Τι πρέπει να αλλάξετε για να έχετε έναν ήρεμο ύπνο

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αποτελεί την αιτία για την οποία όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από διαταραχές στον ύπνο. Εξαιτίας της έλλειψης χρόνου και χαλάρωσης, οι άνθρωποι συχνά δεν απολαμβάνουν τον ύπνο που απαιτείται για την αναζωογόνησή τους.

Η έκκριση ορμονών στρες αποσυντονίζει τον φυσιολογικό ρυθμό του ύπνου, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να εμφανίζουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες δείχνουν, ότι  σχεδόν 70 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από διαταραχές ύπνου , πολλοί από τους οποίους αγωνίζονται συγκεκριμένα, με το άγχος του ύπνου.

Το άγχος ύπνουείναι ένας απλός όρος που ταιριάζει περισσότερο σε μια διάγνωση που αναφέρεται ως ψυχοφυσιολογική αϋπνία», λέει η Virginia Runko, PhD, ειδικευόμενη στην ιατρική της συμπεριφοράς ύπνου και ψυχολόγος στην Ουάσιγκτον, DC «Χαρακτηρίζεται από σωματικές και γνωστικές εκδηλώσεις άγχους που προκαλούνται και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον ύπνο».

Με άλλα λόγια, χαρακτηρίζεται από κοινά συμπτώματα άγχους που σας εμποδίζουν να κοιμηθείτε, συμπεριλαμβανομένων αγώνων σκέψεων, ανησυχίας ειδικά για τον ύπνο και φόβου να πάτε για ύπνο, φοβούμενοι ότι θα είναι μια δυσάρεστη εμπειρία.

Για να αντιμετωπίσετε αυτές τις ανησυχητικές σκέψεις και συναισθήματα που αναστέλλουν την ικανότητά σας για αναβολή, ο Dr. Doomes λέει ότι είναι χρήσιμο να κατανοήσετε την πηγή του συνεχούς ή πρόσφατου άγχους και να χρησιμοποιήσετε εργαλεία που μπορεί να μειώσουν αυτό το άγχος. «Η επεξεργασία για τις σκέψεις που σας κρατούν ξύπνιους κατά τη διάρκεια της νύχτας, ειδικά με τη βοήθεια ενός θεραπευτή ή συμβούλου, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη», λέει ο Doomes.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο ύπνος είναι μια φυσιολογική, αυτόματη λειτουργία του οργανισμού. Υιοθετούμε μια χαλαρωτική και σταθερή ρουτίνα ύπνου κάθε νύχτα ώστε να επανεκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να κοιμάται.

Αυτό σημαίνει ότι πηγαίνουμε για ύπνο πάνω κάτω την ίδια ώρα το βράδυ και ξυπνάμε την ίδια ώρα το πρωί, όσο αυτό είναι δυνατό, το ίδιο και τα σαββατοκύριακα.

Αποφεύγουμε οτιδήποτε διεγερτικό πριν τον ύπνο (πχ καφεΐνη, γυμναστική, οθόνες). Επιλέγουμε χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως το να διαβάσουμε το βιβλίο μας ή να ακούσουμε ήρεμη μουσική.

Δεν εργαζόμαστε και δεν βλέπουμε τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό μας

Αν δεν μας έχει πάρει ο ύπνος μετά από 20 λεπτά, μεταφερόμαστε σε άλλο σημείο του σπιτιού και χαλαρώνουμε. Επιστρέφουμε στο κρεβάτι αφού νιώσουμε και πάλι να νυστάζουμε.

Απομακρύνουμε το ρολόι από δίπλα μας ώστε να μην το κοιτάμε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εντοπίζουμε και διακόπτουμε τις συμπεριφορές που ανατροφοδοτούν το άγχος για τον ύπνο. Σταματάμε να αποφεύγουμε το κρεβάτι μας. Φεύγουμε από την τηλεόραση και τον καναπέ την ώρα που πρέπει. Αφήνουμε το κινητό μας μακριά. Σβήνουμε τα φώτα.

Αφήνουμε τις ανησυχίες για τη μέρα. Παρόλο που είναι αδύνατο να σταματήσουμε το μυαλό μας από το να σκέπτεται, μπορούμε να πούμε «αυτό δε με βοηθάει σε κάτι αυτή τη στιγμή, θα το σκεφτώ αύριο» και να στρέψουμε την προσοχή μας στις αισθήσεις μας, πχ το σώμα μας που βαραίνει, το ρυθμό της αναπνοής μας, την απαλότητα του παπλώματος και του μαξιλαριού.

Το να αποκτήσουμε και πάλι έναν καλό ύπνο είναι μια προσπάθεια που μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο. Έχουμε υπομονή και επιμένουμε!

Πηγή: realsimple.com

Διαβάστε επίσης 

7 πράγματα που πρέπει να προσθέσετε στη ρουτίνα για την καθαριότητα σπιτιού – Πόσο καιρό έχετε να τα καθαρίσετε;

Αυτό που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε στο κρεβάτι του ξενοδοχείου

Πέθανε ο τελευταίος άνθρωπος που γεννήθηκε τον 19ο αιώνα

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.