O ύπνος σε αυτή τη στάση, σας γερνάει (και δεν φταίει μόνο το μαξιλάρι)

Ο ύπνος και η στάση που σας βολεύει -μπρούμυτα, στο πλάι ή ανάσκελα – μπορεί να λειτουργεί εναντίον του δέρματός σας.

Αν είστε άνω των 50 ετών, υπάρχει μία στάση ύπνου που πρέπει να αποφεύγετε εάν θέλετε να παραμείνετε όσο το δυνατόν χωρίς ρυτίδες.

Οι ρυτίδες που έχετε όταν κοιμάστε είναι διαφορετικού τύπου.

Οι ρυτίδες προέρχονται συχνά από το γέλιο, το χαμόγελο, το πιπίλισμα ενός τσιγάρου ή άλλες σταθερές κινήσεις του προσώπου — αλλά οι ρυτίδες ύπνου είναι διαφορετικές.

«Ο πιο κοινός τύπος ρυτίδων είναι οι δυναμικές ρυτίδες από την επαναλαμβανόμενη σύσπαση των μυών, όταν το υπερκείμενο δέρμα φαίνεται σαν να έχει χαρακιά, αλλά οι ρυτίδες ύπνου προέρχονται από διαφορετικό μηχανισμό», εξηγεί η Beth Goldstein, MD, δερματολόγος στο bestlifeonline.com.

«Οι ρυτίδες ύπνου δημιουργούνται λόγω του “επαναλαμβανόμενου τεντώματος και παραμόρφωσης του δέρματος από την επαφή του προσώπου σε ένα μαξιλάρι κάθε βράδυ.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 υποστηρίζει την Goldstein, δηλώνοντας ότι οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν ρυτίδες ύπνου λόγω της παραμόρφωσης του δέρματος που προκύπτει από τη «μηχανική συμπίεση κατά τη διάρκεια του ύπνου».

Αυτές οι ρυτίδες διαφέρουν από τις γραμμές του γέλιου ή τα πόδια χήνας γύρω από τα μάτια, επειδή προκαλούνται από τη δύναμη που ασκείται στο πρόσωπο σε ορισμένες θέσεις ύπνου.

Το Ίδρυμα Ύπνου αναφέρει ότι «όταν η μία πλευρά του προσώπου σας πιέζεται στο μαξιλάρι, τεντώνεται, τραβάει και συμπιέζει το δέρμα σας όλη τη νύχτα».

Η στάση ύπνου που προκαλεί πολλές ρυτίδες

Εάν κοιμάστε με το στομάχι σας, ασκείτε ένα περιττό άγχος στο δέρμα σας – και όσο μεγαλώνετε, το δέρμα σας δεν επανέρχεται πια όπως στα νιάτα σας. «Ο ύπνος σε στάση μπρούμυτα και οι ρυτίδες που δημιουργούνται πιστεύεται ότι οφείλονται σε επαναλαμβανόμενο στρες στο δέρμα», εξηγεί η Goldstein. «Όταν είσαι νέος και έχεις εξαιρετικό κολλαγόνο και υποστηρικτικά στοιχεία δέρματος, αυτές οι ρυτιδούλες και τα σημάδια υποχωρούν λίγο μετά το ξύπνημα – αλλά με την πάροδο του χρόνου, το επίμονο τέντωμα μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε ρυτίδες ύπνου».

Ο ύπνος σε πλαινή στάση μπορεί επίσης να προκαλέσει δερματικά προβλήματα

Η Goldstein προειδοποιεί ότι «ο ύπνος στο πλάι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κάποιες ρυτίδες». Ορισμένες θέσεις ύπνου δεν θα προκαλέσουν ρυτίδες, αλλά μπορούν να τις επιδεινώσουν και μπορούν να «επιταχύνουν και να εντείνουν τις ρυτίδες στο στήθος, το λαιμό και το πρόσωπο». Γι αυτό θα δείτε χαλαρό δέρμα και ρυτίδες στο θώρακα ενός ενήλικα αλλά σπάνια στο στήθος ενός παιδιού».

Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια όγκου στο πλάι του προσώπου στο οποίο κοιμάστε. «Σε αντίθεση με τις ρυτίδες που προκαλούνται από την έκφραση του προσώπου, οι περισσότερες ρυτίδες ύπνου δεν βελτιώνονται με το Botox».

Το καλύτερο είναι να κοιμάστε ανάσκελα

Ανάσκελα είναι η καλύτερη στάση για να αποφύγετε αυτές τις ρυτίδες ύπνου, επειδή το δέρμα στο πρόσωπό σας δεν θα τρίβεται στο μαξιλάρι. Ωστόσο, εάν ο ύπνος σε αυτή τη θέση είναι άβολος για εσάς και τελικά θα οδηγήσει σε έναν κακό ύπνο, μπορεί να μην αξίζει τον κόπο. Η Goldstein λέει ότι είναι πιο σημαντικό να έχετε ποιοτικό ύπνο από το να αποφύγετε τις ρυτίδες – και αν δεν κοιμάστε καλά.

Ενώ ο ύπνος ανάσκελα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις ρυτίδες, η Goldstein προειδοποιεί ότι μπορεί να επιδεινώσει την παλινδρόμηση, την άπνοια και το ροχαλητό, γεγονός που μπορεί επίσης να δυσκολέψει τον καλό ύπνο. Στο τέλος της ημέρας, λέει ότι «όσοι κοιμούνται καλά φαίνονται νεότεροι και έχουν πιο ενυδατωμένο δέρμα».

Διαβάστε επίσης

Είναι καλό το ανθρακούχο νερό για τα παιδιά; Τα υπέρ και τα κατά

Το μυστικό για μέγιστη απορρόφηση της βιταμίνης Κ – Σε 9 τροφές θα την βρείτε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.