Υπολoγίστε την ηλικία που έχει το σώμα σας – Ποια προπόνηση θα σας κάνει νεότερους

Η ηλικία που έχει το σώμα σου δεν ταιριάζει με αυτή που αναγράφεται στην ταυτότητά σου. Μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη, δείχνει όμως πολλά για σένα. Γιατί αυτή όμως είναι τόσο σημαντική ώστε να αφιερώνουμε χρόνο και να την αναλύουμε; Διάβασε παρακάτω και θα καταλάβεις τη σπουδαιότητά της.

Όταν μιλάμε για υγεία και ευεξία, η πραγματική σου ηλικία έχει μικρότερη σημασία. Αυτό που μετράει είναι η ηλικία σου βάσει της φυσικής σου κατάστασης. Πρέπει να γνωρίζεις όμως ότι αυτή η βιολογική σου ηλικία δεν αποτελεί μία σταθερά. Αντίθετα, επηρεάζεται καθημερινά από τις επιλογές στον τρόπο ζωή σου, από την άσκηση που επιλέγεις να κάνεις ή να μην κάνεις, τη διατροφή σου, το βαθμό στρες που βιώνεις καθημερινά, την ποιότητα του ύπνου σου και πολλά άλλα.

Το πώς λειτουργεί το σώμα και το μυαλό σου στην ηλικία των 30, 40, 50, 60 ετών κ.λπ. είναι το αποτέλεσμα σε ένα μικρό βαθμό της γενετικής και σε ένα μεγαλύτερο των συνηθειών που έχεις υιοθετήσει στη ζωή σου όλα τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν αποδειχτεί ανθεκτικές στο χρόνο και κατά κάποιο τρόπο σήμερα σε χαρακτηρίζουν.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μπορεί να είσαι νεότερη ή και μεγαλύτερη από ό, τι φανερώνει η πραγματική σου ηλικία. Πώς όμως θα υπολογίσεις αυτή την άλλη, την ηλικία της φυσικής σου κατάστασης, η οποία είναι έτοιμη να αποκαλύψει πολλά μυστικά για σένα, την υγεία σου, αλλά και τη δυνατότητα μακροζωίας σου;

Τι σημαίνει ηλικία βάσει φυσικής κατάστασης;

Η ηλικία βάσει φυσικής κατάστασης (fitness age) προσδιορίζεται από τη μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που μπορείς να προσλάβεις ενώ γυμνάζεσαι και συμβολίζεται με το VO2 max. Αυτή η ηλικία, μάλιστα, αποτελεί καλύτερο δείκτη μακροβιότητας απ’ ό,τι η πραγματική σου, η χρονολογική ηλικία, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Το VO2 max μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης καρδιαγγειακής αντοχής. Εάν η ποσότητα οξυγόνου που προσλαμβάνεις κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι κάτω από το μέσο όρο σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους της ίδιας ηλικίας με σένα, αυτό δείχνει ότι η ηλικία σου είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερη από τη χρονολογική σου ηλικία.

Από την άλλη, η μεγαλύτερη του μέσου όρου πρόσληψη οξυγόνου ενώ αθλείσαι, δηλώνει ηλικία φυσικής κατάστασης μικρότερη από την πραγματική. Ακόμα καλύτερα, αυτή η «διάγνωση» σού αφήνει περιθώρια να βελτιώνεις όλο και περισσότερο το VO2 max που έχεις τη δεδομένη στιγμή και –ω του θαύματος- να γίνεσαι όλο και νεότερη καθώς γερνάς.

Μάθε πώς θα υπολογίσεις μόνη σου την fitness age

Ο δρ Βίσλοφ και οι συνεργάτες του από το νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας τοποθέτησαν όλα τα στοιχεία που συνέλεξαν σε έναν online υπολογιστή (μπορεί κάποιος να τον βρει στην ηλεκτρονική διεύθυνση http ://www.ntnu.edu/cerg/vo2max), που επιτρέπει στους ενδιαφερομένους να υπολογίσουν τη VO2 max τους δίχως να πάνε σε εργαστήριο. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι να μετρήσεις την περίμετρο της μέσης σου (στο ύψος του ομφαλού) καθώς και τον καρδιακό παλμό σου σε κατάσταση ηρεμίας (πιο απλά, μείνε ακίνητη επί 10 λεπτά και στη συνέχεια μέτρησε τους παλμούς της καρδιάς σου για ένα λεπτό). Γράψε στην ιστοσελίδα αυτούς τους δύο αριθμούς συν το φύλο, την ηλικία και το πόσο συχνά και έντονα γυμνάζεσαι και θα μάθεις την ηλικία της φυσικής σου κατάστασης.

