Κεφαλαλγίες: Ένας “χρυσός οδηγος” που πρέπει να διαβάσετε

Μια νέα πηγή επιστημονικής πληροφόρησης για όλες τις μορφές κεφαλαλγίας είναι πλέον διαθέσιμη στους ασθενείς, αλλά και το ευρύ κοινό. Φιλοδοξεί να καλύψει ένα σημαντικό κενό  ενημέρωσης για τη διαχείριση και τη θεραπεία των κεφαλαλγιών.

Πρόκειται για το βιβλίο «Ημικρανία και άλλες κεφαλαλγίες», που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος.

Δωρεάν διάθεση

Το βιβλίο, διατίθεται δωρεάν από τον Σύλλογο ως e-book. Περιγράφει με απλή γλώσσα και εύκολα κατανοητό τρόπο, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς για να αντιμετωπίσουν  τη χρόνια πάθησή τους.

Κεφαλαλγίες-Ένας "χρυσός οδηγος" που πρέπει να διαβάσετε Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδεικνύεται η σημαντική επίπτωση των νευρολογικών αυτών νόσων στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Καταρρίπτει τις εσφαλμένες αντιλήψεις: πως η ημικρανία είναι απλά ένας δυνατός πονοκέφαλος ή ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά.

Τη συγγραφική ομάδα απαρτίζουν ιατροί νευρολόγοι με εξειδίκευση και εμπειρία στην αντιμετώπιση των κεφαλαλγιών, με κύριο συγγραφέα τον Δρ. Μιχαήλ Βικελή Νευρολόγο. Επιστημονικό Σύμβουλο του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Ως «υποτιμημένη πάθηση», τόσο από τους ασθενείς, όσο και από την ιατρική κοινότητα, χαρακτήρισε την ημικρανία, η κα Αικατερίνη Κουρούδη, πρόεδρος Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος,

Όπως ανέφερε, μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, η ιατρική έρευνα δεν είχε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατανόηση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της ημικρανίας και των άλλων μορφών κεφαλαλγίας, με αποτέλεσμα μέχρι πρόσφατα να μην υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα.

Διαχείριση ημικρανίας

Ο Γεώργιος Τσιβγούλης, καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, εστίασε στη σημασία της συνεργασίας των συλλόγων ασθενών με τις επιστημονικές εταιρείες.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Δρ. Τσιβγούλης έφερε ως παράδειγμα την πρωτοποριακή για τα δεδομένα της χώρας μας, συμμετοχή μέλους του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος στη συγγραφική ομάδα άρθρου ομοφωνίας της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας αναφορικά με την προφυλακτική θεραπεία της ημικρανίας.

Πρόσβαση στις νέες ασθένειες

Ο Δρ. Δημήτριος Φιλίππου, πρόεδρος του ΕΟΦ, αναφέρθηκε στον ρόλο του Οργανισμού ως Οργάνου που ελέγχει και εποπτεύει τη διεξαγωγή των κλινικών μελετών για την ημικρανία στην Ελλάδα. ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους.

κεφαλαλγίες

Ενημέρωση

Τη σημασία της ορθής ενημέρωσης του ασθενούς ανέλυσε ο κύριος συγγραφέας και επικεφαλής της επιμέλειας του συνόλου του περιεχομένου του βιβλίου, Δρ. Μιχαήλ Βικελής.

Όπως είπε, οι διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης για τις κεφαλαλγίες είναι συχνά αποσπασματικές, μη έγκυρες ή δυσνόητες.

Επιστημονική εγκυρότητα

Ο Δρ. Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, Νευρολόγος, Επιστημονικός Σύμβουλος Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος και μέλος της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου, επεσήμανε πως στο πεδίο των νευρολογικών παθήσεων, όπως η ημικρανία, ο ασθενής δέχεται πληθώρα πληροφοριών.

Το βιβλίο, φέροντας την εγγύηση του συλλόγου ασθενών και νευρολόγων που έχουν εξειδικευτεί στις κεφαλαλγίες, αποτελεί αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης για τους ασθενείς και το περιβάλλον τους.

Η εκπόνηση του βιβλίου «Ημικρανία και άλλες κεφαλαλγίες» εντάσσεται στο πλαίσιο των πολύπλευρων δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης ασθενών που υλοποιεί ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης 

Ο κορονοϊός χτυπάει και στα δάχτυλα – Πως εξηγείται

Τι να προσέξουμε ενόψει κακοκαιρίας – Αναλυτικές οδηγίες

Πλεύρης : Πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους σε ψυχαγωγία και εστίαση

 

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.