Σεξουαλικός ναρκισσισμός: Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξετε σύντροφο

Ο σεξουαλικός ναρκισσισμός είναι όταν ένα άτομο έχει μια μη ρεαλιστική άποψη για τη σεξουαλικότητά του.

Συνήθως έχουν μια διογκωμένη αίσθηση για τις ερωτικές επαφές και μια υπερβολική ιδέα για τις σεξουαλικές τους δεξιότητες. Μπορούν επίσης να νοιάζονται μόνο για τη δική τους σεξουαλική ικανοποίηση. Αυτά τα χαρακτηριστικά δυσκολεύουν τη διατήρηση υγιών σχέσεων.

Ένας σεξουαλικός ναρκισσιστής είναι ένα άτομο που διαθέτει τα κλασικά ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή έχουν χαμηλή ενσυναίσθηση και ανωτερότητα στις σεξουαλικές σχέσεις. Μπορεί να εξαναγκάσουν και να χειραγωγήσουν τους άλλους για να ικανοποιήσουν τις δικές τους φυσικές και σεξουαλικές ανάγκες. Συνήθως δεν ενδιαφέρονται για τις επιθυμίες ή τις ανησυχίες των άλλων. Για το λόγο αυτό, ορισμένοι μπορούν επίσης να αναφέρονται στον σεξουαλικό ναρκισσισμό ως σεξουαλικό δικαίωμα .

Ορισμός σεξουαλικού ναρκισσισμού

Ο σεξουαλικός ναρκισσισμός αναφέρεται σε ένα πρότυπο εγωκεντρικής σεξουαλικής αλληλεπίδρασης που περιλαμβάνει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά που εμφανίζονται μόνο στη σεξουαλική συμπεριφορά και τη στάση κάποιου απέναντι στο σεξ.

Συνήθως περιλαμβάνει τάσεις εκμετάλλευσης των άλλων, έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους, συναισθήματα ανωτερότητας και υπερβολική ανάγκη για θαυμασμό.

Συμπτώματα

Τα πρότυπα συμπεριφοράς συνήθως περιλαμβάνουν:

  • σεξουαλική εκμετάλλευση
  • σεξουαλικό δικαίωμα
  • χαμηλή σεξουαλική ενσυναίσθηση
  • διογκωμένη αίσθηση σεξουαλικών δεξιοτήτων

Εκτός από τα παραπάνω, οι σεξουαλικοί ναρκισσιστές μπορεί επίσης να εμφανίζουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • υψηλό επίπεδο σεξουαλικής αυτοεκτίμησης
  • ενασχόληση με το σεξ και την αναζήτηση σεξουαλικών αισθήσεων
  • υψηλά επίπεδα απιστίας
  • ευαισθησία στην αντιληπτή κριτική

Σεξουαλικός ναρκισσισμός εναντίον κλασικού ναρκισσισμού

Ο ναρκισσισμός είναι μια διαταραχή προσωπικότητας. Τα άτομα με αυτήν την πάθηση μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη διαχείριση των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς τους.

Συγκεκριμένα, ένα ναρκισσιστικό άτομο μπορεί να βιώσει έντονα, κυμαινόμενα συναισθήματα και υπερβολική ανησυχία για το κύρος, τη δύναμη και την προσωπική επάρκεια.

Ενώ ο σεξουαλικός ναρκισσισμός και ο ναρκισσισμός μπορεί να ακούγονται παρόμοια, είναι διαφορετικά. Δηλαδή, ο σεξουαλικός ναρκισσισμός δεν είναι διαταραχή προσωπικότητας ούτε κατάσταση ψυχικής υγείας . Αντίθετα, αναφέρεται σε χαρακτηριστικά ναρκισσισμού που εμφανίζονται μόνο σε σεξουαλικές συμπεριφορές. Οι άνθρωποι μπορούν να εμφανίσουν χαρακτηριστικά σεξουαλικού ναρκισσισμού χωρίς να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για ναρκισσισμό.

Ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας

Επιπλέον, ενώ ένα άτομο με χαρακτηριστικά ναρκισσισμού μπορεί να εμφανίζει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά στις σεξουαλικές του σχέσεις, αυτά τα χαρακτηριστικά θα εμφανιστούν και σε άλλους τομείς της ζωής τους και όχι μόνο στη σεξουαλική τους ζωή.

Στην πραγματικότητα, τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (NPD), μπορεί να μην παρουσιάζουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά σε σεξουαλικό πλαίσιο, καθώς τα διαγνωστικά κριτήρια για NPD δεν περιλαμβάνουν τη σεξουαλική συμπεριφορά ενός ατόμου.

Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ σεξουαλικού ναρκισσισμού και σεξουαλικά επιθετικών συμπεριφορών, όπως σεξουαλική επίθεση και εξαναγκασμό.

Ωστόσο, κανένα στοιχείο δεν δείχνει προς το παρόν ότι ο ναρκισσισμός από μόνος του μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα αυτών των επιθετικών σεξουαλικών συμπεριφορών.

