Πόσο επικίνδυνο είναι το σπλαχνικό λίπος;

Το να έχεις λίπος στην κοιλιά είναι φυσιολογικό, καθώς χρησιμεύει για την προστασία του σώματός. Ωστόσο, το πολύ λίπος στην κοιλιά μπορεί να βλάψει την υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

Ως εκ τούτου, η διατήρηση του συνολικού σωματικού λίπους, συμπεριλαμβανομένου του λίπους της κοιλιάς, σε υγιές επίπεδο μπορεί να είναι χρήσιμη.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι λίπους στην κοιλιά;

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λίπους στην κοιλιά.Ο ένας βρίσκεται κάτω από το δέρμα και ο άλλος βρίσκεται βαθύτερα μέσα στην κοιλιά, περιβάλλει τα εσωτερικά σας όργανα.

Υποδόριο λίπος στην κοιλιά

Το υποδόριο λίπος ή ο υποδόριος λιπώδης ιστός (SAT), είναι το λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα.Το υποδόριο λίπος είναι μαλακό και οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες ποσότητες υποδόριου λίπους από τους άνδρες

Σε αντίθεση με το λίπος που βρίσκεται βαθύτερα στην κοιλιακή κοιλότητα, το υποδόριο δεν συνδέεται τόσο έντονα με τον αυξημένο κίνδυνο ασθένειας

Ωστόσο, η ύπαρξη υπερβολικού σωματικού λίπους, γενικά, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού λίπους στην κοιλιά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Όπως διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους.

Αντίθετα, η διατήρηση υγιών επιπέδων λίπους στην κοιλιά και το συνολικό σωματικό λίπος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιας νόσου.

Σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά

Ο σπλαχνικός λιπώδης ιστός ή το σπλαχνικό λίπος της κοιλιάς, είναι το λίπος που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα. Όπως τα νεφρά, το συκώτι και το πάγκρεας, οπότε είναι πολύ βαθύτερο από το υποδόριο λίπος. Αυτό συνήθως αναφέρεται ως «επιβλαβές» λίπος στην κοιλιά.

Σε σύγκριση με το υποδόριο λίπος, το σπλαχνικό είναι πολύ πιο μεταβολικά ενεργό. Αυτός ο τύπος λίπους περιέχει περισσότερα κύτταρα, αιμοφόρα αγγεία και νεύρα από το υποδόριο λίπος

Το σπλαχνικό λίπος συνδέεται στενά με την αυξημένη αντίσταση στην ορμόνη ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Με την πάροδο του χρόνου, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ανάπτυξη διαβήτη τύπου.

Το σπλαχνικό λίπος συμβάλλει επίσης στη συστηματική φλεγμονή, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθένειάς.

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να συσσωρεύουν σπλαχνικό λίπος από τις γυναίκες, γι ‘αυτό οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ένα σχήμα “σε σχήμα μήλου” καθώς το λίπος της κοιλιάς μεγαλώνει.

Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν περίσσεια λίπους στο κάτω μέρος του σώματος, οδηγώντας σε σχήμα «αχλαδιού»

Είναι ενδιαφέρον ότι η κατανομή του σωματικού λίπους αλλάζει με την ηλικία. Για παράδειγμα, ενώ οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα υποδόριου λίπους στην κοιλιά, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους, το οποίο συμβάλλει σε αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών παθήσεων.

Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι, το σπλαχνικό λίπος τείνει να είναι υψηλότερο σε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής σε σύγκριση με άτομα άλλων εθνοτήτων.

Τρόποι για να χάσετε το λίπος στην κοιλιά

Τώρα που γνωρίζετε τους διαφορετικούς τύπους λιπών στην κοιλιά και τις επιπτώσεις τους στην υγεία, ίσως αναρωτηθείτε πώς μπορείτε να χάσετε το περιττό λίπος στην κοιλιά με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο.

Λάβετε υπόψη ότι, αν και η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η γενετική σας έχουν επίσης επίδραση.

  • Κόψτε τα ζαχαρούχα ποτά. Η κατανάλωση πολλών ζαχαρούχων ποτών όπως η σόδα έχει συνδεθεί με αυξημένη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους και μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε ζαχαρούχα ποτά με νερό ή αφρώδες νερό.
  • Κουνηθείτε. Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει σημαντικά το λίπος στην κοιλιά. Δοκιμάστε να αναμίξετε τις προπονήσεις σας, συμπεριλαμβανομένης της αερόβιας δραστηριότητας υψηλής και χαμηλής έντασης, καθώς και προπόνηση με αντίσταση, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση του λίπους στην κοιλιά.
  • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες τείνουν να έχουν λιγότερο λίπος στην κοιλιά από εκείνους που δεν το κάνουν. Επιπλέον, η μετάβαση σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε το περιττό λίπος στην κοιλιά.
  • Περιορίστε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση τροφίμων υπερ-επεξεργασμένων όπως σνακ, γλυκά, φαστ φουντ και εξευγενισμένα προϊόντα δημητριακών συνδέεται με μεγαλύτερη περίμετρο μέσης.
  • Περιορίστε τη χρήση αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τη γενική υγεία σας με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής στην υπερβολική συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.
  • Μην τσιγκουνευτείτε τον ύπνο. Η κακή ποιότητα ύπνου σχετίζεται με τη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους. Επιπλέον, μια ανασκόπηση που περιελάμβανε πάνω από 56.000 άτομα συνέδεσε τη μικρότερη διάρκεια ύπνου με μεγαλύτερη περίμετρο μέσης.
  • Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεϊνών. Τα διατροφικά πρότυπα που είναι υψηλότερα σε πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια λίπους στην κοιλιά.
  • Η μείωση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και η κατανάλωση κυρίως ολόκληρων, ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων όπως λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, φασόλια και υγιείς πηγές πρωτεΐνης και λίπους μπορεί να προωθήσουν τη συνολική υγεία και υγιή επίπεδα λίπους στην κοιλιά.

Πηγή: healthline.com

Διαβάστε επίσης

Εταιρεία κολοσσός μοιράζει… χιλιάρικα για να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοί της

Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας – Κλείστε τώρα ραντεβού με τον γιατρό σας και πάρτε μέρος στις δράσεις της “Εριφύλης”

H έκφραση της σεξουαλικότητας στους έφηβους

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.