Ο αυτοθαυμασμός, η ανασφάλεια και το κυνήγι των likes

Μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης εστιάζει στις αιτίες του ναρκισσισμού και ανατρέπει όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τον Pascal Wallisch, αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, πίσω από τον ναρκισσισμό κρύβεται η ανασφάλεια και όχι ο ακραίος αυτοθαυμασμός.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Personality and Individual Differences» επιχειρεί μία πιο λεπτομερή κατανόηση στο τι παρακινεί κάποιον να αυτοπροβάλλεται μέσω των social media.

Αυτοθαυμασμός ή ανασφάλεια 

- Advertisement -

Ο ναρκισσισμός προκαλείται από ανασφάλεια και όχι από μια διογκωμένη αυταρέσκεια, λένε οι συγγραφείς της μελέτης.

“Η μελέτη μας αποκαλύπτει ότι οι ναρκισσιστές δεν θεωρούν ότι είναι καλύτεροι και ομορφότεροι, αλλά ότι είναι μάλλον ανασφαλείς, και με την αυτοπροβολή τους αντιμετωπίζουν τις ανασφάλειές τους”, προσθέτει η Mary Kowalchyk, επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου της μελέτης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η έρευνα έγινε διαδικτυακά ανάμεσα σε 300 άτομα με μέσο όρο ηλικίας 20 ετών, 60% γυναίκες και 40% άνδρες.

Μέσα από την ανάλυση των απαντήσεων διαπιστώθηκε ότι η ανάγκη για κοινωνική αναγνώριση κρύβεται πίσω από τον ευάλωτο ναρκισσισμό.
Αντίθετα φάνηκε ότι η αυξημένη αυτοεκτίμηση σχετίζεται με την κλασική έννοια και μορφή του ναρκισσισμού ο οποίος μπορεί να κατανοηθεί καλύτερα ως εκδήλωση ψυχοπάθειας.

Πηγές:

sciencedaily.com

sciencedirect.com

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.