Προβληματικά πρότυπα σχέσεων

Εάν ένα άτομο πιστεύει ότι μπορεί να έχει σχέση με έναν σεξουαλικό ναρκισσιστή, υπάρχουν πρότυπα συμπεριφοράς που πρέπει να γνωρίζετε, όπως:

  • Σεξουαλικό δικαίωμα: Ένας σεξουαλικός ναρκισσιστής μπορεί να αισθάνεται ότι οι άλλοι του οφείλουν να κάνουν σεξ μαζί του και ότι έχουν δικαίωμα στο σεξ.
  • Σεξουαλική εκμετάλλευση: Μπορεί να είναι πρόθυμοι να χειραγωγήσουν ή να εξαναγκάσουν τους άλλους να κάνουν σεξ.
  • Έλλειψη ενσυναίσθησης: Μπορεί να αισθάνονται ότι τα συναισθήματα ή οι ανάγκες ενός συντρόφου δεν τους αφορούν.
  • Ανάγκη για θαυμασμό: Μπορεί να έχουν υπερβολική ανάγκη για θαυμασμό, ειδικά για τις σεξουαλικές τους ικανότητες.
  • Απιστία: Υψηλότερα ποσοστά απιστίας εμφανίζουν οι σεξουαλικοί ναρκισσιστές.
  • Γοητευτικοί στην αρχή: Οι σεξουαλικοί ναρκισσιστές θα είναι αρχικά γοητευτικοί και θα χρησιμοποιούν χειριστικές τεχνικές για να ρίξουν έναν πιθανό σύντροφο στο κρεβάτι.
  • Σεξουαλική επιθετικότητα: Τα υψηλά επίπεδα σεξουαλικού ναρκισσισμού είναι προγνωστικός παράγοντας της σεξουαλικής επιθετικότητας.
  • Το να πείσει έναν πιθανό σεξουαλικό ναρκισσιστή να ζητήσει βοήθεια μπορεί να κλιμακώσει τη συμπεριφορά του, καθώς μπορεί να μην αντιληφθεί ότι έχει πρόβλημα και μπορεί να επιχειρήσει να ρίξει την ευθύνη στους άλλους.

Θεραπεία για σεξουαλικό ναρκισσισμό

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία, θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία της NPD, των ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών ή του σεξουαλικού ναρκισσισμού συγκεκριμένα.

Ωστόσο, η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι επωφελής και να επιτρέπει στους ανθρώπους να κατανοήσουν τη συμπεριφορά τους, να διαχειριστούν τα συναισθήματα και να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους. Μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να χτίσουν αυτοεκτίμηση και πιο υγιείς σχέσεις.

Ορισμένα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά μπορεί να μειώνονται με την ηλικία, υποδηλώνοντας ότι δεν είναι μια σταθερή κατάσταση και είναι δυνατή η αλλαγή.

Αυτό δείχνει ότι με τη θεραπευτική παρέμβαση, οι τρόποι με τους οποίους ένας σεξουαλικός ναρκισσιστής σχετίζεται και αλληλεπιδρά με άλλους μπορούν να βελτιωθούν.

Συνήθως είναι πολύ δύσκολο για έναν σεξουαλικό ναρκισσιστή να ξεκινήσει θεραπεία, καθώς μπορεί να μην βλέπει πάντα πρόβλημα στη συμπεριφορά του. Εάν ένα άτομο υποψιάζεται ότι έχει σχέση με κάποιον που έχει σεξουαλικό ναρκισσισμό, μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με έναν θεραπευτή ή σύμβουλο για να μάθει στρατηγικές που μπορεί να βοηθήσουν τη σχέση, εάν θέλουν να τη συνεχίσουν. Η θεραπεία μπορεί επίσης να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη εάν ένα άτομο αποφασίσει να αποχωρήσει από τη σχέση.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Ενώ ένας σεξουαλικός ναρκισσιστής μπορεί να φαίνεται γοητευτικός, σίγουρος για τον εαυτό του και γεμάτος αυτοπεποίθηση, αυτές οι εξωτερικές συμπεριφορές συνήθως κρύβουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η υψηλή ευαισθησία σε αυτό που αντιλαμβάνονται ως κριτική μπορεί να τους δυσκολέψει πολύ να αναζητήσουν βοήθεια.

Μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας

Ο σεξουαλικός ναρκισσισμός μπορεί επίσης να έχει μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Ο άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA) είναι χρόνια ενεργός σε άτομα με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Ο άξονας HPA είναι μια πολύπλοκη νευροενδοκρινική οδός που παίζει σημαντικό ρόλο στην απόκριση του σώματος στο στρες .

Εκτός από τα φτωχότερα αποτελέσματα ψυχικής υγείας, η χρόνια ενεργοποίηση του HPA μπορεί να αυξήσει το επίπεδο των ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη στο σώμα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πηγή: medicalnewstoday.com

Διαβάστε επίσης

Έλληνας επιστήμονας ο πρώτος των πρώτων στην έρευνα για τα εμβόλια mRNA

Πιπεριές: Με μία την ημέρα έχετε 5 διατροφικά μπόνους

Η γυμναστική φέρνει οργασμό; Η νέα μόδα στο Tik Tok

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.