Δείκτης μακροβιότητας η σωματική σου ηλικία

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διερεύνησαν αν το VO2 max σχετίζεται πραγματικά με τη διάρκεια ζωής. Μεγάλες μελέτες έχουν δείξει εξαιρετική συσχέτιση ανάμεσα στη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου με το προσδόκιμο επιβίωσης, ακόμα και μεταξύ των ηλικιωμένων και των υπέρβαρων ατόμων. Με άλλα λόγια, η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου μπορεί να αποτελεί άριστο δείκτη της βιολογικής ηλικίας ενός ανθρώπου με βάση τη φυσική του κατάσταση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης ότι εκείνοι με τις χειρότερες μετρήσεις VO2 max είχαν 82% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από εκείνους των οποίων η fitness age ήταν ίδια ή μικρότερη από τη χρονολογική ηλικία τους.

Οι συγγραφείς της έρευνας πιστεύουν ότι η fitness age μπορεί να προβλέψει τον πρόωρο θάνατο σε μεγαλύτερο ποσοστό από παράγοντες κινδύνου όπως το υπερβολικό βάρος, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή το κάπνισμα.

Ποια είναι η προπόνηση που θα σε κάνει νεότερη;

  • Η αερόβια και τα βάρη είναι οι λέξεις-κλειδιά. Κάνε αεροβικές ασκήσεις εναλλακτικά με ασκήσεις αντίστασης με συνολική διάρκεια 5 ωρών την εβδομάδα. Η φυσική δραστηριότητα καλό είναι να κατανεμηθεί σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
  • Διαλειμματική γυμναστική! Είναι ένα είδος άσκησης στο οποίο υπάρχουν εναλλαγές ανάμεσα σε έντονη και χαλαρή γυμναστική. Μπορείς να προσαρμόσεις το βαθμό δυσκολίας της άσκησης ανάλογα με το πόσο αντέχει το σώμα σου. Μπορείς να εναλλάσσεις την ένταση και τη διάρκεια σύμφωνα με το πόσο μπορείς να «στρεσάρεις» τον οργανισμό σου.
  • Δοκίμασε επίσης τις ασάνες της γιόγκα, που δρουν ευεργετικά στον οργανισμό σου και βελτιώνουν τη στάση του σώματος. Ταιριάζει σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου φυσικής κατάστασης.
  • Το κολύμπι αποτελεί πολύ καλή δραστηριότητα, καθώς γυμνάζει όλο το σώμα, ενώ συγκριτικά με άλλες αερόβιες ασκήσεις, όπως το ποδήλατο και το τρέξιμο, επιβαρύνει λιγότερο τις αρθρώσεις.
  • Ο χορός είναι αερόβια άσκηση που θα τονώσει τη διάθεσή σου και θα σου χαρίζει ενέργεια κάθε μέρα.

Προθέρμανση

Εδώ έχουμε ένα μεγάλο SOS. Πριν από οποιαδήποτε γυμναστική πάντα, μα πάντα, κάνε προθέρμανση! Επειδή στη διάρκεια της άσκησης υποβάλεις το σώμα σου σε απότομες εναλλαγές θα πρέπει οι μύες σου να είναι καλά ζεσταμένοι για να μην έχεις τραυματισμούς. Ξεκίνα με σκοινάκι ή χαλαρό τρέξιμο, μερικά καθίσματα, push-ups και κοιλιακούς για ένα 10λεπτο.

Διαβάστε επίσης

CDC: Έγκριση εμβολίων κατά της COVID-19 των Pfizer και Moderna για τα νήπια

Πρωταγωνιστούν στη διεθνή τουριστική σκηνή τα δύο “πράσινα” νησιά της Ελλάδας

Ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Παγκρέατος με στόχο την εξειδικευμένη αντιμετώπιση των παγκρεατικών νόσων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.