους τοίχους

Μαύρα μικρά σημάδια σε τοίχους ή στους αρμούς στα πλακάκια

Ελέγχουμε την υγρασία στον χώρο μας

Αν φροντίζουμε να διατηρούμε την υγρασία του χώρου μας σε χαμηλά επίπεδα, τότε οι πιθανότητες εμφάνισης της μούχλας μειώνονται σημαντικά. Μερικοί τρόποι περιορισμού της υγρασίας είναι:

Επαρκής αερισμός του σπιτιού

Φροντίζουμε να μην υπάρχουν διαρροές στους τοίχους

Επισκευάζουμε χαλασμένους σωλήνες που στάζουν

Δεν στεγνώνουμε ποτέ ρούχα στο εσωτερικό του σπιτιού μας

Εάν έχουμε κήπο, φροντίζουμε τα νερά του ποτίσματος να μην πλησιάζουν το σπίτι

Όταν κάνουμε μπάνιο, πάντα ανοίγουμε το παράθυρο ή θέτουμε σε λειτουργία τον αφυγραντήρα ή τον εξαερισμό, ώστε να μην συγκεντρώνονται οι υδρατμοί στον χώρο

Βάζουμε στο χώρο καθαριστή αέρα για μεγαλύτερη προστασία και προφύλαξη.

Σε περίπτωση που παρατηρούμε σημάδια μούχλας, καλό είναι να ζητήσουμε τη γνώμη ενός επαγγελματία. Εκείνος, θα μπορέσει να εντοπίσει το πρόβλημα και να μας προτείνει την ιδανική λύση.

Διαβάστε επίσης

6 πράγματα, που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε στο σπίτι, πριν ξεκινήσει το γερό κρύο 

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε με τους φακούς επαφής;

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.