Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ποτέ ληγμένο σαμπουάν

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ποτέ ληγμένο σαμπουάν; Εδώ είναι η σκληρή αλήθεια: Όλα τα προϊόντα ομορφιάς λήγουν .

Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο για ανθρώπους που έχουν την τάση να συσσωρεύουν προϊόντα ομορφιάς για “αργότερα”. Αλλά δυστυχώς, όλα τα προϊόντα ομορφιάς έχουν διάρκεια ζωής και το σαμπουάν/κοντίσιονερ σας δεν έχει ανοσία.

«Τα περισσότερα σαμπουάν θα διαρκέσουν 18 μήνες μετά το άνοιγμα και έχουν την ένδειξη “περίοδος μετά το άνοιγμα” στην ετικέτα», λέει ο Vince Spinnato, καλλυντικός χημικός και ιδρυτής της TurnKey Beauty Inc. «Εάν το μπουκάλι δεν έχει ανοιχτεί ποτέ, θα λήξει τρία χρόνια από την ημερομηνία αγοράς.”

Τα περισσότερα προϊόντα έχουν έναν αριθμό PAO (περίοδος μετά το άνοιγμα), με την ένδειξη 12M, 18M ή 24M όπου το M είναι για μήνες. Αυτό υποδεικνύει πόσο καιρό είναι καλό το προϊόν μετά το άνοιγμα.

“Σε ένα αξιόπιστο προϊόν, αυτό είναι κάτι που δοκιμάζουν οι κατασκευαστές για να διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητά του μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα”, λέει ο καλλυντικός χημικός David Petrillo.

“Εάν δεν έχει PAO, επικοινωνήστε με την εταιρεία και δείτε εάν μπορείτε να αναφέρετε τον αριθμό παρτίδας στο προϊόν, τον οποίο ο κατασκευαστής θα πρέπει να μπορεί να αντιστοιχίσει με τον χρόνο παραγωγής του.”

Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς—οι περισσότεροι από εμάς πιθανότατα δεν θυμόμαστε πότε ανοίξαμε το σαμπουάν μας.

Εάν δεν είστε σίγουροι, υπάρχουν ορισμένες οπτικές ενδείξεις.

Πως φαίνεται το ληγμένο σαμπουάν

“Το ληγμένο σαμπουάν θα αρχίσει να έχει κάποιες αλλαγές. Το χρώμα, η υφή και η μυρωδιά θα αλλάξουν σε σημείο που να μην φαίνεται ή να μυρίζει σωστά”, λέει ο Spinnato.

Κατά γενικό κανόνα, υποθέστε ότι το σαμπουάν σας είναι πολύ παλιό εάν:

  • Έχει μια περίεργη οσμή
  • Φαίνεται σβολιασμένο
  • Άλλαξε χρώμα
  • Δεν φαίνεται να αφρίζει όπως παλιά.

Τι μπορώ να πάθω από ένα σαμπουάν που έχει λήξει

Μη νομίζετε ότι οι ημερομηνίες λήξης του σαμπουάν είναι μύθος και σκοπεύετε να τις αγνοήσετε.
Το ληγμένο σαμπουάν δεν είναι αποτελεσματικό, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα μαλλιά σας να φαίνονται θαμπά και βρώμικα.

Και ακόμα χειρότερα; Τα συντηρητικά πιθανότατα δεν είναι πλέον αποτελεσματικά αφού το προϊόν δεν είναι πια σταθερό. Επομένως μπορεί να προκαλέσει φαγούρα ή ερεθισμό στο τριχωτό της κεφαλής λόγω της χημικής αλλαγής του σαμπουάν.

Μετά από αυτό, τα βακτήρια αρχίζουν να αναπτύσσονται, προκαλώντας δυνητικά βακτηριακά ξεσπάσματα στο δέρμα ή ακόμα και μυκητιακές ασθένειες στο τριχωτό της κεφαλής.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να συμβούν όταν ένα προϊόν λήγει», λέει ο Petrillo.

“Πολλές φορές τα χημικά συστατικά μπορεί να διαχωριστούν, δίνοντας στο προϊόν μια αφύσικη εμφάνιση. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβές, καθώς τα συστατικά δεν προορίζονταν να εφαρμοστούν με αυτόν τον τρόπο.

Ακόμα κι αν το σαμπουάν δεν μένει στα μαλλιά παρά για δευτερόλεπτα, τα συστατικά εξακολουθούν να διεισδύουν στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στους θύλακες και να ερεθίσει το δέρμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τριχόπτωσης.”

Το σαμπουάν σας μπορεί να προκαλεί προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά σας χωρίς να το καταλαβαίνετε. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα όπως πιτυρίδα , φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής, υπερβολικά λιπαρά μαλλιά ή απώλεια μαλλιών , αποκλείστε πρώτα το σαμπουάν σας πριν λάβετε οποιαδήποτε ακραία μέτρα. Και αν διαπιστώσετε ότι έχει παρέλθει η ημερομηνία του, απλώς πετάξτε το.

Πηγή: realsimple.com

Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη Μ. Γκάγκα: Η επιδημία δεν έχει ξεφύγει, υπάρχει plan B

Παγώνη στο HealthStories : Όποιος δεν είναι παρών στις εφημερίες, δεν δικαιούται να μιλάει

Μάχη με τη σκόνη: Γιατί εμφανίζεται τόσο γρήγορα μετά το ξεσκόνισμα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.